De Grasparkiet
Grasparkiet
Naam Nederlands: Grasparkiet
Wetenschappelijke naam: Melopsittacus undulatus
Herkomst: Australië
Leeftijd: Gemiddeld 5-10 jaar (in gevangenschap).
Lengte: Ongeveer 18 tot 20 cm van kop tot staartpunt.
Geboorte: Ei leggend (Gemiddeld 4 a 5 eitjes per nest). Deze komen na ongeveer 18 dagen uit.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Geen CITES, Wel wetgeving: Moeten minimaal 43 dagen oud zijn, voordat ze bij de ouders weg mogen.
Klimaat: Van nature woestijnklimaat tot (sub)tropisch klimaat.
Verblijf: Een grote kooi of volière met losse java boom of speelplaats.
Minimale afmeting: Minimale afmetingen 80x40x60cm. ‘’Hoe groter, Hoe beter’’.
Voedsel: (70%) Pellets en/of Nutri-Berries in combinatie met (30%) zaden, fruit, groente en noten. Verstrek bij een zadenmengeling ook altijd maagkiezel.
Omschrijving
De grasparkiet is een van de meest gehouden vogelsoorten in de huiskamer. Veel mensen kennen wel iemand die een grasparkiet heeft, die de hele dag gezellig in de woonkamer zit te babbelen. Dit sociale kenmerk maakt de parkiet ook zo geschikt als huisdier. Grasparkieten zijn relatief makkelijk om te verzorgen. Het beste is om twee grasparkieten te nemen, zodat ze een maatje hebben en niet alleen zijn.
Een mannetjes grasparkiet en een vrouwtjes grasparkiet zien er hetzelfde uit, op de neusdop na. Bij volwassen grasparkieten is de mannetjes parkiet te herkennen aan zijn (donker) blauwe neusdop en een vrouwtjes (ook wel een ‘’pop’’ genoemd) parkiet heeft een roze/bruine neusdop met soms een blauwige waas. Als het popje broedrijp is wordt deze neusdop donkerder en is deze duidelijk donker bruin. Bij jonge grasparkieten heeft de neusdop een witte/parelmoerachtige kleur. We zien dan wel vaak dat de kleuren van de neusdoppen omgedraaid lijken. Jonge popjes hebben vaak een witte/parelmoerachtige neusdop met licht blauwe randen. Terwijl een jong mannetje een roze neusdop heeft met vaak een blauwe/paarsige waas.
Grasparkieten worden gemiddeld 5-10 jaar oud. Maar als je jouw grasparkiet goed verzorgt met goede voeding, klimaat, UV-licht, enzovoorts, dan kunnen ze zelfs wel tot maximaal 15 a 20 jaar oud worden.
Het broedseizoen
Tijdens het broedseizoen leggen popjes gemiddeld 4 a 5 eieren. Soms zijn er uitschieters en leggen ze er meer. Tijdens het broeden blijft het popje op het nest zitten en zal het mannetje op de uitkijk staan. Daarnaast komt hij regelmatig langs in het nest om zijn popje te voeren aangezien ze het nest liever niet verlaat. Na ongeveer 18 dagen broeden komen de grasparkieten eitjes uit. De jongen zijn dan volledig afhankelijk van de ouders. Ze worden dan ook in het nest gevoerd. Na ongeveer 4 a 5 weken kunnen ze voor het eerst het nest verlaten. Ze beginnen dan ook met zelf eten. Het advies is om bij jonge grasparkieten trosgierst bij te geven.
Minimale leeftijd
Omdat jonge parkieten nog veel moeten leren van hun ouders zoals, ‘’Hoe het is om een echte parkiet te zijn’’, ‘’Wat kan ik eten en wat niet’’, ‘’Hoe ga ik met soortgenoten om’’ enzovoort is er op 1 Juli 2014 een wet ingegaan ‘’ Besluit houders van dieren’’ waarin staat hoe oud een dier minimaal moet zijn voordat hij bij zijn ouders weg mag. Na onderzoek hebben ze bepaald dat een grasparkiet niet voor 43 dagen bij de ouders weg mag. Zo heeft de vogel alle tijd om zich te ontwikkelen bij zijn natuurlijke ouders.
Een maatje
Grasparkieten vinden het niet leuk om alleen te zitten en kunnen, als ze de hele dag alleen in een kooi zitten, zich snel gaan vervelen. Ons advies is dus om de kooi zo leuk en uitdagend mogelijk in te richten. Ook is het ons advies om een grasparkiet niet in zijn eentje te houden. Twee mannelijke grasparkieten zijn goed samen te houden. Ook een koppeltje grasparkieten (een man en pop samen) werkt over het algemeen goed.
Echter 2 koppels of 2 poppen bij elkaar levert vaak problemen op. Beide combinaties worden dan ook afgeraden. Bij de introductie van de 2 vogels die elkaar nog niet kennen moet er goed op gelet worden of het wel klikt tussen de twee vogels. Zorg ervoor dat bij de koppeling van de grasparkieten de kooi volledig opnieuw is ingericht (Je kunt dit doen door spullen weg te halen, te verplaatsen of te vervangen). Zo is de omgeving voor beide grasparkieten nieuw en kunnen ze samen alles gaan ontdekken.
Als een vogel lange tijd alleen gezeten heeft is het soms lastig om een tweede vogel erbij te zetten. Een maatje is vaak wel gewenst, maar er moet goed gekeken worden of dit maatje wel geschikt is. Dit is deels afhankelijk van de soort vogel, maar er moet ook goed gekeken worden naar het individuele karakter van de vogel. Want misschien is hij/zij liever alleen en zit hij/zij helemaal niet te wachten op een (druk) vriendje.
Tam maken
Grasparkieten kunnen goed tam gemaakt worden. Er zijn verschillende methodes om dit te doen. Maar er is wel altijd veel geduld voor nodig. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door iets lekkers in een open hand aan te bieden en te wachten tot de grasparkiet naar je toe komt om even te spieken wat je te bieden hebt. Zo leer je de grasparkiet om niet bang te zijn voor je handen.
Als de parkiet dan iets minder bang is kun je proberen of hij wil opstappen op je hand of vinger om iets lekkers te eten wat je aanbiedt tussen duim en wijsvinger. Als dat lukt kun je proberen om de grasparkiet te laten opstappen op je wijsvinger en hem op de schouder te zetten. Het is altijd het advies om de grasparkiet de tijd te geven om naar jou toe te groeien en als je de tijd hiervoor neemt heb je een vriendschap voor het leven!
De voeding van een grasparkiet
Over het algemeen eten kromsnavels zaden, noten, fruit en groente, in verschillende verhoudingen afhankelijk van de soort vogel. Maar let op: als ze de kans krijgen gaan ze vaak selectief eten. Dit selectieve eetgedrag kan op korte termijn of op langere termijn problemen geven. Dit komt omdat bij het selectieve eetgedrag de behoefte over het algemeen uitgaat naar de vetste zaden en helaas niet naar de gezondste groentes. Het zijn in feite ‘’net kinderen’’: als ze kunnen kiezen tussen spruiten of pannenkoeken, dan zullen ze 9 van de 10 keer toch echt kiezen voor die lekkere pannenkoek.
Beloning
Kromsnavels zijn het leukste als ze tam zijn. Dit kan bereikt worden door hier al op jonge leeftijd mee te beginnen. Neem hier wel de tijd voor, een vogel is niet met een dag tam! Neem de vogel regelmatig bij je en beloon hem dan met een (gezond) lekker snackje. Dit kan bijvoorbeeld ook een stukje fruit of groente zijn. Hoe vaker je je vogel bij je pakt hoe meer hij eraan gewend raakt en hoe tammer hij wordt. Later zal hier nog een pagina over komen.
Inrichting van de kooi
Voor de inrichting van de kooi worden het liefste natuurlijke stokken met verschillende maten gebruikt omdat deze stokken zacht zijn voor de pootjes, ze hier hun nagels goed aan kunnen slijten, ze meer grip hebben en door de verschillende afmetingen ook de pootjes trainen. Er zijn verschillende bodembedekkers op de markt zoals natuurlijke bedding, beukensnippers, corbo en schelpenzand. Hierbij is het vooral een kwestie van uittesten wat bij jou en je vogel past. Natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld Discovery Bedding, zijn wel het beste omdat dat het meest in de buurt komt van wat je vogel in de natuur ook zou hebben en het geeft daarbij ook een natuurlijke, fijne uitstraling van de kooi.
Speelgoed van een grasparkiet
Om verveling te voorkomen is het het beste om een maatje te hebben voor je grasparkiet. Je bent per slot van rekening niet altijd thuis en eenzaamheid treedt snel op bij parkieten. Ook is parkietenspeelgoed aan te raden voor in de kooi. Er bestaat speciaal sloopspeelgoed voor parkieten. Het speelgoed is ervoor gemaakt dat parkieten het kapot kunnen maken, dit is natuurlijk gedrag en dient gestimuleerd te worden. Hierdoor kunnen ze zich goed vermaken en gaan ze niet over tot het slopen van de kooi of andere dingen. Naast sloopspeelgoed is foerageerspeelgoed erg aan te raden, biedt voer niet aan in een simpel bakje, maar spelenderwijs.
Meer informatie?
Wil je nog meer informatie over de grasparkiet? Of ben je benieuwd geworden of een grasparkiet iets voor je is?
Kom dan gerust bij ons langs om te kijken wat wij te koop hebben. Onze vogelmedewerkers informeren en helpen je graag. Wij verkopen grasparkieten altijd met garantie. Mocht er iets zijn, na de garantie-periode kan je natuurlijk ook altijd bij ons terecht!