Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Kameleons

Kameleons zijn een familie van hagedissen die behoren tot de leguaanachtigen. Kameleons zijn eenvoudig te herkennen door de lange, gespierde tong, de gespecialiseerde ogen, de tangachtige poten en de mogelijkheid om van kleur te kunnen veranderen. Er bestaan ongeveer 215 verschillende soorten kameleons. Eigenlijk leven al deze verschillende soorten kameleons uitsluitend in subtropische en tropische gebieden. Van oorsprong komen kameleons uit Afrika en vanuit daar hebben ze zich verspreid naar onder andere het Arabische Schiereiland, delen van oostelijk Azië en zuidelijk Europa, dan voornamelijk het gebied rond de Middellandse zee. Er is helaas over de meeste soorten kameleons nog niet veel informatie bekend, de meeste kameleons hebben daarom ook nog geen Nederlandse naam. Lees meer…

lees meer
Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2
Monstera Divider Links
Papiertjes 2

Kameleons

Vrijwel alle kameleons leven boven de bodem in bomen en struiken in warme, vochtige, beboste gebieden. Heel veel soorten leven in tropische regenwouden of bergbossen. Slechts enkele soorten leven in droge, kale omgevingen zoals woestijnen. Zelfs slechts enkele soorten zijn te vinden tot aan de sneeuwgrens in berggebieden. De enige Europese soort, de ‘’gewone kameleon’’. Deze kameleon leeft onder andere in half woestijnen en graslanden. Ook is deze soort een van de weinige echte kameleons die regelmatig op de bodem komt. De uiterlijke kenmerken van kameleons zijn niet te missen waardoor makkelijk kan worden vastgesteld dat het om een kameleon gaat. Zij hebben een zijwaarts afgeplat lichaam, poten die een tangachtige bouw hebben en een meestal dikke, oprolbare grijpstaart. Deze 3 genoemde kenmerken maken het leven in takken en op enige hoogte in bomen en struiken mogelijk.

Panter kameleon kopen

Uiterlijke kenmerken

Andere uiterlijke kenmerken zijn een opmerkelijk gebouwde kop met grote, uitpuilende ogen en een tong die snel en ver naar buiten kan schieten. Door deze goed ontwikkelde ogen en gespierde schiettong kan de kameleon ontzettend snel op voorbijkomende prooien jagen. Kameleons staan natuurlijk het meest bekend om het vermogen dat ze van kleur kunnen veranderen. Ze kunnen zich hiermee aanpassen aan hun omgeving en zich hiermee juist herkenbaar maken voor andere soortgenoten, ook wordt er door de kleur van hun lichaam gecommuniceerd.

Zo wordt de verandering van kleur bijvoorbeeld ook gebruikt door het mannetje om het vrouwtje te verleiden tijdens de balts. Ook als de vrouwtjes al bevrucht zijn kunnen ze bij een een paarlustig mannetje hun kleur veranderen zodat ze weten dat dit vrouwtje al bevrucht is en niet zit te wachten op de aandacht van het mannetje. Het van kleur verschieten van kameleons wordt ook wel flashes genoemd. Kameleons zijn solitaire dieren en mijden elkaar in de natuur zoveel mogelijk, ze zijn agressief tegen elkaar het wordt dus ook niet aangeraden om deze dieren samen te houden. Kameleons zijn bijna altijd eierleggend en begraven na het leggen de eieren in ondiepe kuilen in de grond. Het aantal eieren dat per legsel gelegd wordt verschilt per keer, dat kan van enkele eieren naar tientallen eieren per keer variëren. Dit is ook per soort afhankelijk. Kameleons zijn niet de makkelijkste huisdieren om te houden dus zorg er dan voor dat je goed geïnformeerd bent en alle spullen in huis hebt. Voor meer informatie en voorlichting kun je uiteraard altijd terecht in onze winkel in Den Haag.

Divider Liaan 1920x200
Papiertjes 2
Click here to go to the top of the website