Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Hagedissen

Hagedissen (Lacertillia) vormen een onder orde van de schubreptielen. Deze orde telt meer dan 6000 soorten. Ze zijn veruit de grootste groep van alle reptielen. Hagedissen worden over het algemeen niet groter dan 50 cm inclusief staart. Een aantal soorten kunnen meer dan 1 meter worden maar dat zijn niet veel soorten, dat zijn uitschieters. De meeste hagedissen hebben een groen/ bruine kleur en een afgeplat lichaam. Het lichaam is zo ontwikkelt dat je de kop, staart en 4 poten goed kunt onderscheiden van de rest van het lichaam. De kleuren en de variaties in de opbouw van de lichamen van de hagedissen kunnen heel verschillend zijn. Zo zijn er enkele hagedissen soorten die uitstekels hebben zoals bijvoorbeeld stekels, kammen, hoorntjes of kragen. Lees meer…

lees meer
Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2
Monstera Divider Links
Papiertjes 2

Hagedissen

Hagedissen zijn koudbloedige dieren en genieten daarom graag van (kunstmatige) zon dit helpt ze ook sneller te kunnen bewegen en efficiënter te kunnen jagen en vluchten. Hagedissen eten voornamelijk insecten en andere geleedpotigen. Een goede verzorging en huisvesting om je hagedis een goede toekomst bieden zijn essentieel. Omdat er een grote variatie in hagedissen zit verschilt het ook per specifiek soort of deze dieren of nachtactief zijn.

Hagedissen komen wereldwijd voor alleen in het Noorden van Noord-Amerika en het Noorden van Azië zijn tot nu toe nog geen soorten gespot. De meeste soorten leven voornamelijk in vochtige, tropische en subtropische gebieden. Echter zijn er ook soorten die zich hebben aangepast aan hun omgeving en kunnen inmiddels ook goed overleven in droge gebieden zoals de bergen, steppe en een enkeling zelfs in de woestijn. De baardagaam is toch wel de bekendste hagedis van de woestijn. Het verschil in leefgebied is bij hagedissen dus enorm, bij elke soort kan het weer anders zijn.

Darevskia Hagedissen

Uiterlijk

Over het algemeen is de staart van de hagedis net zo lang als het lichaam zelf. De staart is voor hagedissen een belangrijk instrument de staart wordt bijvoorbeeld tijdens het rennen gebruikt om de balans te behouden. Bij soorten die veel klimmen wordt de staart juist weer gebruikt als extra grijporgaan. Hagedissen kunnen de staart loslaten als er gevaar dreigt, deze staart blijft na het afwerpen nog even kronkelen omdat de lichaamsonafhankelijke zenuwen en spieren nog na het afwerpen enige tijd in beweging blijft. Dit is eigenlijk een soort afleidings mechanisme om de vijand in de maling te nemen. De vijand zal zich focussen op de bewegende staart waardoor de hagedis kan ontsnappen uit zijn benarde positie. De staart groeit na verloop van tijd weer aan maar je blijft een afwijking zien. De kleur van de staart blijft donkerder en kleiner omdat de missende staartwervels niet meer terug groeien.

Hagedissen eten over het algemeen levende prooidieren. Ze eten eigenlijk alles wat beweegt en er niet gevaarlijk uitziet en in de bek past. Omdat de meeste hagedissen kleiner blijven eten ze voornamelijk insecten, slakken en andere kleine ongewervelde dieren. Grotere soorten eten ook wel de eieren van verschillende dieren of kleine gewervelde zoals muizen of andere hagedissen. Om meer te weten te komen over de hagedis en welk soort het beste bij je past kun je contact opnemen met de specialisten van onze dierenwinkel in Den Haag.

Divider Liaan 1920x200
Papiertjes 2
Click here to go to the top of the website