Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Baardagaam

Reptielenwereld Reptiel Reptielen kopen Reptielenafdeling Reptielenwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left
Baardagaam kopen Pogona vitticeps Informatie verzorging weetjes hagedis

Baardagaam

Naam Nederlands: Baardagaam
Wetenschappelijke naam: Pogona vitticeps
Herkomst: Van Zuid-Australie tot Centraal-Australie
Leeftijd: Gemiddeld 15 Jaar
Lengte: Tot 35 tot 45 cm
Dagtemperatuur: Lucht 27-35 gr. C 35-40 gr onder de spot
Luchtvochtigheid: 40-50%
Geboorte: Ei leggend. Deze komen na ongeveer 60 dagen uit.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Geen
Klimaat: Savanne
Verblijf: Terrarium
Warmteplaats: 35-40°c
Nachttemperatuur: 20°c
Minimale afmeting: 120x50x50 cm

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

Baardagamen zijn van oorsprong grote en grove dieren en kunnen in de natuur tot 60 cm groot worden. Omdat de dieren alleen oorspronkelijk voorkomen in Australië ( In warme en droge gebieden zoals woestijn (outback) en savanne) kan er geen verse bloedlijn meer geïntroduceerd worden. Het land heeft namelijk een zeer streng export belijd heeft. Dit heeft invloed op dieren waardoor de agamen na iedere generatie iets kleiner zijn geworden.

Volwassen dieren hebben een forse kop met duidelijk zichtbare gehooringangen aan beide kanten van de kop. Onder en boven de gehooringangen zitten rijen met grove stekels. Als het dier aangevallen word op opgewonden is zal hij zich breed maken en de onderkant van zijn keel word dan zwart en zal hij uitzetten. Wat lijkt op een baard en vandaar ook de naam baardagaam. Over beide flanken van het lichaam loopt een rij met stekels, maar als je de baardagaam oppakt dan merk je al vrij snel dat deze zacht aanvoelen en er alleen zitten om af te schikken. De schubben zijn grover dan bij andere hagedissen en voelen aan als grof schuurpapier. In de natuur zijn de dieren beige van kleur met hier een grijze tot zwarte tekening over kop, rug en poten. In gevangenschap kunnen de dieren met goede verzorging tussen de 10 en 15 jaar oud worden. Mannen zijn robuuster gebouwd dan de vrouwen en hebben een staartverdikking op de plek waar de hemipenissen zitten. Aan de binnenkant van de dijen zitten femorale poriën. Baardagamen kunnen in groepen gehouden worden mits het terrarium dit toelaat qua ruimte. In een groep in de natuur leeft één man met meerdere vrouwen.

Baardagame of baardagaam kopen

Huisvesting

Een terrarium van 100x50x50cm kan één volwassen baardagaam huisvesten. Dit is absoluut de minimale maat, Kleiner word niet aangeraden. Als je meerdere dieren wilt huisvesten dan kan je het beste er 25 cm per dier bijrekenen. Voor drie dieren zou het dan 150x50x50 cm worden. Natuurlijk mag je altijd een groter terrarium gebruiken. Het is belangrijk voor de dieren om snel op te kunnen warmen. Dit gebeurt via een hotspot in het terrarium. Eem hotspot is een plek in het terrarium waar de temperatuur rond de 40°C is. De temperaturen hier omheen mogen rond de 30°C zijn. In de koudste hoek mag de temperatuur niet hoger worden dan 25°C. Zo kan het dier zijn eigen lichaamstemperatuur bepalen.

Je kan op verschillende manieren hotspots creëren, zo kan je hiervoor een basking spot gebruiken of een combinatie lamp. Deze lampen verwarmen en stralen ook UVb uit. UVb zorgt dat er onder de huid vitaminen D3 word aangemaakt. Deze vitaminen zorgen ervoor dat calcium word opgenomen in het bloed en uiteindelijk word opgenomen in de spieren. Dit voorkomt metabole bot ziekte (MBD).

 

Baardagame of baardagaam kopen Den Haag

Verlichting

Als er gebruikt gemaakt word van alleen een basking spot dan is het belangrijk dat er een extra UVB lamp in het terrarium gemonteerd word. Hiervoor zijn TL’s, spaarlampen en/of metal halide lampen beschikbaar. Laat je hierover goed voorlichten door een specialist. Zij kunnen meedenken en zo bepalen welke situatie het meest geschikt is. Het terrarium kan ingericht worden met stenen of grote stukken hout om het terrarium een woestijn achtige uiterlijk te geven.

Zorg er wel voor dat de baardagaam redelijk dicht bij de warmte bron kan komen om daar snel te kunnen opwarmen (hotspot). Het substraat bestaat meestal uit zand en ook hier zijn verschillende soorten in te verkrijgen. Het is belangrijk dat de inrichting goed stabiel, recht ligt voordat het zand in het terrarium gaat, zo voorkom je dat het terrarium kan kantelen als het dier hieronder graaft. Er zijn een hoop artikelen die als extra in het terrarium gezet kunnen worden, zoals kunststof grotjes, kunstcactussen e.d. Maak het zo mooi als je denkt dat goed is. Een drinkbakje is iets wat zeker niet vergeten mag worden dit moet er standaard bij. Ook al drinken baardagamen zelden, ze moeten altijd toegang hebben tot drinkwater.

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Geslacht & Voortplanting

Vanaf ongeveer 12 weken is het geslacht duidelijk te zien bij de baardagaam. Door de staart over de rug richting de kop te buigen komt er een lichte spanning op de cloaca te staan. Hierdoor worden bij de man de twee hemipenissen zichbaar. Deze zijn te herkennen aan de verdikkingen aan beide kanten van de staartbasis. Tussen deze verdikkingen in zit een klein kuiltje.

De vrouw heeft juist een kleine verdikking in het midden van de staartbasis en zit vlak onder de cloaca. Na een paring zal het ongeveer 4 weken duren totdat de vrouw haar eitjes zal leggen. In deze tijd zal haar buik behoorlijk opzwellen en de eieren voelbaar zijn. Ze zal een kuil graven in vochtig zand en hierin haar eieren achterlaten. Zodra ze klaar is zullen de eieren bedenkt worden met zand. De kans dat deze uitkomen in het terrarium is zeer gering daarom kunnen deze het beste in een broedstoof geplaatst worden. Hierin moetende eieren op een temperatuur tussen de 28° en 31°C liggen. En zullen na ongeveer 6 weken uitkomen.

Monstera Divider Links
Divider Liaan 1920x200
Divider Right Monstera
Click here to go to the top of the website