Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Bruine Anolis

Liaan2 Corner Image Center Left
Bruine Anolis Anolis sagrei kopen leguaan

Bruine Anolis

Naam Nederlands: Bruine Anolis
Wetenschappelijke naam:
Anolis Sagrei
Herkomst: Noord-Amerika
Leeftijd: 10 – 15 jaar
Lengte: +/- 20 cm
Dagtemperatuur: 24 – 28°c
Luchtvochtigheid: 60-70%
Activiteit: Dag actief
Wetgeving: Geen
Klimaat: Tropisch regenwoud
Verblijf: Terrarium
Warmteplaats: 30-32°c
Nachttemperatuur: 20 – 22°c
Nachtluchtvochtigheid: 80 – 90%

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Omschrijving

De Bruine Anolis is een kleine soort, dag actieve hagedis die voornamelijk voorkomt in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Hier zijn ze te vinden in bossen en parken maar ook in bewoonde gebieden, zolang er planten in de buurt zijn. De mannelijke Bruine Anolis wordt ongeveer 20 cm lang, het grootste gedeelte bestaat uit zijn staart. De dieren zijn grijs/bruin van kleur met hierop een drukke tekening wat zorgt voor een hoog contrast. In sommige gevallen zijn bruine anolissen bijna egaal grijs. Wat waarschijnlijk te maken heeft met stress levels. De mannen hebben een verdikte staartwortel waarin de hemipenissen zitten. De kop is in verhouding een stuk korter dan die van de Roodkeelanolis.

Onder de keel hangt een keelwam die ze uit kunnen zetten. Deze keelwam is oranje gekleurd met hieromheen een gele baan, deze word gebruikt om te pronken naar vrouwen of om andere mannen te intimideren. Tijdens dit gedrag kan er ook een kleine kam in de nek en op de rug tevoorschijn komen die doorloopt over de staart. De vrouwen van de Bruine Anolis zijn kleiner dan de mannen en hebben een prominente witte streep over de rug lopen die over de heupen doorloopt. De keelwam van de vrouw is vele malen kleiner dan de keelwam van de man en is ook gekleurd. Hierdoor is het moeilijker om jonge dieren goed van seks te onderscheiden. Vrouwtjes blijven een stuk kleiner en hebben minder tekening op het lichaam.

Roodkeelanolissen zijn behendige klimmers en kunnen tegen bijna ieder oppervlak aan klimmen. Toch worden deze in de natuur zelden hoger gevonden dan twee meter. Dat de anolissen zo goed kunnen klimmen kotm door de hechtlamellen die zij onder de tenen hebben. Deze lamellen bestaan uit kleine kussentjes die op zich weer bestaan uit miljoenen kleine haartjes die ieder oppervlak kunnen vastgrijpen. Ook andere hagedissen zoals de gekko’s hebben dit soort poten.

Bananenblad Divider Links
Roodkeelanolis Terrarium Huisvesting Exo Terra

Huisvesting

Bruine Anolissen kunnen het beste als koppel of trio gehouden worden, dit houdt in: 1 man met minimaal 1 vrouw. Deze kunnen worden gehuisvest in een terrarium van 45x45x60 cm of groter. Let wel op, Bruine Anolissen zijn territorialer dan bijvoorbeeld Roodkeelanolissen en kunnen daarom beter niet gecombineerd worden met andere hagedissen.

Het terrarium mag worden ingericht met takken of stronken en levende of kunstplanten. Als bodem kan het beste kokosvezel/humus worden gebruikt, dit houd goed vocht vast en kunnen echte planten in gezet worden. Verder is een waterbakje van belang waar dieren makkelijk uit kunnen drinken, ook een waterval kan hiervoor worden gebruikt. Er mag een keer per dag licht gesproeid worden door middel van een plantenspuit of sproeisysteem. De anolissen zullen dan ook druppels van bladeren en takken drinken.

Lianen Divider Rechts
Lucky Reptile Basking Sun

Verlichting

Het terrarium kan verwarmt worden door een warmte spot, zorg er wel voor dat de dieren er niet tegenaan kunnen zitten. Onder de warmte spot is een basking plek van ongeveer 32°c wenselijk. Omdat anolissen dag actieve dieren zijn is een UV-B lamp aan te raden. Door UV-B verlichting te gebruiken maken de dieren vitamine D3 aan, dit zorgt voor een goede calcium opname. Er moet dan wel een goed mineralen preparaat gebruikt worden. Een goede UV-lamp straalt ook UV-A uit waardoor de dieren ook het verschil tussen dag een nacht kunnen zien. Ook kunnen de dieren elkaar beter onderscheiden als soort en geslacht door UV-A straling.

Papiertjes 2 Monstera Divider Links

Geslacht onderscheiding & Voortplanting

Het verschil tussen mannen en vrouwen is duidelijk te zien aan de keelwam die de man kan laten zien om een vrouw te imponeren en om andere mannen duidelijk te maken dat het zijn gebied is. De mannen hebben ook een verdikte staartwortel waar de hemipenissen zitten en kunnen een kleine kam in de nek krijgen. De vrouwen zijn in verhouding kleiner dan de mannen en hebben vaak ook een witte streep over de rug die tot voorbij de heupen loopt.

Als een man met een vrouw wil paren zal hij proberen de vrouw te imponeren met zijn keelwam die hij uitstrekt en weer intrekt. Hierbij zal hij hoog op zijn voorpoten gaan staan om zich zo groot mogelijk te maken. Als het vrouwtje hierdoor geïmponeerd is zal ze de man toe laten en zal er een korte paring plaats vinden. Na een aantal weken zal het vrouwtje haar ontwikkelde eieren op een beschutte plek afzetten. Dit is meestal onder materialen zoals takken of bladeren die op de grond liggen. Deze eieren zullen na een week of zes uitkomen.

Bruine Anolis Anolis Sagrei kopen hagedis informatie weetjes

Voeding

Het voer voor anolissen bestaat voornamelijk uit insecten zoals: krekels, mini sprinkhanen, krulvliegen en ander klein voer wat ze kunnen vinden. Het is aan te raden om de dieren regelmatig te voeren vanwege hun actieve gedrag. Dit zorgt voor een snellere spijsvertering en verzadigt de behoefte aan energie. Voer de insecten van te voren met een goed vitaminepreparaat zoals Sticky Tongue Farms Vit-All wat je voert aan de insecten. Daarna bepoederen met een goed mineralen preparaat zoals Sticky Tongue Farms Miner-All. Door deze preparaten te geven in combinatie met een goede UV-B lamp, krijgen de Anolissen alle vitamines en mineralen binnen die ze nodig hebben.

Divider 400x300 Left Blad
Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website