Skinken
Met ruim 1710 soorten zijn de skinken de grootste familie van hagedissen en zelfs van alle gewervelde dieren. Skinken hebben een grote diversiteit qua uiterlijk, ze zijn er in allerlei verschillende vormen en maten. Zo zijn er bijvoorbeeld soorten die bijna niet van slangen te onderscheiden zijn en andere soorten lijken weer meer op hazelwormen of hagedissen. Over het algemeen worden skinken ongeveer tussen de 10 en 20 cm groot inclusief staart. Echter kunnen enkele soorten wel langer dan 30 cm worden, de grootste soorten kunnen wel meer dan 60 cm lang worden inclusief staart. Net zoals andere familieleden uit de familie van hagedissen kunnen ook skinken hun staart afwerpen als er gevaar dreigt om de vijand om de tuin te leiden. Ook bij skinken groeit de staart uiteindelijk weer aan. Lees meer…
Skinken
Ze komen overal ter wereld voor, maar alleen in warmere streken. Ook in Europa zijn ze aanwezig maar dan wel vooral rond het Middellandse Zeegebied. Skinken jagen voornamelijk op insecten, echter hebben enkele soorten een afwijkend dieet en jagen zij uitsluitend op slakken of eten regelmatig plantendelen en soms kunnen ze zelfs volledig vegetariër worden. De voortplanting van skinken verschilt per soort. De meeste soorten zijn eierleggend maar andere baren levende jongen. Over het algemeen hebben skinken dezelfde lichaamsbouw en zijn daardoor makkelijk van andere hagedissen te onderscheiden. Skinken hebben meestal een rolrond lichaam, een lange staart en kleine pootjes. Het lichaam is meestal zeer glad door dakpansgewijs over elkaar liggende schubben. De schubben glanzen, het lijkt net alsof hun lichaam geglazuurd is. Er zijn wel enkele uitzonderingen waarbij de schubben gekield zijn.Vrijwel alle skinken hebben een goede camouflage waarbij de lichaamskleur aangepast is naar de omgeving waar de skink leeft. In het wild leven deze dieren vooral in de warmere gebieden tot rond de Middellandse Zee. In België en Nederland komen er geen skinken voor in het wild.
Paren
Skinken hebben vaak meerdere paringsperiodes per jaar. Bij enkele soorten krijgen de mannetjes in de paringstijd een baltskleur, zoals bijvoorbeeld een helder rode kop. Mannetjes verdedigen graag en vaak hun eigen territorium waarop er felle gevechten kunnen uitbreken. Vaak zijn skinken eierleggend maar er is ook een deel (1/3e) levendbarend waarbij de jongen dus levend ter wereld komen. Zodra er jongen worden geboren gaan zij meteen een eigen leven leiden, ze eten dezelfde prooien als de volwassenen maar pakken er een kleiner exemplaar van. De meeste skinken worden enkele jaren oud echter zijn er ook uitschieters, de grootste soorten skinken kunnen wel 10 tot 15 jaar oud worden.
Het zijn leuke en mooie dieren om te houden. Laat je goed informeren wat je van de skink kan verwachten, hoe je deze mooie beestjes moet verzorgen en welke spullen je nodig hebt om de skink een goed thuis te bieden. Onze specialisten in de winkel in Den Haag staan je graag te wordt om je vrijblijvend te informeren!