Blauwtongskink
Blauwtongskink
Naam Nederlands: Blauwtongskink
Wetenschappelijke naam: Tiliqua scincoides ssp.
Herkomst: Australië tot Indonesië
Leeftijd: 10 – 15 jaar
Lengte: 30 tot 40 cm
Dagtemperatuur: 25-28°c
Luchtvochtigheid: 40-70%
Geboorte: ovovivipaar (eierlevendbarend)
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Cites B
Klimaat: Steppe en droog bosgebied
Verblijf: Terrarium
Warmteplaats: 35°c
Nachttemperatuur: 20 – 22°c
Nachtluchtvochtigheid: 80-90%
Minimale afmeting: 132x45x60 cm
Omschrijving
Blauwtongskinken hebben hun naam gekregen door hun blauwe tong die ze uitsteken als ze bedreigt worden en waarmee ze hun omgeving proeven. De huid is glad en voelt aan als de huid van een slangen. Deze reptielen zijn door hun korte pootjes en zware lichaam een stuk langzamer dan andere hagedissen. De basis kleur is licht bruin met verticale bruinere strepen.
De blauwtongskink is ovovivipaar , wat inhoud dat het vrouwtje de eieren uitbroed in het lichaam en levende jonge werpt. Normaal zal een worp uit 10 tot 15 jonge dieren bestaan.
Blauwtongskinken zijn hebben een rustig karakter en zijn zelden agressief waardoor het makkelijke reptielen zijn om te houden. Ze laten zich redelijk makkelijk hanteren zolang ze maar goed ondersteund worden. Als ze met rust gelaten willen worden dan zal het dier zijn lichaam opblazen om zich groter te laten lijken. Als dit niet genoeg is dan zal het dier zijn bek openen en beginnen te blazen. Let ook op voor de staart deze kunnen ze verliezen en zal uiteindelijk weer aangroeien.
Voeding
De blauwtongskink is een omnivoor en pakken een grote verscheidenheid aan voer. Denk daarbij aan insecten zoals sprinkhanen, krekels, dola larven, morio wormen. Soms word er ook wat bladgroen gegeten zoals andijvie of onkruid. Verder mag er ook hoog kwaliteit verse honden of kattenvoer gegeven worden. Het is dan wel belangrijk om op te letten dat er zo min mogelijk zout in de voeding zit. 2 tot 3 keer in de week kan het beste een goed vitaminen en mineralen product worden gegeven. Zorg dat er altijd een bakje schoonwater aanwezig is dat iedere dag ververst word.
Inrichting
Jonge blauwtongskinken kunnen het beste gehouden worden in kleinere terraria zoals een Exo Terra 90x45x45 cm terrarium. Zorg voor een dikke laag substraat waar het dier in kan graven. Hiervoor kunnen verschillende soorten bodembedekkers gebruikt worden zolang deze maar droog zijn. Een mix van zand met cocosvezel is een goede bodem waar dieren zich prettig in vinden. Blauwtongskinken zijn geen goede klimmers dus zorg dat ze niet te hoog kunnen klimmen. Je kan altijd wat grove stenen, kurk, stukken hout en schuilgrotjes plaatsen in het terrarium. Volwassen dieren kan je het beste houden in een terrarium van 132x45x60 cm. De inrichting is hetzelfde als voor de jonge dieren. Omdat geslachten moeilijk te zien is, adviseren wij om de dieren solitair te houden tenzij je er zeker van bent dat het een koppel is. 2 mannen in 1 terrarium zullen zeker met elkaar gaan vechten.
Koudbloedig
Blauwtongskinken zijn koudbloedig en zijn afhankelijk van een warmte bron om op te kunnen warmen. Om op te warmen kruipen de dieren onder een lamp, hierdoor warmt het lichaam op en krijgt het dier energie en zal actief worden. Als het te warm word zal het dier op zoek gaan naar een koele plek. Dit word thermoregulering genoemd. Onder de warmte lamp mag het 35°c zijn, dit noemen wij de hotspot. Aan de koele kant mag het 24°c zijn. Dit meet je in de uiterste hoek op de bodem van het terrarium. De nacht temperatuur mag terug zakken naar 20 tot 22°c. Als deze temperatuur bereikt word dan kan er het beste gebruikt worden gemaakt van een warmtemat of keramische lamp in combinatie met een thermostaat. Het is zeer aan te raden om gebruik te maken van UVB verlichting. Het type Uvb Lamp die gebruikt kan worden hangt af van de situatie en hiervoor kunt u zich het beste goed laten voorlichten door een specialist.