Rosé Kaketoe
Rosé Kaketoe
Naam Nederlands: Rosé Kaketoe
Wetenschappelijke naam: Eolophus Roseicapilla
Herkomst: Australië
Leeftijd:40-60 jaar (Afh. van hoe de vogel gehouden wordt)
Lengte: Ongeveer 30-35 cm
Geboorte: Ei leggend (Gemiddeld 2 tot 5 eitjes per nest). Deze komen na ongeveer een maand uit.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: CITES B Het is verplicht dat de vogel een vaste voetring heeft met unieke identificatie. Ook mag de vogel niet voor 92 dagen na de geboorte gescheiden worden van zijn ouders.
Klimaat: Van nature (sub)tropisch klimaat tot woestijnklimaat.
Verblijf: Een grote kooi of volière met losse java boom of speelplaats.
Minimale afmeting: 120x80x100cm. ‘’Hoe groter, Hoe beter’’.
Omschrijving
De rosé kaketoe ook wel bekend als rose kaketoe, roze kaketoe, Galah, is een prachtige vogel die, zoals zijn naam al zegt, een rosé kleur heeft. Bij de rosé kaketoe kunnen we de rosé kleur vinden op het onderste gedeelte van de kop, nek en buik. De kuif is wat kleiner van stuk dan bij andere soorten kaketoes en heeft een lichtroze kleur. De vleugels zijn lichtgrijs en licht gemêleerd. De staart is donkergrijs tot zwart. De snavel is een stuk kleiner dan de meeste andere kaketoes. Ze zijn ook iets minder luidruchtig en eigenwijs zoals grotere kaketoe soorten, maar wel liergierig. Dit alles maakt de rosé kaketoe een veel gehouden vogelsoort.
De rosé kaketoe komt voor in vrijwel geheel Australië, in grote getalen en meestal ook in grote groepen. Echter doordat het natuurlijk kromsnavels zijn en dus wel van knagen en lekker eten houden, worden ze door boeren in Australië als plaag gezien. De vogel is qua voorkomen een beetje vergelijkbaar met de duif in Nederland. Als er een hele zwerm kaketoes op jouw land terecht komt welke alles opeten en aanknagen is dat natuurlijk geen pretje.
Verschil tussen man & vrouw
Het geheel aan kleuren en kleurschakeringen maakt de rosé kaketoe een prachtige vogel. Als we willen weten of we het hebben over een vrouwelijke of mannelijke kaketoe: het geheim van bepaalde soorten kaketoes zit verstopt in hun ogen, de iris om precies te zijn. Als de iris bijvoorbeeld rood/bruin is dan is het een vrouwtje en is deze iris zwart/bruin is dan is het een mannetje. Als we kijken naar een volwassen rosé kaketoe zien we dit fenomeen ook, maar deze methode bij de rosé kaketoe is niet 100% waterdicht.
Als je 100% zeker wilt weten of jouw kaketoe een mannetje of een vrouwtje is kan er het best een DNA test gedaan worden. Dit gaat tegenwoordig heel gemakkelijk. Een vogelarts/dierenarts kan door middel van een paar uitgetrokken borst/donsveertje bepalen of het gaat om een man of een pop (Pop: Benaming voor een vrouwelijke vogel).
Maar als je ongeduldig bent over de uitslag kan je al wel van te voren kijken of u een voorspelling kan maken aan de hand van de iris kleur.
Voortplanting
Als de rosé kaketoe ongeveer 3 a 4 jaar is dan is de rosé kaketoe geslachtsrijp. De pop legt 2 a 5 eitjes per keer en na ongeveer een maand komen de eieren uit. Na de geboorte zijn de jongen volledig afhankelijk van de ouders. Na 92 dagen mogen de jongen pas weggehaald worden bij de ouders. Deze 92 dagen zijn vastgelegd in het ‘’Besluit houders van dieren’’ dat 1 juli 2014 van kracht is geworden.
In deze periode leren ze van alles van de ouders en eventuele nestgenoten. Ze leren om sociaal te zijn, wat ze moeten eten, hoe ze moeten eten enzovoort. Eerder weghalen is dus niet verstandig en zelfs strafbaar. In de meeste gevallen zorgt het vroegtijdig weghalen voor gedragsproblemen op latere leeftijd.
Voeding
Als we kijken naar het dieet van een rosé kaketoe, dan moet er altijd aan gedacht worden dat dit vetarm is. Veel vette zaden en noten zijn dus echt uit den boze. Zo mogen ze bijvoorbeeld geen palmnoten eten en dienen ze zo min mogelijk zonnebloempitten en andere vette zaden te krijgen, het liefst helemaal niet.
Ons advies is om de rosé kaketoe een dieet te geven dat voor 70% bestaat uit pellets (pellets zijn brokjes die speciaal gemaakt zijn voor vogels). Vanwege de kleinere snavel is een wat kleinere pellet aan te raden, meestal is dit de kleine maat, oftewel small, afhankelijk van het merk.
Wat wel belangrijk is in het geval van een rosé kaketoe is dat de vogel pellets moet krijgen die speciaal gemaakt zijn voor rosé kaketoes. Deze pellets zijn van zichzelf vetarm. Lang niet alle merken hebben voeding die geschikt is voor deze kaketoes. Soms kan er teruggevallen worden op voer voor de valkparkiet, welke eigenlijk ook een kaketoe soort is, ook afkomstig is uit Australië, ook kleiner is dan andere kaketoes, en ook een vetarm dieet heeft. Daarnaast moet het dieet voor ongeveer 30% bestaan uit fruit, groente, zaden en noten.
Gedrag
De rosé kaketoe heeft een lief karakter maar kan ook zeker (heel) ondeugend zijn. Ook zal de rosé het laten horen als hij/zij het ergens niet mee eens is. Het is een vogel die je moet uitdagen en jou ook zeker zal uitdagen. Sloopspeelgoed, spulletjes, denkspelletjes, puzzels enz. zijn een must voor deze vogel zodat hij/zij zich niet gaat vervelen.
Samen of alleen?
De rosé kaketoe is over het algemeen een sociaal dier. Een vriendje kan dus vaak niet ontbreken. Wel is het zo dat een rosé kaketoe heel duidelijk een voorkeur kan hebben vanwege een grote persoonlijkheid. Dus het is belangrijk dat het tussen de kaketoe en het maatje goed klinkt. Vaak is het handig om de kaketoe zelf een maatje te laten kiezen, want alleen als het echt goed klikt kunnen beide vogels gelukkig worden.
Meer informatie?
Wilt je meer weten over de rosé kaketoe? Kom dan eens bij ons langs! Onze vogelmedewerkers vertellen je met liefde nog veel meer over deze leuke vogel.