Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Header Vogelspagina Avonturia De Vogelkelder

Kaketoes

De groep kaketoes is een unieke groep onder de papegaaien die zich onderscheidt van andere doordat ze een mooie kuif hebben. Als kaketoes hun kuif opzetten lijken de kaketoes erg groot en indrukwekkend. Kaketoes gebruiken hun kuif eigenlijk om te communiceren. Ze laten hiermee hun emoties en humeur zien. De kleur en/ of vorm van de kuif kan onderling van de verschillende soorten kaketoes verschillen. Net zoals andere papegaaiensoorten zijn kaketoes erg intelligent en hebben ze uitdaging nodig. Er zijn verschillende manieren om je kaketoe bezig te houden: zo kun je kiezen voor foerageerspeelgoed of natuurlijke materialen (Bijvoorbeeld dennenappels) om snoepjes in te verstoppen die je vogel dan moet opzoeken. Kaketoes zijn over het algemeen ook echte ”slopers” dus heb je ook voldoende sloopspeelgoed nodig om je kaketoe bezig te houden. Kaketoes zijn ook erg sociale vogels dus een vriendje is gewenst.

lees meer
Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2
Papiertjes 2

Kaketoe’s

De kaketoe is een uniek soort papegaai die in tegenstelling tot alle andere soorten papegaaien een mooie kuif heeft. Door het opzetten van de kuif wordt de kaketoe een imposante vogel waar we niet zomaar omheen kunnen. Ze kunnen de kuif opzetten om verschillende redenen: van blijdschap, opwinding, agressie tot het ergens niet mee eens zijn. Dit maakt de kuif een prachtig communicatie- middel voor de kaketoe. Deze kuif verschilt ook per soort kaketoe. Sommige soorten hebben een eenkleurige kuif, maar soms zien we ook kaketoes met een kuif die verschillende kleuren heeft zoals de Inca kaketoe.

De kaketoe is een erg intelligente vogel en houdt zeker van een uitdaging. Ze zijn ook bekend als echte slopers, dus speelgoed aanbieden wat helemaal gesloopt kan worden is een must voor deze vogel. Het is belangrijk om deze vogel goed bezig te houden, dus regelmatig foerageer-speelgoed gebruiken is ook een advies. Als een kaketoe zich gaat vervelen of als een kaketoe het ergens niet mee eens is dan kan hij flink van zich laten horen: zo zijn er kaketoes die maar liefst 130 decibel aan geluid kunnen produceren. Dit is te vergelijken met een rockconcert, donderslag of een straaljager.

Gedrag

In de natuur leeft de kaketoe in kleine groepjes of paartjes. De kaketoe is dus een redelijk sociaal dier, zo kan bij een kaketoe in onze huiskamers een vriendje vaak niet ontbreken. Het is wel belangrijk om te kijken wat de beste combinatie is. Er zijn ook kaketoes die niet zitten te wachten op een (druk) maatje. Dus kijk goed naar jouw eigen kaketoe, neem de tijd en maak een afgewogen besluit, want alleen dan kan hij/zij gelukkig zijn.

Voeding

Ons advies is om het dieet van je kaketoe te laten bestaan uit 70% pellets en 30% zaden, noten, groente en fruit. Pellets zijn speciaal gemaakt voor vogels en zijn als ware brokjes waar alles in zit wat ze nodig hebben. Zo kunnen ze niet meer zo selectief eten als wanneer ze enkel een zadenmengeling krijgen. De pellets die een kaketoe krijgt moeten wel specifiek voor kaketoes gemaakt zijn. Dit komt omdat de kaketoe een vetarmer dieet moet hebben dan andere soorten papegaaien. Dus laat je goed adviseren voor je begint aan pellets.

Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website