Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Header Vogelspagina Avonturia De Vogelkelder

Forpus Coelestis

 

 

 

 

Vogelwereld Vogelafdeling Vogel Parkiet Papegaai kopen Vogelwinkel Papegaaienwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left
Forpus Coelestis kopen blauwe muspapegaai grijsrugdwergpapegaai dwergpapegaai

Forpus Coelestis

Naam Nederlands: Forpus coelestis
Wetenschappelijke naam: Forpus coelestis coelestis
Herkomst: Zuid-Amerika
Leeftijd: Ongeveer 10-16 jaar
Lengte: Ongeveer 12-13 cm
Geboorte: Ei leggend (Gemiddeld 3 tot 6 eitjes per nest).
Deze komen na ongeveer 20-22 dagen uit.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: CITES B Het is verplicht dat de vogel een vaste voetring heeft.
Andere wetgeving: Moeten minimaal 46 dagen oud zijn, voordat ze bij de ouders weg mogen.
Klimaat: Van nature (sub)tropisch klimaat
Verblijf: Een grote kooi of volière met losse java boom of speelplaats.
Minimale afmeting: Minimale afmetingen 100x50x50cm. ‘’Hoe groter, Hoe beter’’.
Voedsel: (70%) Pellets en/of Nutri-Berries in combinatie met (30%) zaden, fruit, groente en noten. Verstrek bij een zadenmengeling ook altijd maagkiezel.

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

De Forpus coelestis ook wel de Blauwe muspapegaai of Grijsrug dwergpapegaai genoemd. De namen Blauwe muspapegaai of Grijsrug dwergpapegaai passen eigenlijk heel erg goed bij de Forpus coelestis. Forpussen zijn de kleinste papegaaiensoorten die er zijn. Er zijn verschillende ondersoorten van de Forpus, enkele ondersoorten zijn nog iets kleiner dan de Forpus Coelestis, maar dan hebben we het echt maar over een centimeter of twee. Het is een echte papegaai qua karakter maar zo lief en klein als een musje. De Forpus coelestis is een geweldige vogel om thuis te houden en is ook tam te maken.

In tegenstelling tot andere dwergpapegaaien is de Forpus coelestis eigenlijk een opvallend stille vogel. Het geluid wat ze produceren is zachter en meer kwetterend en ze zullen nauwelijks/geen overlast veroorzaken in een rijtjes- huis. Het enige moment waarop je de Forpus coelestis echt zult horen is als hij het niet eens is met de gang van zaken of als 2 soortgenoten die samen gehouden worden even gaan praten met elkaar. Maar zelfs dan is het geluid niet zo hard of schel als bij andere dwergpapegaaien soorten zoals de agapornis.

 

Blauwe Mus Papegaai Forpus Coelestis kopen informatie verzorging weetjes

Leeftijd

De Forpus coelestis kan gemiddeld 10-16 jaar worden. Soms haalt de Forpus coelestis deze leeftijd niet en soms zien we uitschieters die ouder worden. Maar hou er dus rekening mee dat de Forpus coelestis redelijk oud wordt.

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Geslacht

De Forpus coelestis wildkleur is een groene vogel die een heel duidelijk geslachtsonderscheid laat zien. De man heeft een donkere blauwe kleur op de rug en op de uiteindes van de vliegveren. Ook heeft hij een donkerblauwe kleur achter en boven de ogen. Het lijkt bijna of hij donkerblauwe oogschaduw op heeft. De vrouw heeft deze donkere blauwe kleur niet. Een vrouwelijke wildkleur is geheel groen van kleur.

Wat wel belangrijk is om te melden is dat naast de groene wildkleur variant, er ook andere kleurvarianten bestaan, waaronder een blauwe variant. Deze is helemaal blauw van kleur. Voor het geslachtsonderscheid bij de blauwe Forpus kan ook gewoon gekeken worden naar dezelfde kenmerken als die van de groene variant. De donkere blauwe kleur die de mannelijke Forpus coelestis heeft is duidelijk te onderscheiden van de blauwe kleur die hij over het rest van het lichaam heeft. Deze donkerdere blauwe kleur heeft de pop dus niet. Zelfs bij jonge vogels in het nest, waarbij de veren net doorkomen, is direct het geslacht te zien door het kleurverschil tussen de man en de pop.

Monstera Divider Links
Blauwe Mus Papegaai Forpus Coelestis kopen informatie verzorging weetjes

Wetgeving

Na ongeveer 6 tot 7 weken zijn de jongen zelfstandig en zijn ze niet meer afhankelijk van hun ouders. Wel moet er goed gekeken worden naar alle jongen, soms zit er een tussen die langer gevoerd moet worden door de ouders. Haal ze nooit te vroeg weg. Er is hier ook een wet voor genaamd ‘’Besluit houders van dieren’’ die sinds 1 Juli 2014 van kracht is geworden. De wet stelt dat na 46 dagen bij de ouders mogen worden weggehaald. Het advies is om dit om alles goed in de gaten te houden, in sommige gevallen kunnen de ouders de neiging hebben om agressief te worden tegen de jongen op het moment dat de jongen bijna zelfstandig zijn.

Divider Liaan 1920x200
Blauwe Mus Papegaai Forpus Coelestis kopen informatie verzorging weetjes

Het scheiden van de ouders

Voornamelijk zien we dat de vaders nogal agressief kunnen doen tegen de mannelijke jongen. We denken dat dit komt door dat de vaders de mannelijke jongen als concurrentie kunnen gaan zien. Mocht dit gebeuren dan kan er voor gekozen worden om de vader iets eerder te scheiden van de jongen en alleen de moeder bij de jongen te laten. De vader kan dan gescheiden worden bijvoorbeeld via een traliescheiding: zo kunnen de ouders elkaar nog wel zien maar kan de vader geen ruzie meer maken met de jongen. Maar haal de jongen nooit eerder weg dan 46 dagen want in die tijd moeten ze echt van alles leren van de ouders om een ‘’goede Forpus coelestis’’ te worden.

Papiertjes 2

Meer informatie?

Heb je interesse gekregen in de Forpus coelestis? Wil je meer informatie ? Of wil je weten of een Forpus coelestis bij je past?
Onze vogelmedewerkers helpen je graag! Dus kom gauw eens langs om te zien wat wij te koop hebben. Wij verkopen onze Forpus coelestis altijd met garantie. Mocht er iets zijn, na deze periode kun je natuurlijk ook altijd bij ons terecht!

Divider Right Monstera
Lianen Divider Rechts 2
Click here to go to the top of the website