Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Jemen Kameleon

Reptielenwereld Reptiel Reptielen kopen Reptielenafdeling Reptielenwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left Corner Lower Right Kameleon
Jemen Kameleon Informatie Pagina Reptielsoorten Dierenpagina Close Avonturia

Jemen Kameleon

Naam Nederlands: Jemen kameleon
Wetenschappelijke naam: Chamaeleo calyptratus
Herkomst: Jemen
Leeftijd: Mannetje 4-8 jaar, vrouwtjes zelden meer dan 5 jaar
Lengte: Mannetje tot 45 cm, vrouwtje max. 35 cm
Dagtemperatuur: Lucht 24-28°c
Luchtvochtigheid: 40-50%
Geboorte: Eieren komen uit na 120-280 dagen
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: CITES-B
Klimaat: Savanne
Verblijf: Terrarium
Warmteplaats: 35°c
Nachttemperatuur: 20°c
Nachtluchtvochtigheid: 80%
Minimale afmeting: 60x45x90 cm voor een volwassen vrouw. 90x45x90 cm voor een volwassen man

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

De Jemen kameleon is een leuke soort voor iedere enthousiaste en beginnende hobbyist en is de meest gehouden kameleon in de hobby. Het is een schitterende soort die veel wordt aangeboden. De kameleon kan op de voorgrond treden, maar sommige dieren blijven toch wat schuw en zullen zich verstoppen achter takken of tussen bladeren. Ieder dier heeft een eigen karakter en dit is helaas niet vooraf te zien. De Jemen kameleon komt oorspronkelijk voor in Jemen en in het zuiden van Saudi Arabië. Hier leven ze in warmere gebieden waar wel vegetatie is zoals struiken en bomen. Ook worden ze gevonden op vochtigere plekken zoals bij rivieren.

Deze kameleons hebben zich volledig geëvolueerd op een leven in de bomen. Met hun klauwtjes kunnen ze zich makkelijk door struiken en bomen verplaatsen. Hun pootjes zijn geëvolueerd en de duim en wijsvinger zijn aan elkaar vergroeid. Dit geldt ook voor de middelvinger, ringvinger en pink. Hierdoor kunnen kameleons zich goed vasthouden aan de kleinste takjes. Hun staart word gebruikt als een vijfde ledemaat waarmee ze takjes kunnen beethouden. Soms hangen ze helemaal vrij aan hun staart om op deze manier bij een prooi te kunnen komen. Daarna kunnen ze zich makkelijk omdraaien en weer in de takken klimmen. In rust word deze netjes opgerold. Kameleons hebben geen gehoor ingangen en zijn dus doof.

Kameleons staan bekend om hun aparte manier van kijken, ze kunnen beide ogen apart van elkaar bewegen en houden op deze manier de wereld om hun heen in de gaten. Zodra ze een prooi zien zullen beide ogen zich focussen op de prooi om de diepte in te schatten. Zodra alles klopt schiet de tong razend snel naar de prooi. Aan het uiteinde van de tong zit een verdikking waarmee ze hun prooi als het ware vastpakken en naar binnen trekken.

Jemen kameleon Chamaeleo calyptratus kopen

Uiterlijk

Mannen krijgen een verhoogde kam op hun kop en kunnen een schitterend kleurenpallet laten zien als ze opgewonden zijn. Van groen tot blauw en met lichte of donkere gele contrasten omringd door een bruine rand. Als de dieren op hun gemak zijn zullen ze groener worden. Als ze boos worden dan zullen ze hun keel opzetten en tonen ze een rij met kartels die loopt van de onderkant van hun kin tot over de keel.

Mannen worden gemiddeld 45 tot 50 cm. Vrouwen blijven kleiner en kunnen niet de mooie tekeningen krijgen die mannen krijgen. Zij zijn vaak effe groen van kleur en tijdens opwinding worden de vrouwtjes donkerder groen met hierin wat gele vlekken en kleinere lichtgroene vlekjes. Ook zij krijgen een helm op hun kop, maar deze blijft aanzienlijk kleiner dan bij de man.

Papiertjes 2

Huisvesting

Belangrijk om te weten is dat je nooit meerdere kameleons bij elkaar kan houden in een terrarium. Het zijn solitaire dieren en komen alleen bij elkaar om te paren en zien elkaar verder als concurrent. Als dieren toch bij elkaar worden gehouden zal uiteindelijk één van de dieren door stress kunnen sterven. Het terrarium kan het beste worden ingericht met een heleboel takken waar de Jemen kameleon makkelijk in kan klimmen. Het beste is dat de pootjes zich goed om de takjes kunnen klemmen. Te dikke takken vinden ze niet prettig om op te lopen. Plaats deze schuin, verticaal en horizontaal zodat de Jemen kameleon zich door heel het terrarium kan verplaatsen. Op de bodem kan gebruik worden gemaakt van bodembedekkers zoals kokosvezel, jungle bedding of er kan zelf een actieve bodem worden samengesteld. Dit bestaat uit verschillende producten zoals kokos, aarde, bark, sphagnum mos, actieve cool en zand. Hier worden springstaartjes en tropische pissebedden aan toegevoegd. Zo blijft de bodem luchtig en eten de insecten schimmels en rottend materiaal weg.

In het terrarium kunnen planten worden geplaatst die groot kunnen groeien in deze omstandigheden. Voorbeelden zijn: scindapsus, monstera, philodendron en schefflera. Natuurlijk kunnen er ook nog andere planten worden gebruikt. Heb je geen groene vingers? Dan kan je altijd kunstplanten gebruiken. Water is ook voor Jemen kameleons heel belangrijk. Ze moeten altijd toegang hebben tot water. Vaak wordt dit gedaan door middel van sproeien. Wel moet er op worden gelet dat het vocht niet te lang blijft hangen in het terrarium. Dit zorgt voor schimmels en kan zelfs zorgen voor problemen bij de kameleons zoals ontstekingen en slechte vervellingen. De beste optie is te kiezen voor een druppel systeem. Deze zijn in verschillende modellen te krijgen. De druppels die vallen ziet de kameleon door kleine schitteringen en door het bewegen van het water en dit drinken ze op. Stilstaand water wordt door de kameleons bijna niet gedronken.

Monstera Divider Links
Divider Right Monstera
Papiertjes 2

Voortplanting

Jonge dieren zijn helemaal groen en zijn ongeveer 5 cm groot als ze uit het ei komen. Bij deze soort is het al gelijk te zien of het een man of vrouw is. De mannelijke Jemen kameleons hebben op hun achterpoten een uitstulping zitten wat er uitziet als een hieltje. Na ongeveer een jaar zijn de Jemen kameleons geslachtsrijp en kunnen de dieren paren. De vrouw kan dan bij de man in het terrarium geplaatst worden. Als het vrouwtje paringsbereid is dan zal zij het mannetje toelaten. Deze paring kan van 5 tot 30 minuten duren. Na een goede copulatie zal de vrouw haar eieren na 25 tot 40 dagen afzetten in een gegraven kuil. Legsels kunnen wel bestaan uit 50 tot 80 eieren. Zodra het vrouwtje de eieren heeft toegedekt met substraat kunnen deze worden weggehaald en in een broedmachine (incubator) worden geplaatst. Deze kan het beste van te voren al klaar staan en op een temperatuur van gemiddeld 25°C staan. Na 6 tot 8 maanden zullen de jonge dieren uit hun ei kruipen.

Jemen kameleon Chamaeleo calyptratus kopen

Verwarming en verlichting

Het terrarium kan op verschillende manieren verwarmd worden. Het is belangrijk dat het dier zich in ieder geval niet kan verbranden, maar wel dichtbij genoeg kan komen om zich snel op te kunnen warmen. Onder de spot mag het tot 35°c oplopen. Dit noemen we een hotspot. Op de bodem van het terrarium mag het 24°c worden. De kameleon kan zijn eigen lichaamstemperatuur dan bepalen. Zorg altijd dat er een goede thermometer in het verblijf hangt waarmee je de hotspot kan meten en ook de koelste temperatuur.

UVB verlichting is ook heel erg belangrijk in het terrarium, want de kameleon maakt hierdoor vitaminen D3 aan. Dit zorgt ervoor dat calcium beter word opgenomen in het lichaam. Als dit niet goed gebeurt dan kan er MBD (metabolisch bot ziekte) optreden, ook wel rachitis genoemd. Botten worden dan zacht en kunnen zich misvormen. UVB lampen zijn er in verschillende soorten zoals spaarlampen, TL’s en combinatielampen. Welke lampen het beste zijn te gebruiken hangt van de situatie af. Laat je hier goed over voorlichten door een specialist. Zij kunnen meedenken en zo bepalen welke situatie het meest geschikt is. Zorg ervoor dat in combinatie met een UVB lamp een goede vitaminen en mineralen preparaat wordt gebruikt.

Kameleon Achter Planten Dierenpagina Reptielen Avonturia
Papiertjes 2

Voeding

Jemen kameleons zijn zeer gulzige eters en het voer bestaat voornamelijk uit krekels, sprinkhanen, dubia’s (kakkerlakken), wasmotlarven, dola’s en zijderupsen. Soms worden er ook bladeren of gekookte sperziebonen gegeten, maar ook diverse fruitsoorten zoals banaan, mango en aardbeien zijn een optie. Het is belangrijk dat voedseldieren met een goed vitaminen en mineralen supplement worden bepoederd, omdat de voeding van nature te weinig kalk en vitaminen bevat. Qua hoeveelheid mag je de Jemen kameleon zo veel voeren als hij kan eten. Wel wordt aangeraden om voeding met een hoog vetgehalte zoals wasmotlarven en moriowormen in een lagere dosering te voeren.

Lianen Divider Rechts 2
Click here to go to the top of the website