Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Header Vogelspagina Avonturia De Vogelkelder

Regenboog Grasparkiet

Vogelwereld Vogelafdeling Vogel Parkiet Papegaai kopen Vogelwinkel Papegaaienwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left
Regenboog Grasparkiet kopen Melopsittacus undulatus parkiet

Regenboog grasparkiet

Naam Nederlands: Regenboog grasparkiet
Wetenschappelijke naam: Melopsittacus undulatus
Herkomst: Australië
Leeftijd: Gemiddeld 5-10 jaar (in gevangenschap).
Lengte: Ongeveer 18 tot 20 cm van kop tot staartpunt.
Geboorte: Ei leggend (Gemiddeld 4 a 5 eitjes per nest). Deze komen na ongeveer 18 dagen uit.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Geen CITES, Wel wetgeving: Moeten minimaal 43 dagen oud zijn, voordat ze bij de ouders weg mogen.
Klimaat: Van nature woestijnklimaat tot (sub)tropisch klimaat.
Verblijf: Een grote kooi of volière met losse java boom of speelplaats.
Minimale afmeting: Minimale afmetingen 80x40x60cm. ‘’Hoe groter, Hoe beter’’.
Voedsel: (70%) Pellets en/of Nutri-Berries in combinatie met (30%) zaden, fruit, groente en noten. Verstrek bij een zadenmengeling ook altijd maagkiezel.

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

De regenboog grasparkiet heeft eigenlijk veel weg van de gewone grasparkiet. Het grootste verschil tussen de gewone grasparkiet en de regenboog grasparkiet is de kleur. De regenboog grasparkiet heeft een combinatie van meerdere kleuren in zijn verenkleed net als de echten regenboog eigenlijk. Echter heeft de regenboog grasparkiet vaak pasteltinten in zijn verenkleed terwijl de kleuren bij de gewone parkiet voornamelijk bestaan uit de ”hardere kleuren”. Qua karakter lijken ze erg op de gewone grasparkiet. Ze zijn ook heel sociaal en hebben er graag een maatje bij. De regenboog grasparkiet is ook een relatief ”makkelijke” vogel om te houden. Regenboog grasparkieten kunnen ongeveer tussen de 5 en 15 jaar oud worden, afhankelijk van de verzorging, voeding, huisvesting etc. Een Regenboog grasparkiet kan bij goede verzorging makkelijk 15-20 jaar oud worden, maar vaak zien we in de praktijk dat een Regenboog grasparkiet gemiddeld 5-10 jaar oud wordt.

Mannetjes en vrouwtjes Regenboog grasparkieten zien er qua kleur hetzelfde uit. Jonge vrouwelijke Regenboog grasparkieten hebben een parelmoerwitte neusdop met een lichtblauwe rand. Jonge mannelijke Regenboog grasparkieten hebben een parelmoerwitte neusdop die roze tot paars is. Eenmaal volwassen zal de kleur van de neusdoppen veranderen. Vrouwelijke Regenboog grasparkieten hebben dan een bruine neusdop en mannelijke Regenboog grasparkieten hebben dan een donkerblauwe neusdop. Het enige duidelijke verschil tussen man en pop is dus de kleur van de neusdop.

Regenboog Grasparkiet kopen Melopsittacus undulatus parkiet Grasparkiet Melopsittacus Undulatus 3

Voortplanting

Als een mannelijke en vrouwelijk Regenboog grasparkiet besluiten om eieren te gaan leggen zal de man de taak op zich nemen om op de uitkijk te staan en het vrouwtje zal op de eieren broeden. Meestal legt ze er 4 a 5 per keer in een nestblok. Natuurlijk zijn er uitschieters en zien we nesten met zelfs 8 eieren.

Na ongeveer 18 dagen zullen de Regenboog grasparkieten geboren worden. Ze zijn niet gelijk zelfstandig en zijn in de eerste periode van hun leven volledig afhankelijk van hun ouders.

In het ‘’Besluit houders van dieren’’ dat op 1 Juli 2014 van kracht ging is te lezen dat Regenboog grasparkieten minimaal 43 dagen bij de ouders moeten blijven. In die 43 dagen leren de ouders de jongen van alles aan, want je wordt niet zomaar een volwassen Regenboog grasparkiet. Regenboog grasparkieten die jonger zijn dan die 43 dagen mogen dus niet verkocht worden.

Divider 400x300 Left Blad

Gedrag

Regenboog grasparkieten zijn erg sociale dieren en houden er dus niet van om alleen te zitten. Soms kan de verveling dan toeslaan dat kan leiden tot afwijkend gedrag. Als ze een maatje hebben om mee te spelen zal de Regenboog grasparkiet zich minder snel gaan vervelen. Er zijn wel wat regels bij het koppelen van 2 Regenboog grasparkieten. Twee vrouwtjes samen is geen goed idee. Vaak gaan deze kibbelen en kan er herrie in de tent ontstaan. Twee mannelijke Regenboog grasparkieten zijn daarentegen weer heel goed samen te houden. Een koppel Regenboog grasparkieten (een man en vrouwtje samen) werkt over het algemeen goed. Daarentegen 2 koppels samen werkt weer averechts.

Regenboog Grasparkiet kopen Melopsittacus undulatus parkiet

Koppelen

Twee vogels die nog nooit met elkaar hebben ‘’samengewoond’’ moeten elkaar eerst leren kennen. Dit kan het best gedaan worden in een ‘’neutrale’’ ruimte. Deze ‘’neutrale’’ ruimte kan gemaakt worden door de kooi waar beide vogels in moeten gaan verblijven volledig opnieuw in te richten (Je kunt dit doen door spullen weg te halen, te verplaatsen of te vervangen). Zo is de omgeving voor beide Regenboog grasparkieten nieuw en kunnen ze samen alles gaan ontdekken. Ook is het erg leuk om de kooi zo avontuurlijk mogelijk in te richten. Zo kunnen ze samen op ontdekking.

Monstera Divider Links
Regenboog Grasparkiet Melopsittacus Undulatus 4

Tam maken

Tam maken van Regenboog grasparkieten is heel leuk, maar vraagt wel om veel geduld. Je kunt het best eerst zoeken naar wat jouw Regenboog grasparkiet echt lekker vindt. Elk mens is anders en elke vogel is ook anders. De ene houdt van nootjes en de andere van fruit. Heb je iets gevonden wat jouw Regenboog grasparkiet echt lekker vindt dan kun je kijken of je hem kunt lokken om het lekkers uit je hand op de eten. Door veel herhaling zal de Regenboog grasparkiet steeds meer en sneller naar je toekomen.

Divider Liaan 1920x200
Papiertjes 2

Meer informatie?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Regenboog grasparkiet? Wil je meer informatie? Onze vogelmedewerkers helpen je graag! Dus kom gauw eens langs om te zien wat wij te koop hebben. Wij verkopen Regenboog grasparkieten altijd met garantie. Mocht er iets zijn, na deze periode kun je natuurlijk ook altijd bij ons terecht!

Divider Right Monstera
Lianen Divider Rechts 2
Click here to go to the top of the website