Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Gekko’s

Gekko’s of gekko-achtigen zijn een groep reptielen die behoren tot de Hagedissen. De gekko dankt zijn naam aan de klikkende tot gillende geluiden die veel soorten in vooral de paartijd maken. Gekko’s zijn een van de grootste groepen gewervelde dieren dankzij de meer dan 2100 soorten. Gekko’s komen voor in eigenlijk alle warme streken wereldwijd. Daar leven ze onder verschillende omstandigheden van bijvoorbeeld dichtbegroeide bossen tot in woestijnachtige gebieden. Gekko’s kunnen niet is streken zoals België & Nederland leven. Maar als je kijkt naar wat zuidelijker Europa zijn enkele soorten heel normaal. Gekko’s zijn er in ongelofelijk veel verschillende kleuren, vormen en afmetingen.

lees meer
Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2
Monstera Divider Links
Papiertjes 2

Gekko’s

De meeste gekko’s hebben onopvallende kleuren en zijn goed gecamoufleerd. Bijna alle soorten gekko’s zijn eierleggend, er wordt meestal 1 of maximaal 2 eieren per legsel gelegd. Het voedsel van de gekko bestaat uit insecten. In landen waar de gekko voorkomt worden ze daarom ook als nuttige dieren beschouwd. De meeste gekko’s zijn inmiddels zo ontwikkelt dat ze echte boomklimmers zijn en met het grootste gemak over takken en stammen kunnen klimmen. Gekko’s leven dan ook voornamelijk in bossen sommige gekko’s hebben zich door hun omgeving ontwikkelt tot echte bodembewoners. Zij missen dan ook de hechtlamellen onder de tenen waarmee de klimmers zich kunnen vasthouden.

 

Wimpergekko hout Correlophus Ciliatus Kopen

Kenmerken

Gekko’s hebben in vergelijking met met andere hagedissen een aantal kenmerken waar je ze altijd door kan herkennen. Zo zijn de ogen van alle gekko’s relatief groot in vergelijking met de rest van het lichaam, net als de tenen en vingers. Gekko’s hebben ook geen grote schubben en daardoor een flexibele huid en de kop is redelijk afgeplat. De staart van de gekko kan losgelaten worden als ze eraan worden vastgehouden door een roofdier bijvoorbeeld. Hierdoor kunnen ze hun aanvaller te slim af zijn, per slot van rekening blijft de staart liggen en kan de gekko zelf vluchten. De staart groeit wel weer aan, maar de plek waar de staart losgelaten heeft zal altijd een zwakke plek blijven. Mocht het nodig zijn de staart weer een keer los te laten zal dit op dezelfde plek zijn. Er zijn echter ook gekko’s die een vrij korte staart hebben zoals bijvoorbeeld de knopstaart gekko. Mannetjes zijn vaak groter dan de vrouwtjes, vaak zijn de vrouwtjes wat lichter en de mannetjes wat donkerder van kleur. Eigenlijk zijn vrijwel alle gekko’s schemer en nacht actief, wat inhoudt dat ze actief zijn in de schemer en nacht en overdag in rust zijn. Een heel enkel soort is dag actief zoals bijvoorbeeld de Madagaskardag gekko. Gekko’s jagen door hun tong te gebruiken om hun prooi te ruiken, ze kunnen overigens alleen bewegende prooien zien. Om te bepalen welke gekko het beste bij jou en je verwachting past kun je je van tevoren al goed inlezen en je daarna laten informeren door een specialist. Onze specialisten staan in onze winkel in Den Haag voor je klaar. Zij kennen alle ins en outs over de hobby en helpen je graag op weg!

Divider Liaan 1920x200
Papiertjes 2
Click here to go to the top of the website