Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Roodkeelanolis

Liaan2 Corner Image Center Left
Roodkeelanolis Anolis carolinensis Leguaan Reptiel kopen

Roodkeelanolis

Naam Nederlands: Roodkeelanolis
Wetenschappelijke naam:
Anolis Carolinensis
Herkomst: Noord-Amerika
Leeftijd: 10 – 15 jaar
Lengte: +/- 20 cm
Dagtemperatuur: 24 – 28°c
Luchtvochtigheid: 60-70%
Activiteit: Dag actief
Wetgeving: Geen
Klimaat: Tropisch regenwoud
Verblijf: Terrarium
Warmteplaats: 30-32°c
Nachttemperatuur: 20 – 22°c
Nachtluchtvochtigheid: 80 – 90%

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Omschrijving

De Roodkeelanolis is een kleine soort, dag actieve hagedis die voornamelijk voorkomt in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Hier zijn ze te vinden in bossen en parken maar ook in bewoonde gebieden, zolang er planten in de buurt zijn. De mannelijke roodkeelanolis wordt ongeveer 20 cm lang, het grootste gedeelte bestaat uit zijn staart. De mannen hebben een verdikte staartwortel waarin de hemipenissen zitten. De kop is in verhouding redelijk lang met, in verhouding, een grote bek.

Onder de keel hangt een keelwam die ze uit kunnen zetten. Deze keelwam is rood gekleurd en wordt gebruikt om te pronken naar vrouwen of om andere mannen te intimideren. Tijdens dit gedrag kan er ook een kleine kam in de nek tevoorschijn komen. De vrouwen van de roodkeelanolis zijn kleiner dan de mannen en hebben een prominente witte streep over de rug lopen, die over de heupen doorloopt. De keelwam van de vrouw is vele malen kleiner dan de keelwam van de man en heeft bijna geen kleur.

Roodkeelanolissen zijn behendige klimmers en kunnen tegen bijna ieder oppervlak aan klimmen. Dit komt door de hechtlamellen die zij onder de tenen hebben. Deze lamellen bestaan uit kleine kussentjes die op zich weer bestaan uit miljoenen kleine haartjes die ieder oppervlak kunnen vastgrijpen. Ook andere hagedissen zoals de gekko’s hebben dit soort poten. De roodkeelanolis heeft ook de mogelijkheid om van kleur te veranderen. Zo kan de anolis mooi groen zijn en een moment later grijs/bruin. Waarschijnlijk heeft dit te maken met stress levels.

Bananenblad Divider Links
Roodkeelanolis Terrarium Huisvesting Exo Terra

Huisvesting

Roodkeelanolissen kunnen het beste als koppel of trio gehouden worden, dit houdt in: 1 man met minimaal 1 vrouw. Deze kunnen worden gehuisvest in een terrarium van 45x45x60 cm of groter. Het terrarium mag worden ingericht met takken of stronken en levende of kunstplanten. Als bodem kan het beste kokosvezel/humus worden gebruikt, dit houd goed vocht vast en kunnen echte planten in gezet worden. Verder is een waterbakje van belang waar dieren makkelijk uit kunnen drinken, ook een waterval kan hiervoor worden gebruikt. Er mag 1 keer per dag licht gesproeid worden door middel van een plantenspuit of sproeisysteem. De anolissen zullen dan ook druppels van bladeren en takken drinken.

Divider Right Monstera
Lucky Reptile Basking Sun

Verlichting

Het terrarium kan verwarmt worden door een warmte spot, zorg er wel voor dat de dieren er niet tegenaan kunnen zitten. Onder de warmte spot is een basking plek van ongeveer 32°c wenselijk. Omdat anolissen dag actieve dieren zijn is een UV-B lamp aan te raden. Door UV-B verlichting te gebruiken maken de dieren vitamine D3 aan, dit zorgt voor een goede calcium opname. Er moet dan wel een goed mineralen preparaat gebruikt worden. Een goede UV-lamp straalt ook UV-A uit waardoor de dieren ook het verschil tussen dag een nacht kunnen zien. Ook kunnen de dieren elkaar beter onderscheiden als soort en geslacht door UV-A straling.

Papiertjes 2 Corner Lower Left Blad

Geslacht onderscheiding & Voortplanting

Het verschil tussen mannen en vrouwen is duidelijk te zien aan de keelwam. De man gebruikt deze om een vrouw te imponeren en om een andere man duidelijk te maken dat het zijn gebied is. De mannen hebben ook een verdikte staartwortel waar de hemipenissen zitten en kunnen een kleine kam in de nek krijgen. De vrouwen zijn in verhouding kleiner dan de mannen en hebben vaak een witte streep over de rug die tot voorbij de heupen loopt.

Als een man met een vrouw wil paren zal hij proberen de vrouw te imponeren met een rode keelwam die hij uitstrekt en weer intrekt. Hierbij zal hij hoog op de voorpoten gaan staan om zich zo groot mogelijk te maken. Als het vrouwtje hierdoor geïmponeerd is zal ze de man toelaten en zal er een korte paring plaatsvinden. Na een aantal weken zal het vrouwtje haar ontwikkelde eieren op een beschutte plek afzetten. Dit is meestal onder materialen zoals takken of bladeren die op de grond liggen. De eieren zullen na een week of zes uitkomen.

Roodkeelanolis Anolis carolinensis Leguaan Reptiel kopen

Voeding

Het voer voor anolissen bestaat voornamelijk uit insecten zoals: krekels, mini sprinkhanen, krulvliegen en ander klein voer wat ze kunnen vinden. Het is aan te raden om de dieren regelmatig te voeren vanwege hun actieve gedrag. Dit zorgt voor een snellere spijsvertering en verzadigt de behoefte aan energie. Voer de insecten van te voren met een goed vitaminepreparaat zoals Sticky Tongue Farms Vit-All wat je voert aan de insecten. Daarna bepoederen met een goed mineralen preparaat zoals Sticky Tongue Farms Miner-All. Door deze preparaten te geven in combinatie met een goede UV-B lamp, krijgen de Anolissen alle vitaminen en mineralen binnen die ze nodig hebben.

Divider 400x300 Left Blad
Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website