Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Smaragd Stekelleguaan

Liaan2 Corner Image Center Left
Stekelleguaan Sceloporus Malachiticus

Smaragd stekelleguaan

Naam Nederlands: Smaragd Stekelleguaan
Wetenschappelijke naam: Sceloporus Malachiticus
Herkomst: Centraal-Amerika
Leeftijd: Gemiddeld 10 jaar
Lengte: 15 tot 20 cm
Dagtemperatuur: 23 – 26°c
Luchtvochtigheid: 60-70%
Geboorte: Eierlevendbarend
Activiteit: Dag actief
Wetgeving: Geen
Klimaat: Tropisch
Verblijf: Terrarium
Warmteplaats: 30-32°c
Nachttemperatuur: 20°c
Nachtluchtvochtigheid: 80-90%
Minimale afmeting: 60x45x60cm

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Omschrijving

Deze schitterende leguaan doet zijn naam eer aan! Als de mannelijke Smaragd Stekelleguaan goed is opgewarmd krijgt hij een smaragd groene kleur en kleurt de staart blauw. ze hebben grove schubben die eruit zien als kleine stekels. De Stekelleguaan is een vrij klein reptiel, ze worden inclusief staart nog geen 30 cm lang. De hagedis is overdag actief en is een typische boombewoner, hij klimt dan ook graag.

De Stekelleguaan komt oorspronkelijk uit Centraal Amerika. Met name in Mexico komt deze hagedis veel voor. Hier alleen zijn al 53 soorten ontdekt, exclusief alle subsoorten.
De hagedis wordt in Centraal Amerika vaak gespot in tuinen en parken. De Smaragd Stekelleguaan wordt aangetroffen op een hoogtes van wel 146 tot 3800 meter boven zeeniveau.

Gemiddeld worden stekelleguanen 10 jaar oud (in gevangenschap). Mannen en vrouwen zijn makkelijk uit elkaar te houden, een mannetje heeft een groene gloed en een gekleurde buik. In de paartijd krijgt de man een fel blauwe keel waarmee hij de vrouwtjes imponeert. De vrouwen zien er lang niet zo mooi uit als de mannen en zijn bruiner van kleur. Smaragd Stekelleguanen zijn levendbarend, dit betekend dat de jongen levend ter wereld komen en niet in een ei.

Voor het houden van een Smaragd Stekelleguaan is geen specifieke ervaring nodig. Zorg wel dat je je voldoende inleest of laat adviseren.

Bananenblad Divider Links
Smaragd Stekelleguaan kopen Sceloporus Malachiticus informatie verzorging weetjes

Huisvesting

Hoewel een stekelleguaan niet heel groot wordt hebben ze wel veel ruimte nodig. Denk hierbij aan een terrarium met een minimale maat van 60x45x60 cm. Bij een koppel zal dit al snel 120x45x60 cm zijn. De Stekelleguaan houdt van de zon, daarom is UVB verlichting zeer noodzakelijk. De temperatuur onder de hotspot mag oplopen tot ongeveer 35 graden. In hun natuurlijke habitat houden ze van klimmen, zorg daarom voor voldoende klimgelegenheden. Let hierbij wel op dat ze niet te dichtbij de lampen kunnen zitten en zich kunnen verbranden. Als bodembedekking kan het volgende gebruikt worden: cocohusk, tuinturf of potgrond gemengd met zand of bark. Deze bodembedekking moet ongeveer 20-40 cm diep zijn, zodat het voldoende vocht op kan nemen.

Papiertjes 2

Geslacht & Voortplanting

Zoals al eerder aangegeven is het geslacht bepalen bij een Stekelleguaan erg gemakkelijk. De man heeft namelijk een groene gloed en een gekleurde buik. De vrouwtjes zijn wat bruiner van kleur. De stekelleguaan begint vaak rond de lente met paren. De man zwaait met de kop en staart om zo aandacht van het vrouwtje te krijgen. Wanneer het vrouwtje dit accepteert, vindt de paring plaats.

Drie tot vier maanden na de paring brengt het vrouwtje volledige jonge stekelleguanen op de wereld. Deze worden niet in een ei geboren, maar wel in een soort vlies. De jonge Smaragd Stekelleguanen zijn ongeveer 7 cm lang bij de geboorte, erg klein dus! Wanneer de jongen ongeveer 3 maanden zijn wordt er geadviseerd om alle jongen te scheiden, dit in verband met agressie onder vooral de mannen.

Iguana

Voeding

Het voedsel van de Smaragd Stekelleguaan bestaat uit levende voedseldieren zoals: als krekels, sprinkhanen, kakkerlakken en verschillende soorten wormen. Het is belangrijk om de juiste mineralen en vitamines toe te voegen aan het voedsel. Dit kan door de voedseldieren te bepoederen met vitamines en mineralen preparaat.

Volwassen stekelleguanen mogen ongeveer 3x per week gevoerd worden. Jonge dieren mogen gewoon elke dag eten krijgen. Denk hierbij aan de grootte van de bek van het dier, het voedseldier mag niet groter/ breder zijn dan hun bek.

Divider 400x300 Left Blad
Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website