Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Panter Kameleon

Liaan2 Corner Image Center Left Corner Lower Right Kameleon
Panter Kameleon Furcifer Pardalis

Panter kameleon

Naam Nederlands: Panter kameleon
Wetenschappelijke naam: Furcifer Pardalis
Herkomst: Madagaskar
Leeftijd: 5 tot 6 jaar
Dagtemperatuur: 24 – 28°c
Luchtvochtigheid: 50 – 60%
Geboorte: Ei leggend.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Cites B
Klimaat: Tropisch
Verblijf: Een hoog terrarium met veel horizontale takken waar de kameleons makkelijk over kunnen lopen en belangrijk is dat deze niet te dik zijn.
Warmteplaats: 30-32°c
Nachttemperatuur: 18 – 20°c
Nachtluchtvochtigheid: 60-80%
Minimale afmeting: 90x45x90 cm

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

De panterkameleon is voor een heleboel personen de mooiste kameleon die er is door zijn grote diversiteit in kleuren .De Furcifer pardalis komt voornamelijk voor in het noorden van het vaste land van Madagaskar en een aantal eilanden waar ze te vinden zijn in de buurt van kust gebieden. De meest voorkomende lokaliteiten zijn:

Ambanja – Ambilobe – Nosy Be – Nosy Mitsio – Nosy Faly – Diego Suarez – Sambava – Tamatave

De panterkameleon is goed te houden maar, hebben wel de ruimte nodig. Het terrarium heeft een minimale afmeting nodig van 90x45x90cm dat vol mag staan met grote planten met veel zijscheuren. Verder kan er gebruik gemaakt worden van dunne lianen of andere takken. Zolang deze maar niet te dik zijn. Kameleons vinden het erg prettig om op dunnere takjes te lopen waar ze goed hun klauw omheen kunnen plaatsen.

De panterkameleon is een middel tot grote soort en de mannen kunnen een lengte bereiken van 40 tot 50 cm. Dit kan per dier verschillen. De vrouwen blijven kleiner en kunnen een lengte bereiken van ongeveer 30 cm. Deze hebben helaas niet de mooie kleuren zoals de mannen en hebben een grijs tot donker bruine basis kleur met een zalm kleurige tekening. Het is heel belangrijk om te weten dat je deze dieren niet bij elkaar kan houden. Het zorgt voor veel stress met gevolg dat één van de dieren kan overlijden.

De panterkameleon is een reptiel wat voornamelijk in bomen leeft en waar ze zonnen om op te warmen of aan het jagen zijn naar insecten. De mooie kleuren die ze kunnen krijgen gebruiken zij niet als camouflage maar om hun gemoedstemming aan te geven. Dit komt voornamelijk door stress, maar laten ze ook zien als ze een vrouwtje tegen komen. Maar buiten de mooi kleuren kunnen ze zich ook opblazen om zich groter te maken en met hun bek open uitslaan naar een eventuele tegenstander of verzorger.

Net zoals alle reptielen zijn de panterkameleons koudbloedig en zijn afhankelijk van een warmte bron. In de natuur is dit de zon, maar in een terrarium zijn ze afhankelijk van een warmtebron zoals een warmte spot. Kameleons hebben geen gehooringangen en zijn helemaal doof. Dit compenseren ze door hun bizarre ogen die ze onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Hierdoor kunnen ze heel de omgeving in de gaten houden. Zodra ze een prooi zien dan focussen beide ogen op het doel waardoor ze de afstand kunnen inschatten. Zodra de prooi binnen bereik is schiet in een fractie de tong naar buiten. Met de punt van de tong pak te kameleon de prooi en trekt deze z’n bek in.

Panter kameleon kopen

Huisvesting

Omdat de panter-kameleon een grotere soort is, kan deze het beste in grote terraria gehouden worden. Denk voor een volwassen man aan een minimale maat 90x45x90 cm, maar het advies is 132x45x90 cm of een vol gaas 60x60x120 cm terrarium. Deze zijn wel moeilijker op temperatuur te krijgen dan de glazen terraria. Maar hebben daar in tegen wel de maximale ventilatie. Over de breedte van het terrarium mogen takken hangen waar de kameleon goed overheen kan lopen. Verder kunnen er planten met grote bladeren in het terrarium worden gezet waar de kameleon tussen kan zitten. Het is noodzakelijk dat kameleons zich compleet uit het zicht kunnen onttrekken om stress te voorkomen.

In een terrarium is een warmte bron en een goede UVB lamp noodzakelijk. Deze komen in veel verschillende modellen en type zoals TL buizen, Spaarlampen, Mercury lampen en Metal halide lampen. Zo heeft iedere lamp z’n voordeel en nadeel. Het is belangrijk om je hierover goed voor te laten lichten.

Het voer bestaat uit grote insecten zoals sprinkhanen, krekels, kakkerlakken, dolalarven, zijderupsen, wasmot larven en allerlei andere insecten die tussen de het breedste gedeelte van de bek past.

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Geslacht & Voortplanting

Het grote verschil tussen mannen en vrouwen zit in de kleur en grote. Mannen hebben veel meer kleur dan vrouwen en zijn een stuk groter. Ook heeft de man een dikkere staart basis waar de hemipenissen zitten. Dankzij deze verschillen zullen de man en vrouw makkelijk van elkaar te onderscheiden zijn.

Monstera Divider Links
Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website