Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Header Vogelspagina Avonturia De Vogelkelder

Kromsnavels

Divider 400x300 Left Blad

Een kromsnavel is een vogel waarbij de snavelpunt naar beneden wijst, oftewel hij heeft letterlijk een kromme snavel. Deze kromme snavel is voor een kromsnavel een heel handig stuk gereedschap. Ze kunnen er mee klimmen, dingen vastpakken, van zich af bijten als het nodig is, dingen slopen of juist opbouwen. Onder kromsnavels vallen verschillende soorten vogels zoals de papegaai, de dwergpapegaai, de parkieten, kaketoes, ara’s, lori’s enzovoort.

Lees meer>
lees meer
Papiertjes 2
papegaaien_papegaaisoorten_dierenpaginas_avonturia

Kromsnavels

Er zijn veel verschillende soorten kromsnavels, denk hierbij aan bijvoorbeeld parkieten maar ook verschillende papegaaiensoorten. Kromsnavels zijn over het algemeen slimme dieren die het leuk vinden om actief bezig te zijn en die je goed kunt trainen. Vaak vinden kromsnavels het fijn om een maatje te hebben zodat als jij niet thuis bent ze toch gezelschap hebben. Het is goed om je van tevoren te verdiepen in het soort kromsnavels dat je wil aanschaffen zodat je weet wat je te wachten staat qua gedrag, huisvesting en verzorging. Kromsnavels zijn van nature erg sociaal en nieuwsgierig en zijn daarom leuke vogels om te houden.

Kromsnavels zijn over het algemeen intelligente dieren die heel goed weten wat ze wel en niet willen. We kunnen hen van alles leren, zo is er zelfs een grijze roodstaart (Einstein) die allerlei dierengeluiden na kan doen en die heeft geleerd om op veel dingen antwoord te geven net zoals een mens. De grijze roodstaart wordt ook het meest gehouden van alle papegaaisoorten in Nederland als het gaat om de grotere kromsnavels. Als we kijken naar kleinere soorten kromsnavels, dan zien we dat de (gras)parkiet het meest gehouden wordt.

Het voer van kromsnavels

Over het algemeen eten kromsnavels zaden, noten, fruit en groente, in verschillende verhoudingen afhankelijk van de soort vogel. Maar let op: als ze de kans krijgen gaan ze vaak selectief eten. Dit selectieve eetgedrag kan op korte termijn of op langere termijn problemen geven. Dit komt omdat bij het selectieve eetgedrag de behoefte over het algemeen uitgaat naar de vetste zaden en helaas niet naar de gezondste groentes. Het zijn in feite ‘’net kinderen’’: als ze kunnen kiezen tussen spruiten of pannenkoeken, dan zullen ze 9 van de 10 keer toch echt kiezen voor die lekkere pannenkoek.

Voor kromsnavels is het daarom van belang om te zorgen dat je goed doseert qua voeding. Zorg ervoor dat je daarom niet teveel zaden voert, kromsnavels zullen dan selectief de lekkere zaden er tussenuit snoepen. Daarnaast bevatten de gedroogde zaden welke op de markt verkrijgbaar zijn vrijwel geen vitamines en dient de voeding sowieso aangevuld te worden met vers fruit, groente, etc. Het beste is daarom als basis pellets te geven aan kromsnavels. Pellets zijn brokjes welke zijn afgestemd op de voedingsbehoefte van jouw kromsnavel. Pellets bevatten alle benodigde voedingstoffen zoals vitamines en mineralen in de juiste dosering. Het advies van vogelartsen is meestal circa 60 tot 70% aan pellets te geven, circa 20 tot 30% aan zaden en circa 10% aan fruit en groente.

Het gedrag van Kromsnavels

Over het algemeen zijn kromsnavels sociale dieren en houden ze er niet van om alleen te zitten. Een maatje is vaak wel gewenst, maar er moet goed gekeken worden of dit maatje wel geschikt is. Dit is deels afhankelijk van de soort vogel, maar er moet ook goed gekeken worden naar het individuele karakter van de vogel. Want misschien is hij/zij liever alleen en zit hij/zij helemaal niet te wachten op een (druk) vriendje. Iedere kromsnavel is anders in gedrag en wensen, net zoals bij mensen.

Kromsnavels zijn het leukste als ze tam zijn. Dit kan bereikt worden door hier al op jonge leeftijd mee te beginnen. Neem hier wel de tijd voor, een vogel is niet met een dag tam! Neem de vogel regelmatig bij je en beloon hem dan met een (gezond) lekker snackje. Dit kan bijvoorbeeld ook een stukje fruit of groente zijn. Hoe vaker je je vogel bij je pakt hoe meer hij eraan gewend raakt en hoe tammer hij wordt. Later zal hier nog een pagina komen over het tam maken van kromsnavels.

Verschillende soorten kromsnavels

Kromsnavels zijn weer onderverdeeld in verschillende groepen, de meest bekende groepen zijn de parkieten en de (dwerg)papegaaien. Wij hebben deze groep onderverdeeld in 4 groepen. Elke groep is apart beschreven, en alle vogels die onder deze groepen vallen worden ook per stuk uitgebreid besproken. Wil je meer weten over deze groepen? Bekijk dan een van de volgende 4 groepen: Dwergpapegaaien, Kaketoes, Papegaaien of Parkieten.

Papiertjes 2
Grasparkiet kopen Melopsittacus Undulatus parkiet weetjes verzorging

De Grasparkiet

De oorsprong van de grasparkiet ligt in Australië, daar vliegen ze in groepen van honderden tegelijk rond. Het beste kan je twee grasparkieten bij elkaar houden, zodat ze elkaar hebben en niet alleen zijn. De grasparkiet houdt wel van knagen en slopen. Zorg dus voor voldoende uitdaging en sloopspeelgoed. De grasparkiet kan binnen in een ruim verblijf gehouden worden, als het verblijf te klein is, is de kans op ziektes, vervetting en verveling groter. Aangeraden wordt een kooi of volière met horizontale tralies zodat de grasparkieten lekker kunnen rondklimmen in het verblijf. Grasparkieten kunnen ook buiten gehouden worden in een ruime buitenvolière met een tocht/vorstvrij nachtverblijf zodat ze een veilige en warme plek hebben als het koud is. Wil je meer weten over de Grasparkiet? Bekijk dan onze uitgebreide grasparkieten pagina.

Papiertjes 2
Agapornis Roseicollis kopen perzikkopagapornis dwergpapegaai

De Agapornis

De agapornis komt oorspronkelijk uit Afrika waar ze in grote groepen rondvliegen. De agapornis kan een luidruchtige vogel zijn, houd hier dus rekening mee als je een agapornis wil aanschaffen. Ook zijn ze dol op ”slopen”. Ze zijn heel nieuwsgierig en brutaal en daarom heel leuk om als huisdier te houden. De agapornis heeft als bijnaam ”lovebird”. Deze vogels zijn het liefste samen met een lief maatje. De agapornis kan binnen in een ruim verblijf gehouden worden. Aangeraden wordt een kooi of volière met horizontale tralies zodat de agapornis lekker kan rondklimmen in het verblijf. Wil je meer weten over agaporniden? Bekijk dan onze pagina’s “Dwergpapegaaien” Of “Agapornis Roseicollis“.

Papiertjes 2
Valkparkiet Nymphicus hollandicus Parkiet Kaketoe Cockatiel

De Valkparkiet

De valkparkiet komt net zoals de grasparkiet uit Australië waar zij in grote groepen samen leven. Het karakter van de valkparkiet is rustig en zachtaardig. Net als de grasparkiet en agapornis kan ook de valkparkiet ”lekker slopen”. Het is verstandig hier bij voorbaat rekening mee te houden en het verblijf in te richten met natuurlijk ”sloopspeelgoed” van bijvoorbeeld onder andere Back Zoo Nature. De valkparkiet kan binnen in een ruim verblijf gehouden worden, er moet voldoende ruimte zijn om te kunnen vliegen. Aangeraden wordt een kooi of volière met horizontale tralies zodat de valkparkieten lekker kunnen rondklimmen in het verblijf. Wil je meer weten over Valkparkieten? Bekijk dan onze Valkparkieten pagina.

Papiertjes 2
papegaaien_papegaaisoorten_dierenpaginas_avonturia

Papegaaiachtige

Er zijn een hoop verschillende papegaaiachtige. Zij verdienen natuurlijk het beste verblijf en de beste zorg. Lees je goed in van tevoren zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Zo kunnen de meeste soorten papegaaien meer dan 50 jaar oud worden! Deze soorten hebben extra veel aandacht nodig en zijn in staat om flink te slopen als ze onbewaakt achter gelaten worden. Onder papegaaiachtige verstaan we Ara’s, kaketoes en papegaaien. Zij hebben allemaal hun specifieke behoefde en zorg nodig. Meer weten? Bekijk een van onze Papegaaien, Kaketoe of Ara pagina’s.

Click here to go to the top of the website