Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Halsband Leguaan

Reptielenwereld Reptiel Reptielen kopen Reptielenafdeling Reptielenwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left
Halsband Leguaan Crotaphytus Collaris

Halsband leguaan

Naam Nederlands: Halsband leguaan
Wetenschappelijke naam: Crotaphytus collaris
Herkomst: Verenigde Staten
Leeftijd: 10-15 jaar
Lengte: tot 30cm. inclusief staart
Dagtemperatuur: 26-30°c
Luchtvochtigheid: 40%
Geboorte: 5-10 eieren per legsel
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Geen
Klimaat: Steppe
Verblijf: Terrarium
Warmteplaats: 40 – 50°c
Nachttemperatuur: 15 – 18°
Nachtluchtvochtigheid: 60-70%
Minimale afmeting: 100x50x50 cm

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

De halsbandleguaan is een zeer leuke, nieuwsgierige en actieve hagedis uit de Verenigde Staten. De mannen zijn vaak erg kleurrijk van groen tot blauw. De naam hebben ze gekregen vanwege de zwart/witte banden die ze hebben om hun hals. De halsbandleguaan is een dag actieve hagedis die erg snel en wendbaar is. In de natuur laten ze zich tot redelijk dichtbij benaderen, maar als je te dichtbij komt zal de halsbandleguaan snel wegschieten. In sommige gevallen zal hij wegrennen en hiervoor alleen zijn achterpoten gebruiken. Met hoge snelheid brengen ze zichzelf op deze manier in veiligheid.

De Halsbandleguaan is een gulzige eter en kan behoorlijk groot voer aan. Volwassen dieren eten in het wild zelfs andere hagedissen. Dus combineer deze soort niet met andere soorten. Tot een aantal jaren geleden werden er regelmatig C. collaris en bicinctores uit de Verenigde Staten geïmporteerd. De soorten die het meest gehouden word is de Crotaphytus collaris. Tegenwoordig is ook C. dickersonae sporadisch verkrijgbaar.

Halsbandleguaan

Huisvesting

Vaak worden deze schitterende dieren als trio gehouden (1 man + 2 vrouwen). Meerdere mannen zullen zeker vechten met elkaar. De minimale terrarium maat is 100x50x50 cm waar een man met twee vrouwen ingehouden kan worden. Als bodembedekking kan zand gebruikt worden wat hard wordt, en waar de halsbandleguaan goed holen in kan graven zonder dat deze inzakken. Grote stenen kunnen worden gebruikt maar het is wel belangrijk dat deze stenen goed stabiel op de bodem staan, zodat door het graven deze stenen niet kunnen kantelen en de leguaan eronder terecht kan komen. Natuurlijk mogen ook stukken hout of andere decoratie gebruikt worden.

Halsbandleguanen zijn extreme zonaanbidders en kunnen hoge temperaturen aan. Dus zorg voor een UVb lamp die hoge waarden afgeeft zoals Lucky Reptile Bright Sun Desert. Plaats onder deze lamp een grote steen zodat de dieren snel kunnen opwarmen. Zodra ze opgewarmd zijn zullen de halsbandleguanen beginnen met jagen op voer. Zodra ze iets zien bewegen zullen ze vol snelheid naar de prooi rennen en proberen te pakken. Door de snelheid is de insect meestal te laat om te kunnen ontsnappen. Omdat deze leguanen in zulke open gebieden leven, is het net zo belangrijk om heel veel daglicht in het terrarium te krijgen. Dit kan gerealiseerd worden door extra bright Suns te plaatsen in laag wattage ,meerdere Exo Terra Natural Light Spaarlampen of Reptile Systems Ferguson Zone 1 T5 TL’s. In de ochtend mag het terrarium ligt gesproeid worden om de dauw te simuleren waar de dieren van drinken.

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Geslacht & Voortplanting

De mannen en vrouwen zijn goed van elkaar te onderscheiden vanwege de verschillen in kleur. Vrouwen zijn in het algemeen kleiner en hebben een grijs/bruine basis kleur. Het is raadzaam om deze dieren in de winter af te koelen naar een temperatuur van ongeveer 10°c zodat ze een winterslaap kunnen houden. In het voorjaar zal het vrouwtje fel oranje vlekken in haar nek op de flanken van haar lichaam krijgen, waarmee ze aantoont dat ze parings- bereid is. Drie tot vier weken na de paring zal het vrouwtje gemiddeld zes eieren leggen in een gegraven gat met vochtig zand.

Het beste kunnen de eieren in een broedstoof geplaatst worden en op een gemiddelde temperatuur van 29°C worden uitgebroed. De eieren zullen na ongeveer 60 dagen uitkomen.

Halsband Leguaan Crotaphytus Collaris 1

Voedsel

Voedsel bestaat onder andere uit volwassen krekels, middel sprinkhanen, middel dubia’s, wasmotlarven, zijderupsen. En in de natuur eten ze zelfs soortgenoten of andere hagedissen die iets kleiner dan zij zelf zijn. Zorg dat de voedseldieren altijd bepoederd worden met een goed vitaminen en mineralen supplement dit in noodzakelijk om bepaalde tekorten te voorkomen.

Monstera Divider Links
Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website