Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Header Vogelspagina Avonturia De Vogelkelder

Parkieten

Als je denkt aan parkieten is misschien de eerste soort die dan naar boven komt de grasparkiet. Maar deze groep bestaat uit veel meer soorten parkieten dan je zal verwachten. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van de Princess of Wales parkiet of de barraband parkiet? We noemen een vogel een ‘’parkietsoort’’ als deze in feite een kleine ‘’papegaai’’ is met een lange staart. Ook zijn ze over het algemeen slank qua postuur, klein van stuk en hebben ze een kromme snavel. Het woord parkiet heeft betrekking op ongeveer 115 soorten vogels.

lees meer
Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2
Papiertjes 2

Parkieten Gedrag

In de natuur leven parkieten over het algemeen in groepen, ze zijn dus niet graag alleen. Het advies is dus ook om een parkiet niet alleen te houden maar het liefst met een soortgenootje. Over het algemeen kunnen 2 mannelijke parkieten goed samen of een koppel parkieten. Twee vrouwelijke parkieten geven vaak herrie in de tent.

Parkieten zijn over het algemeen intelligente dieren die erg sociaal zijn. Om er voor te zorgen dat uw parkiet zich niet gaat vervelen is het belangrijk hem een omgeving te geven waarin hij veel gestimuleerd wordt en er genoeg te doen is. Denk bijvoorbeeld aan foerageerspeelgoed, sloop- speelgoed, klimtouwen/speeltjes enzovoort.

Parkieten Voeding

Ook is voeding erg van belang bij parkieten. Natuurlijk verschilt dit in bepaalde mate per soort. Maar we zien over het algemeen dat parkieten (als het even kan) ‘’ lekkere’’ eters zijn en het liefst alleen de zaadjes eten uit hun voermengsel die ze het lekkerst vinden. Dit heet ‘’ selectief eten’’. Om dit te voorkomen kan er voor gekozen worden om het dieet van uw parkiet te laten bestaan uit een deel pellets (ongeveer 70%). Pellets zijn een soort brokjes die bedoeld zijn voor vogels. Zo kunnen ze niet meer selectief eten. Naast de pellets kan nog een combinatie gegeven worden van 30% bestaande uit noten, zaden, groente en fruit. Welke pellets bij uw parkiet passen is afhankelijk van het soort.

Divider Liaan 1920x200
Papiertjes 2
Click here to go to the top of the website