Agapornis fischeri
Agapornis Fischeri
Naam Nederlands: Agapornis fischeri
Wetenschappelijke naam: Agapornis fischeri
Herkomst: Afrika
Leeftijd: Ongeveer 10-16 jaar
Lengte:13-17 cm (Afh. van of het een show vogel is)
Geboorte: Ei leggend (Circa 3 tot 6 eitjes per nest). Deze komen na ongeveer 23 dagen uit.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: CITES B Het is verplicht dat de vogel een vaste voetring heeft. Andere wetgeving: Moeten minimaal 54 dagen oud zijn, voordat ze bij de ouders weg mogen.
Klimaat: Van nature woestijnklimaat tot (sub)tropisch klimaat.
Verblijf: Een grote kooi of volière met losse java boom of speelplaats.
Minimale afmeting: Minimale afmetingen 100x50x50cm. ‘’Hoe groter, Hoe beter’’.
Voedsel: (70%) Pellets en/of Nutri-Berries in combinatie met (30%) zaden, fruit, groente en noten. Verstrek bij een zadenmengeling ook altijd maagkiezel.
Omschrijving
De Agapornis fischeri is enorm slim en ze houden er van om samen te zitten. Ze worden daarom ook wel ‘’Lovebirds’’ genoemd. Het advies is dus ook om ze in paartjes te houden ook wel een koppel genoemd (Een mannelijke en een vrouwelijke Agapornis fischeri samen). Ook kan ervoor gekozen worden om 2 mannelijke Agapornis fischeri bij elkaar te houden. Met 2 dames bij elkaar zien we vaak toch mot ontstaan en het wordt dus door ons ook afgeraden om 2 vrouwelijke agapornissen bij elkaar te zetten. Ook meerdere koppels Agapornissen bij elkaar zetten wordt afgeraden aangezien de fischeri soms nogal fel kan zijn tegen soortgenoten.
Voortplanting
De Agapornis fischeri is rond 8 maanden leeftijd geslachtsrijp. Wel is het advies om te wachten tot de vogels ongeveer 1 jaar oud zijn.
Als een koppel Agapornis fischeri vervolgens besluit om eieren te leggen dan zal de pop rond de 3 tot 6 eieren leggen per keer. Na ongeveer 23 dagen broeden komen de jongen uit het ei. Ze zijn op dat moment volledig afhankelijk van de ouders. Na ongeveer 5 tot 6 weken gaan de ouders minder voeren en is het de bedoeling dat de vogels zelfstandig worden. Na ongeveer 7 tot 8 weken zijn de jongen zelfstandig en zijn ze niet meer afhankelijk van hun ouders.
De wet stelt dat de Agapornis fischeri na 54 dagen bij de ouders mogen worden weggehaald (‘’Besluit houders van dieren’’ 1 Juli 2014). Het advies is om dit ook echt te doen aangezien de ouders vaak de neiging hebben om agressief te worden tegen de jongen op het moment dat de jongen zelfstandig zijn. Ze zeggen in feite: ‘’ Jullie zijn nu oud en wijs genoeg, wegwezen. Wij willen samen verder zonder jullie kroost’’. En ze zijn hier in het algemeen nogal hardhandig in. Maar daarentegen haal ze nooit eerder weg dan 54 dagen want in die tijd moeten ze ook leren van de ouders om zelfstandig te worden.
Geslacht
Een mannelijke en een vrouwelijke (ook wel pop genoemd) Agapornis fischeri zien er precies hetzelfde uit. Helaas is het aan de buitenkant niet goed te zien of het een mannetje is of een vrouwtje. Wel wordt er gezegd dat een mannetje een dikkere kop heeft dan een popje, maar in de praktijk is dat verschil minimaal.
Wel kan er gevoeld worden aan de legbeentjes. Tijdens de legperiode is het bekken van een pop iets breder dan dat van een mannetje. Dit komt omdat er tijdens de leg een ei door het bekken heen moet kunnen. De legbeentjes maken dan ruimte voor het ei en gaan dus wijder staan. Het voelen naar de legbeentjes en daar een conclusie uit trekken of het een man of een pop is, is enkel weggelegd voor de ervaren kweker en/of ervaren vogelmedewerker. Maar zelfs dan kan er soms nog een vergissing plaatsvinden. Soms kan er door combinatie van het voelen naar de legbeentjes en het bekijken van het gedrag, popjes zijn feller dan mannetjes, bepaald worden of het een man of een popje is.
Ons advies, als het gewenst is om het geslacht te weten van de Agapornis fischeri, om naar de dierenarts te gaan voor een DNA onderzoek. De dierenarts kan dan onderzoeken door middel van een bloeddruppel of een uitgetrokken veertje of het een man of een pop is. Het is ook mogelijk om zelf veren op te sturen naar een laboratorium. Alleen door middel van onderzoek of kweekresultaten weet je echt 100% zeker of het een man of pop is.
Gedrag
De Agapornis fischeri kan nogal een luidruchtige vogel zijn, zeker als ze met zijn tweeën gehouden worden kunnen ze soms de buurt bij elkaar roepen. Omdat de Agapornis fischeri een echte dwergpapegaai is wordt het dus ook aangeraden om veel educatief speelgoed en voerspelletjes te gebruiken om ervoor te zorgen dat hij zich goed kan vermaken. Ook stukken kurk of sloophout kan voor uren vermaak zorgen en dit stimuleert tevens het natuurlijke gedrag.
Een Agapornis fischeri is een vogel die voor een beginnende vogelhouder soms wat lastiger kan zijn om tam te maken. Dit komt omdat de Agapornis fischeri soms enorm koppig kan zijn, net zoals een echte papegaai. Geduld is (bijna) altijd de oplossing. Kijk of je kunt oefenen om de Agapornis fischeri op te laten stappen. Ga eerst op zoek naar wat je Agapornis echt lekker vindt en gebruik dat om hem te lokken en te laten opstappen. Dagelijkse herhaling zal er voor zorgen dat de vogel minder bang voor je wordt en je echt begint te vertrouwen.
Meer informatie?
Wil je meer informatie over de Agapornis fischeri? Of wil je weten of een Agapornis fischeri bij je past? Onze vogelmedewerkers helpen je graag! Dus kom gauw eens langs om te zien wat wij te koop hebben. Wij verkopen onze vogels altijd met garantie. Mocht er iets zijn, na deze periode kun je natuurlijk ook altijd bij ons terecht!