Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Header Vogelspagina Avonturia De Vogelkelder

Dwergpapegaaien

De bekendste soorten dwergpapegaaien zijn de agapornis en de forpus. Hierin zijn natuurlijk ook allerlei soorten en ondersoorten. Echter zijn dit niet de enige dwergpapegaaien, een papegaai valt onder de noemer dwergpapegaai als de vogel voldoet aan alle kenmerken van een grote papegaai maar de vogel kleiner is. Qua karakter lijken dwergpapegaaien veel op de grote papegaaien ze hebben dus ook genoeg vermaak nodig zoals speelgoed en training. Kortom de dwergpapegaai is een leuk vogeltje waar je een hoop plezier aan kan beleven als je zelf ook tijd steekt in het tam maken van de vogel. Want zo slim als ze zijn kunnen ze je ook goed in de maling nemen!

Lees meer>
lees meer
Papiertjes 2
Dwergpapegaaien Dierenpagina Avonturia

Dwergpapegaaien

We noemen een vogel een dwergpapegaai op het moment dat deze voldoet aan alle kenmerken van een grote papegaai, maar de vogel net kleiner is van stuk. Zo zien we dat een dwergpapegaai net zoals een grote papegaai een kortere staart heeft in verhouding tot het lichaam dan bijvoorbeeld een parkietsoort. Een dwergpapegaai heeft net als een parkiet en een papegaai een kromme snavel welke hij handig kan gebruiken bij het eten, klimmen, bouwen, slopen en als hij het even gehad heeft bijten.

Dwergpapegaaien leven in de natuur over het algemeen in kleine tot middelgrote groepen. Het is dus erg belangrijk dat ze een maatje hebben om mee te kletsen, anders kunnen ze zich snel eenzaam voelen. De agapornis heet daarom ook niet voor niks ‘’Lovebird’’. Hij houdt echt van liefde en aandacht. Over het algemeen kunnen twee mannelijke dwergpapegaaien goed samen of een koppel dwergpapegaaien. Twee vrouwelijke dwergpapegaaien geven vaak herrie in de tent.

Dwergpapegaaien doen echt niet onder voor de papegaaien die net iets groter dan zij zijn. Het zijn intelligente vogels die echte uitdaging nodig hebben. Om er voor te zorgen dat een dwergpapegaai zich niet gaat vervelen is het belangrijk hem een omgeving te geven waarin hij veel gestimuleerd wordt en er genoeg te doen is. Denk bijvoorbeeld aan foerageerspeelgoed, sloopspeelgoed, klimtouwen/speeltjes enzovoort.

Papiertjes 2

Voeding Dwergpapegaaien

Ook is voeding erg van belang bij dwergpapegaaien. Natuurlijk verschilt dit in bepaalde mate per soort. Je hebt 2 soorten voer voor dwergpapegaaien: pellet voeding & zadenmengelingen. Een pellet voeding is eigenlijk de beste voeding die er is. In de pellet voeding zitten alle voedingstoffen die dwergpapegaaien zoals agapornissen nodig hebben. Elke pellet ziet er hetzelfde uit en heeft dezelfde samenstelling. Hierdoor voorkom je het uitzoeken van lekkere en minder lekkere ingrediënten en de daar opvolgende tekorten.

We zien over het algemeen dat dwergpapegaaien ‘’ lekkere’’ eters zijn en het liefst alleen de zaadjes eten uit hun voermengsel die ze het lekkerst vinden. Denk maar aan de zonnebloempitjes die in de meeste mengelingen zitten. Die zijn vaak het eerst op en zijn helaas ook het vetste uit de zadenmengeling. Dit heet ‘’selectief eten’’. Om dit te voorkomen kan er voor gekozen worden om het dieet van uw dwergpapegaai te laten bestaan uit een deel pellets (ongeveer 70%). Pellets zijn een soort brokjes die bedoeld zijn voor vogels. Zo kunnen ze niet meer selectief eten. Naast de pellets kan nog een combinatie gegeven worden van 30% bestaande uit noten, zaden, groente en fruit. Welke pellets bij uw dwergpapegaai passen is afhankelijk van het soort.

 

Divider Liaan 1920x200
Papiertjes 2
Click here to go to the top of the website