Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Header Vogelspagina Avonturia De Vogelkelder

Witkuif Kaketoe

Vogelwereld Vogelafdeling Vogel Parkiet Papegaai kopen Vogelwinkel Papegaaienwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left
witte kaketoe witkuifkaketoe Cacatua alba

Witkuif Kaketoe

Naam Nederlands: Witkuif kaketoe
Wetenschappelijke naam: Cacatua alba
Herkomst: Indonesië en Australië
Leeftijd: 40-60 jaar (Afh. van hoe de vogel gehouden wordt)
Lengte: Ongeveer 45 cm
Geboorte: Ei leggend (Circa 1 tot 4 eitjes per nest). Deze komen na ongeveer een maand uit.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: CITES B Het is verplicht dat de vogel een vaste voetring heeft met unieke identificatie. Ook mag de vogel niet voor 105 dagen na de geboorte gescheiden worden van zijn ouders.
Klimaat: Van nature woestijnklimaat tot (sub)tropisch klimaat.
Verblijf: Een grote kooi of volière met losse java boom of speelplaats.
Minimale afmeting: 120x80x100cm. ‘’Hoe groter, Hoe beter’’.
Voedsel: (70%) Pellets en/of Nutri-Berries in combinatie met (30%) zaden, fruit, groente en noten.

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

De witkuif kaketoe is een prachtige kaketoe die een verenkleed heeft zo wit als sneeuw. Daarnaast heeft de witkuif kaketoe een prachtige witte kuif die hij op kan zetten. De kuif van een witkuif kaketoe lijkt in de opgezette stand wel bijna op een kroon en deze kroon verdient deze prachtige vogel ook zeker. Daarnaast heeft een witkuif kaketoe een zwarte snavel en poten.

Wat opvalt aan de witkuif kaketoe is dat we ondanks de witte kleur van het verenkleed en geen andere opvallende kenmerken toch kunnen bepalen of een kaketoe een mannetje of een vrouwtje is. Het geheim van de kaketoes zit namelijk verstopt in hun ogen, de iris om precies te zijn. Als de iris van een witkuif kaketoe rood/bruin is dan is het een vrouwtje en is deze iris zwart/bruin is dan is het een mannetje.

De witkuif kaketoe komt van oorsprong uit Indonesië en Australië. Ze leven daar vaak in hele grote groepen en worden vaak als een plaag gezien, met name in Australië. Een beetje vergelijkbaar met de duif in Nederland, alleen kaketoes zijn natuurlijk brutaler en slopen of knagen met hun sterke snavel. Zowel boeren als inwoners zijn daarom niet altijd even blij als een hele zwerm op hun land of huis land.

Witte Witkuif Kaketoe Cacatua Alba papegaai verzorging weetjes informatie

Geslachtsrijp

Op een leeftijd van 3 a 5 jaar is de witkuif kaketoe geslachtsrijp. Als een vrouwtje dan eitjes gaat leggen dan legt ze er meestal maar 1 a 2, dus grote nesten zijn niet te verwachten. Na de geboorte zijn de jongen volledig afhankelijk van de ouders en worden zij gevoerd in het nest. Na 105 dagen mogen de jongen pas weggehaald worden bij de ouders. Deze 105 dagen zijn vastgelegd in het ”Besluit houders van dieren” dat 1 juli 2014 van kracht is geworden.

Vroeger zagen we dat witkuif kaketoes vaak veel te vroeg werden weggehaald bij de ouders. Het nadeel van het te vroeg weghalen van een jonge kaketoe bij zijn ouders, is dat hij dan te weinig tijd heeft om te leren hoe hij een goede witkuif kaketoe moet worden. De ouders leren namelijk in de eerste tijd na de geboorte van alles aan de jongen. Zoals hoe ze eten moeten zoeken, hoe ze moeten eten, hoe je omgaat met andere vogels/soortgenoten enzovoort.

Om ervoor te zorgen dat er 1 lijn werd getrokken is er per vogelsoort een minimaal aantal dagen in wetgeving opgenomen waarop hij/zij bij de ouders moet blijven en voor de witkuif kaketoe is dat dus minimaal 105 dagen.

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Gedrag

Een witkuif kaketoe staat bekend als een echte sloper, dus sloop-speelgoed wordt zeker aangeraden. Want als de kaketoe zich verveelt en er niks te doen is dan kan hij ook met gemak je persoonlijke spullen gaan slopen. Ook kan de verveling zich uiten in schreeuwen. De schreeuw van een kaketoe is alles behalve zachtzinnig te noemen, dit is ook een van de redenen om de vogel goed bezig te houden. Om de bezigheidstherapie uit te breiden kunnen foerageer-speeltje en puzzels ook zeker niet ontbreken.

Witte Witkuif Kaketoe Cacatua Alba papegaai verzorging weetjes informatie

Samen of alleen?

Een witkuif kaketoe is een redelijk sociaal dier en een maatje kan dus ook vaak niet ontbreken. Wel moet er goed gekeken worden naar de individuele vogel en wat hij/zij het fijnste vindt. Zomaar een vriendje erbij zetten en niet kijken of het wel klikt tussen de 2 is niet aan te raden. Want alleen met een goed afgewogen keuze, tijd en ruimte kan uw kaketoe pas gelukkig worden.

Monstera Divider Links

Voedsel

Als we het hebben over het eten geven aan een witkuif kaketoe dan moet er altijd aan gedacht worden dat hij/zij een dieet nodig heeft dat vetarm is. Dus bakken vol met palmnoten of zonnebloempitten wordt afgeraden. Ons advies is om de vogel een dieet te geven bestaand uit 70% pellets (pellets zijn brokjes speciaal gemaakt voor vogels), het moeten wel pellets zijn die specifiek bedoeld zijn voor kaketoes. Daarnaast moet het dieet voor de overige 30% aangevuld moeten worden met zaden, noten, groente en fruit.

 

 

Divider Liaan 1920x200
Papiertjes 2

Meer informatie?

Wil je meer weten over de witkuif kaketoe? Kom dan eens bij ons langs in de winkel in Den Haag! Onze vogelmedewerkers vertellen je met liefde nog veel meer over deze leuke vogel.

Lianen Divider Rechts 2
Click here to go to the top of the website