Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Header Vogelspagina Avonturia De Vogelkelder

Papegaaien

Papegaaien kennen we in vele soorten, maten en kleuren. Ze hebben allemaal een kromme snavel die zeer handig is voor het kraken van noten en zaden. Ook is deze snavel handig bij klimmen, bouwen, slopen en als hij het even heeft gehad, bijten. De staart van een papegaaiachtige is vaak in verhouding tot zijn lichaam erg kort. Daarom horen ara’s ook niet tot de groep papegaaien. Ara’s hebben namelijk wel een lange staart. Lees meer…

lees meer
Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2
Papiertjes 2

Papegaaien Informatie

Papegaaien zijn intelligente vogels die echte uitdaging nodig hebben. Om er voor te zorgen dat een papegaai zich niet gaat vervelen is het belangrijk hem een omgeving te geven waarin hij veel gestimuleerd wordt en er genoeg te doen is. Want vergeet niet dat een papegaai in de natuur ongeveer 5 tot 8 uur bezig is met voer zoeken en het gevonden voer opeten. Dus ze houden wel van een uitdaging. Om dit in de huiskamer na te bootsen kunt u denken aan bijvoorbeeld foerageerspeelgoed, sloopspeelgoed, klimtouwen/speeltjes enzovoort.

Over het algemeen zijn papegaaien sociale dieren en leven ze vaak in de natuur in groepen. Zo kan bij een papegaai in onze huiskamers vaak een vriendje niet ontbreken. Het advies is wel om goed te kijken naar de soort papegaai, dat wil zeggen welke combinatie het meest geschikt is. En kijk ook goed naar de vogel zelf of hij/zij het een geschikte match vindt. Het kan ook zo zijn dat jouw papegaai niet zit te wachten op een maatje. Dus kijkt goed naar jouw eigen vogel en maak een afgewogen besluit, want alleen dan kan hij/zij gelukkig zijn.

Voeding Papegaaien

Ook de voeding zelf is heel erg belangrijk voor een papegaai. Zo zijn er papegaaien die voeding moeten hebben die iets vetter is zoals de grijze roodstaart papegaai, maar er zijn ook papegaaien die juist een dieet moeten hebben met wat minder vet zoals de rosé kaketoe en amazone. Om er voor te zorgen dat jouw papegaai de juiste voedingsstoffen binnen krijgt kan er voor gekozen worden om het dieet van je papegaai te laten bestaan uit een deel pellets (ongeveer 70%). Pellets zijn een soort brokjes die bedoeld zijn voor vogels. Zo krijgen ze alles binnen wat ze nodig hebben en kunnen ze ook niet meer selectief eten (door bijvoorbeeld voornamelijk de zonnebloempitjes uit traditionele zadenmengelingen te eten). Natuurlijk is het wel belangrijk om een specifieke soort pellets aan te schaffen. Zo is het dus niet verstandig om de pellets van een grijze roodstaart aan een rosé kaketoe te geven. Naast de pellets kan nog een combinatie gegeven worden van 30% bestaande uit noten, zaden, groente en fruit.

Welke pellets bij jouw papegaai passen is afhankelijk van het soort. Ook zijn er papegaaisoorten zoals de edelpapegaai die van nature fruit/groente eters zijn, dus bij deze soort raden wij eerder aan het dieet voornamelijk te laten bestaan uit vers/gedroogde groente en fruit.

 

Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website