Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Leguanen

Divider 400x300 Left Blad

Leguanen zijn een familie van de hagedissen die uit ongeveer 40 soorten bestaat. De bekendste soorten zijn groene leguaan en de zeeleguaan. De groene leguaan in een exotisch huisdier en wordt wereldwijd gehouden. De zeeleguaan is een bijzonder soort omdat deze zijn voedsel in de zee zoekt en het daar uit haalt. Van geen een andere hagedis is bekend dat zij dit doen. De leguaan wordt over het algemeen wat groter dan de meeste hagedissen en bereiken dan ook een indrukwekkende lengte van ongeveer 1 meter inclusief staart. Op de midden van de rug is een rugkam aanwezig die het meest aanwezig is in de nek. De kam loopt door over de staart. Sommige soorten hebben ook uitgroeisels over de kom zoals bijvoorbeeld de neushoornleguaan. Over het algemeen zijn het de mannetjes die in het bezit zijn van deze lichaamsversiersels. De mannetjes leguanen worden over het algemeen wel groter dan de vrouwtjes. Bij de zeelugaan wordt het mannetje zelfs tot wel vier keer zwaarder dan het vrouwtje.

lees meer
Papiertjes 2
Monstera Divider Links
Papiertjes 2

Leguanen

Als leguanen jong zijn eten ze insecten, maar naarmate ze ouder worden gaan ze steeds meer plantendelen eten. Tegen de tijd dat leguanen volwassen zijn zijn ze meestal volledig vegetarisch. Waar hun dieet precies uit bestaat is afhankelijk van de leefomgeving en het soort leguaan. Zo eten tropische soorten van verschillende plantendelen zoals bloemen, vruchten en bessen. De woestijnleguaan voedt zich bijvoorbeeld voornamelijk met de gele bloemen van de creosootstruik. Leguanen die in drogere gebieden leven zijn zelfs in staat om cactussen te eten. Ook kunnen leguanen heel goed klimmen, zij leven vaak op takken in hoge bomen maar er zijn ook soorten die op de bodem leven zoals soorten die bijvoorbeeld in de woestijn leven. Leguanen hebben zich in de loop der tijd aangepast naar de omgeving waar ze in leven. Klimmende soorten zijn vaak heel behendig en kunnen zich van grote hoogte naar beneden laten vallen om te ontsnappen aan gevaar. Woestijn soorten kunnen weer heel hard rennen dankzij hun snelle achterpoten.

Helaas hebben leguanen in het wild een zware tijd sinds de komt van de mens. In sommige delen van de wereld worden ze als delicatesse gegeten en daarom gevangen uit het wild. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot, leguanen zijn erg sterk en snel. Ze zijn gelukkig lastig te vangen en bijten hard van zich af. Helaas is er daarom een methode bedacht om alsnog leguanen te vangen, ze worden met een katapult uit de bomen geschoten. Ook zijn de door de mens meegebrachte dieren een gevaar voor de leguanen, bijvoorbeeld de geiten die alle planten opeten en ratten of varkens die de nesten opgraven en/ of de eieren opeten.

Meer weten over de leguaan of het houden hiervan? Kom dan langs in onze winkel in Den Haag en laat je informeren door onze medewerkerkers.

Divider Liaan 1920x200
Papiertjes 2
Click here to go to the top of the website