Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Groene Leguaan

Liaan2 Corner Image Center Left
groene leguaan

Groene leguaan

Naam Nederlands:Groene leguaan
Wetenschappelijke naam:
lguana iguana
Herkomst: Midden- en Zuid Amerika
Leeftijd: 20 – 30 jaar
Lengte: +- 180 cm
Dagtemperatuur: 24 – 28°c
Luchtvochtigheid: 60-70%
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Cites B
Klimaat: Tropisch regenwoud
Verblijf: Terrarium
Warmteplaats: 30-32°c
Nachttemperatuur: 20 – 22°c
Nachtluchtvochtigheid: 80 – 90%

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

De groene leguaan is één van de bekendste hagedissen. Door zijn grote en imposante uitstraling met grote kop en hoge kam die vanuit de nek doorloopt tot halverwege de staart. Het bijzondere is dat deze grote leguaan een echte groen eter is, van bijvoorbeeld bloemen tot bladeren en heel af en toe een insect. Onder de kin beginnen ook stekels die gedeeltelijk doorlopen over de keelwam. Door deze keelwam uit te zetten probeert de groene leguaan andere te imponeren. Aan beide kanten van de wangen zit een vergrote sublabiale schub. Boven op de kop, tussen de ogen, zit een speciaal zintuig waarmee leguanen licht en donker opvangen, het kan beschreven worden als een soort van derde oog die onder een schub zit.

Groene leguanen zijn hagedissen die extreem goede ogen hebben om hun omgeving in kaart te brengen. Tijdens het lopen likken de leguanen regelmatig om nog meer informatie binnen te krijgen. De geur die ze proeven met hun tong word opgeslagen in een apart gedeelte dat de Jacobsen holte heet. De groene leguaan is een echte boombewoner die met zijn scherpe klauwen makkelijk tegen bomen en over takken kan klimmen. De lange staart word gebruikt als evenwichtsorgaan en om zich door het water te verplaatsen. Maar let op, ze kunnen met hun staart enorme klappen uitdelen. In de natuur liggen ze vaak te zonnen op takken om hun lichaamstemperatuur op pijl te houden. Groene leguanen kunnen tamme dieren worden als hier veel energie en tijd in word gestoken. Tegenwoordig worden er zelfs verschillende kleuren aangeboden zoals rood, blauw, albino en Hypo melanistisch.

Groene luguaan Green Iguana kop

Huisvesting

Groene leguanen moeten ruim gehuisvest worden. De dieren hebben de ruimte nodig om goed te kunnen klimmen. Het is belangrijk dat er meerdere dikke takken horizontaal hangen met hierboven combinatie spots met warmte en UVB waar de leguaan onder kan liggen om op te warmen. Er dient rekening mee gehouden te worden dat de groene leguaan tussen de 150 en 180 cm groot word en daarom het verblijf voor volwassen dieren minimaal 300x200x200 cm groot moet zijn. Op de bodem kan een dikke laag bark of kokosvezel worden gebruikt. De groene leguanen zijn vocht minnende hagedissen en de luchtvochtigheid kan je het beste rond de 70% houden. Ook dient er een grote diepe waterbak in het terrarium te worden geplaatst, zodat de groene leguaan kan badderen.

Baby tot juvenile dieren kunnen het beste in een terrarium gehouden worden van 90x45x90 cm, en op dezelfde manier zoals volwassen dieren gehouden worden. Zorg dat de lampen goed beschermd worden zodat de leguaan niet bij de lamp kan komen om eventuele verbranding tegen te gaan. Leguanen kunnen solitair gehouden worden of groepsgewijs. Als je voor groepsgewijs moeten het dan wel 1 man met meerdere vrouwen zijn, meerdere mannen zullen met elkaar om dominantie vechten.

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Geslacht onderscheiding & Voortplanting

Het zichtbare verschil tussen man en vrouw is te zien aan de femorale poriën die zich aan de binnen kant van de achterpoten bevinden. Deze zijn bij de mannen beter zichtbaar dan bij de vrouwen. In de paartijd zwellen de poriën op en scheiden een geurstof af. Mannen zijn vaak slanker en hebben een hogere kam die hoog doorloopt over de rug. In tegen stelling tot de vrouw die een meer ronde bouw heeft en een hoge kam in de nek en deze word lager tussen de schouderbladen en blijft loopt door over de rug. De man heeft ook een verdikte staartwortel waarin de hemi-penissen verborgen zitten.

Als de paartijd aanbreekt zal de man de vrouw imponeren met heftig kopknippen, hierbij zal de keelwam zo veel mogelijk worden uitgezet. Sommige lokaliteiten kunnen zelfs een andere kleur krijgen. Als het vrouwtje paringsbereid is zal de man haar in de nek vastbijten en zijn cloaca onder de cloaca van de vrouw manoeuvreren en haar bevruchten. Na een goede bevruchting zal de vrouw tussen de 15 en 40 eieren ontwikkelen en deze na ongeveer 6 weken begraven in een hol. Deze komen dan na ongeveer 90 dagen uit.

Groene luguaan Green Iguana

Voeding

De groene leguaan is een echte herbivoor en door zijn verlengde maag/darm stelsel kunnen ze bladeren tot de blad cel verteren. Het dieet bestaat voornamelijk uit Andijvie, Chinese kool, Paksoi, verschillende soorten onkruid en kan aangevuld worden met speciaal ontwikkeld leguanen voer. Het is belangrijk om het voer altijd te bepoederen met een goed vitaminen en mineralen preparaat zodat er geen tekorten ontstaan.

Monstera Divider Links
Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website