Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Header Vogelspagina Avonturia De Vogelkelder

Valkparkiet

Vogelwereld Vogelafdeling Vogel Parkiet Papegaai kopen Vogelwinkel Papegaaienwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left
Valkparkiet Nymphicus hollandicus Parkiet Kaketoe Cockatiel

Valkparkiet

Naam Nederlands: Valkparkiet
Wetenschappelijke naam: Nymphicus hollandicus
Herkomst: Australië
Leeftijd: Bij goede verzorging 15-20 jaar, soms zelfs ouder.
Lengte: Ongeveer 34 cm kop tot staartpunt.
Geboorte: Ei leggend (Gemiddeld 4 tot 7 eitjes per nest).
Deze komen na ongeveer 19 tot 21 dagen uit.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Geen CITES.
Andere wetgeving: Moeten minimaal 51 dagen oud zijn, voordat ze bij de ouders weg mogen.
Klimaat: Van nature woestijnklimaat tot (sub)tropisch klimaat.
Verblijf: Een grote kooi of volière met losse java boom of speelplaats.
Minimale afmeting: Minimale afmetingen 120x60x70cm. ‘’Hoe groter, Hoe beter’’.
Voedsel: (70%) Pellets en/of Nutri-Berries in combinatie met (30%) zaden, fruit, groente en noten. Verstrek bij een zadenmengeling ook altijd maagkiezel.

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

De valkparkiet heeft een misleidende naam, het is eigenlijk geen parkiet. Een valkparkiet is een kleine kaketoe, en heeft net als een kaketoe een mooie grote kuif die hij plat in de nek kan leggen en overeind kan zetten. De valkparkiet komt van oorsprong uit Australië en leeft in groepen. Als Valkparkieten uiteindelijk volwassen zijn is het verschil tussen man en vrouw goed te zien. Valkparkieten zijn intelligent en leergierig en hebben voldoende speelgoed en uitdaging nodig. Het wordt dan ook aangeraden om ze elke dag te stimuleren om te spelen en naar eten te zoeken, bijvoorbeeld met foerageerspeelgoed, trucjes leren en aandacht.

Tam maken van een valkparkiet kan een uitdaging zijn en vraagt om veel geduld. Echter als ze tam zijn zijn het nog leukere huisdieren dan dat het al zijn. Het is dus zeker de moeite waard om hier je tijd voor te nemen. Je kunt het best eerst zoeken naar wat jouw valkparkiet echt lekker vindt. De ene houdt van fruit en de andere van nootjes. Heb je iets gevonden wat jouw valkparkiet echt lekker vindt? Ga dan eens kijken of je hem kunt lokken om het lekkers uit je hand op de eten. Zo wordt de valkparkiet langzaam minder bang voor je hand en zal hij/zij steeds sneller naar je toekomen.

 

valkparkiet Nymphicus hollandicus Cockatiel Geelwang

Verschil tussen man & vrouw

Het verschil tussen een volwassen mannelijke en een vrouwelijke valkparkiet (wildkleur – zoals deze voorkomt in het wild) is goed te zien. De mannelijke valkparkiet heeft fellere kleuren dan het vrouwtje. Het vrouwtje heeft strepen aan de onderkant van de staartveren en vleugelpennen.

Bij jonge valkparkieten kan het soms nog weleens lastig zijn om te zien of het gaat om een man of een vrouw. Dit komt omdat de jonge valkparkieten er allemaal uitzien als vrouwtje. Na ongeveer 6 maanden, na de eerste rui, zal het geslacht te zien zijn. In sommige gevallen waarbij de valkparkiet niet meer de normale wildkleur heeft maar een andere kleur is het na de eerste rui periode nog steeds lastig om te zien om het een mannetje of een vrouwtje is. Soms kan in combinatie met gedrag en uiterlijk dan een uitspraak worden gedaan over het geslacht van de valkparkiet.

We zien namelijk dat mannelijke valkparkieten echte macho mannen zijn. Ze kunnen met de kuif omhoog gaan paraderen, maken meer geluid en fluiten gezellig met alle deuntjes mee. Vrouwtjes zijn een stuk rustiger en vertonen niet het macho gedrag dat de mannelijke valkparkiet vertoont. Mooi fluiten zit er ook niet echt in en we zien eerder krijsen dan fluiten. Ook wordt er gezegd dat vrouwtjes sneller agressie zullen tonen dan een mannetje. Ook al is dit relatief aan de vogel en kan dus verschillen per vogel.

Mocht er dan nog onzekerheid zijn over het geslacht van de vogel: er kan altijd nog een DNA onderzoek gedaan worden waarbij er uit een beetje bloed of een uitgetrokken veer bepaald kan worden of we te maken hebben met een mannelijke of een vrouwelijke valkparkiet.

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Voortplanting

Vrouwelijke valkparkieten zijn geslachtsrijp na 6 maanden tot 1 jaar. Maar het is niet aan te raden om dan al te beginnen met de kweek. Wacht liever tot dat een vrouwelijke valkparkiet rond de 1,5 jaar oud is. Als een valkparkiet te jong begint met broeden kan dit problemen opleveren. Niet alleen voor de vogel zelf, met het leggen en het broeden, maar vooral bij het grootbrengen van de jongen kan dit voor problemen zorgen.

Als een koppel valkparkieten besluit om eieren te gaan leggen zal de vrouwelijke valkparkiet ongeveer 4 tot 7 eieren per keer leggen.
Beide ouders helpen mee in het broedproces en wisselen elkaar af in de taak om voor de eieren te zorgen.
Na ongeveer 19 tot 21 dagen broeden is het tijd voor de jongen om uit het ei te komen.

valkparkiet Nymphicus hollandicus Cockatiel

Jongen

De jongen van valkparkieten worden hulpeloos geboren en zijn in de eerste levensperiode volledig afhankelijk van hun ouders. Als de jongen ongeveer 5 weken oud zijn nemen ze de benen/ ‘’vleugels’’ en gaan ze uit het nest om de wereld te ontdekken. Ze worden de eerste 2 tot 3 weken na het uitvliegen nog gevoerd door de ouders. Ook zie je in die periode dat ze steeds meer gaan kijken naar wat de ouders eten en of ze dat zelf misschien ook al kunnen eten.

Na 51 dagen mogen de valkparkieten officieel weg bij de ouders volgens het ‘’Besluit houders van dieren’’. Wel moet er goed gekeken worden of dit ook daadwerkelijk kan. Soms is het nodig om de vogel nog een week langer bij de ouders te laten. De vogel eerder dan 51 dagen weghalen wordt ten strengste afgeraden en is dus ook per wet verboden.

Monstera Divider Links
valkparkiet Nymphicus hollandicus Cockatiel Geelwang

Voeding

Verstrek het dieet van je valkparkiet in de volgende samenstelling: (70%) Pellets en/of Nutri-Berries in combinatie met (30%) zaden, fruit, groente en noten. Verstrek bij een zadenmengeling ook altijd maagkiezel. De vogels dienen altijd de beschikking tot voeding te hebben, maar zorg dat je niet teveel geeft van zaden en voeding waarbij ze kieskeurig kunnen eten. Ze zullen dan namelijk alleen de lekkere dingen er tussenuit eten. Een valkparkiet mag niet teveel vetten binnen krijgen. Pellets bevatten alles wat de vogel nodig heeft in de juiste samenstelling. De natuur moet een valkparkiet ook zelf zijn voedsel bij elkaar zoeken. Gooi dus niet alles bij elkaar in een voerbak maar laat ze er moeite voor doen. Verstop de nutri- berries bijvoorbeeld in een foerageer speeltje. Op deze manier blijf je jouw vogel uitdagen om actief te zoeken naar voedsel en stimuleer je het natuurlijke gedrag.

Papiertjes 2

Valkparkieten Kooi

De Valkparkiet kan binnen in een kooi worden gehouden, mits de kooi ruim genoeg is. Geef ze dus een ruime kooi met bij voorkeur horizontale tralies, daardoor kunnen de diertjes beter door de kooi klimmen. Het is vooral belangrijk dat de kooi breed is, zodat ze heen en weer kunnen vliegen. Een hoge kooi is minder relevant, want ze vliegen niet van boven naar beneden. Wel dient de kooi hoog genoeg te staan, als het een lage kooi is, dient deze op een kast te staan en niet op de grond.

Er dienen voldoende zitstokken aanwezig te zijn. Deze kunnen het beste op verschillende hoogtes en afstanden geplaatst worden. De zitstokken dienen van verschillende diktes te zijn, bij voorkeur dus natuurlijke zitstokken (takken). Zodoende worden de poten beter getraind en slijten de nagels op natuurlijke wijze. Ook is er meer grip voor de vogels op natuurlijke takken.

Speelgoed mag uiteraard niet ontbreken! Een valkparkiet alleen in de kooi gaat zich al snel vervelen, houdt ze bij voorkeur met zijn tweetjes. Zorg voor voldoende sloopspeelgoed, want knagen en slopen is natuurlijk gedrag en dient gestimuleerd te worden. Daarnaast is foerageerspeelgoed belangrijk, in de natuur is een valkparkiet een groot gedeelte van de dag op zoek naar voedsel. Dit natuurlijke gedrag kan gestimuleerd worden met foerageerspeelgoed.

Voor op de bodem van de kooi zijn er de laatste jaren veel artikelen bij gekomen. Er is dus keuze uit diverse soorten bodembedekking. Elk type heeft zijn voor- en nadelen. Een kooi met een natuurlijke inrichting en uitstraling is natuurlijk het beste en mooiste. Zo is er bijvoorbeeld Discovery Bedding van Back Zoo Nature.

Papiertjes 2

Meer info?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de gezellig gekuifde valkparkiet? Wil je hier meer informatie over? Onze vogelmedewerkers helpen je graag! Dus kom gauw eens langs om te zien wat wij te koop hebben. Wij verkopen valkparkieten altijd met garantie. Mocht er iets zijn, na deze periode kunt u natuurlijk ook altijd bij ons terecht!

Divider Liaan 1920x200
Divider Right Monstera
Click here to go to the top of the website