Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Russische vierteenschildpad

Reptielenwereld Reptiel Reptielen kopen Reptielenafdeling Reptielenwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left
Horsfield's Tortoise, Testudo Horsfieldii, Isolated On White

Russische vierteenschildpad

Naam Nederlands: Russische vierteenschildpad
Wetenschappelijke naam: Testudo horsfieldii
Herkomst: zuidoostelijk Rusland, uzbekistan en Centraal Azië
Leeftijd: 60 – 80 jaar
Lengte: 13 – 25 cm
Dagtemperatuur: 24° – 29°c
Luchtvochtigheid: 40 – 75%
Geboorte: Ei leggend.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Cites B
Klimaat: Steppe en droog bosgebied
Verblijf: Terrarium
Warmteplaats: 33 – 35°c
Nachttemperatuur: 18 – 22°c
Nachtluchtvochtigheid: 80 – 90%
Minimale afmeting: 100x50x50 jonge schildpad / 120x50x50 of 150x50x50 volwassen schildpad

Divider Liaan Flip 1920x200
Divider 400x300 Left Blad
Monstera Corner Image Links Top Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

Russische vierteen schildpadden zijn leuke dieren om als hobby te houden en hebben de naam gekregen omdat ze aan iedere poot maar 4 nagels hebben. Andere soorten hebben allemaal 5 nagels per poot. Wat heel erg belangrijk is om te weten dat deze dieren niet klein blijven en uiteindelijk grote ruime terraria nodig hebben. De dieren hebben een lief en zacht karakter en zullen zelden bijten. Helaas is het bij jonge dieren niet te zien wat de geslachten zijn, dus houd er rekening mee dat als je meerdere jonge dieren huisvest, dat de dieren op latere leeftijd gescheiden moeten worden. Dieren kunnen namelijk erg dominant worden als ze ouder worden en zullen elkaar erg verwonden doordat ze elkaar gaan bijten. Dit gebeurt meestal bij mannen maar ook vrouwen kunnen territoriaal zijn. Het verschil bij volwassen dieren is te zien aan de lengte van de staart. De mannen hebben namelijk een veel langere staart dan de vrouwen. De staart van de man kan 6 cm lang zijn en van het vrouwtje maar 2 cm.

 

Papiertjes 2 Monstera Divider Links Divider Planten En Liaan Avonturia
Vierteen Schildpad

Het Gedrag en Karakter

De Russische vierteenschildpad onderscheidt zich door zijn vriendelijke en levendig karakter. Ondanks hun kalme voorkomen zijn deze schildpadden actief en nieuwsgierig, met een opvallende eigen persoonlijkheid.

Als huisdier zijn ze erg geliefd vanwege hun vriendelijke aard, waardoor ze perfect zijn als gezelschapsdieren die zowel leuk zijn om naar te kijken als gemakkelijk te hanteren. Bovendien vertonen ze vaak actief sociaal gedrag met hun menselijke verzorgers.

Van nature is de vierteen een solitair dier dat de voorkeur geeft aan een leven alleen, ze komen alleen samen om te paren en zich voort te planten.

In de koude wintermaanden gaat de landschildpad in winterslaap, waarbij ze hun metabolisme vertragen om energie te besparen.

 

 

Divider Liaan Flip 1920x200
Monstera Corner Image Links Top Corner Upper Right Planten2 Kadowereld Avonturia
Russische Vierteenschildpad Oezbekistan

Waar komt de Russische Vierteenschildpad vandaan?

De Russische vierteenschildpad komt oorspronkelijk uit de steppen en halfwoestijnen in Oost-Europa en Centraal-Azië. Je kunt ze vinden in landen zoals Rusland, Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan, China en Mongolië.

Deze schildpadden zijn goed aangepast aan de droge gebieden met beperkte begroeiing en gras.

Een opvallende eigenschap is hun vermogen om in de koude wintermaanden in winterslaap te gaan, wat hen in staat stelt succesvol te overleven in een omgeving waar voeding schaars is en de temperaturen variëren.

Liaan Center Left Avonturia's Kitchen Avonturia Russische Vierteenschildpad Informatie Pagina Reptielsoorten Dierenpagina Avonturia

De Natuurlijke Leefomgeving van de Russische Vierteen

In hun natuurlijke leefomgeving, die vaak kenmerkend ruig en droog is met fluctuerende temperaturen waarbij het overdag extreem warm kan worden en ’s nachts aanzienlijk afkoelt, gedijt de Russische vierteenschildpad als bewoner van holen.

Deze schildpadden zijn het meest actief bij temperaturen tussen de 20 en 32 graden Celsius, vooral in de vroege ochtend en het begin van de avond. Tijdens het heetste en koudste deel van de dag zoekt de landschildpad toevlucht in zijn hol, een gedrag dat optimaal is afgestemd op de extreme omstandigheden van hun leefgebied.

Bij voorkeur kiest hij voor losse, zanderige grond om zijn hol in te graven. Deze holen, met een lengte variërend tussen 80-200 cm, eindigen in een ruime kamer die de schildpad de nodige bewegingsvrijheid biedt om zich om te draaien. Het is opmerkelijk dat de Russische vierteenschildpad niet altijd zelf zijn hol graaft, maar indien beschikbaar gebruik maakt van al bestaande holen.

 

 

Divider Liaan Flip 1920x200
Monstera Corner Image Links Top Corner Upper Right Planten2 Kadowereld Avonturia Papiertjes 2
Schildpad

De Winterslaap bij de Russische Vierteen

Een opmerkelijke overlevingsstrategie van de Russische Vierteenschildpad in koudere maanden is de winterslaap, aangezien de winters in hun natuurlijke omgeving extreem ruw en koud kunnen zijn.

Deze rustperiode begint doorgaans in oktober en strekt zich uit tot en met maart. Ter voorbereiding op de winterslaap zoekt de schildpad een beschutte plek, graaft zichzelf tot wel 2 meter diep in de grond, en blijft daar gedurende de winter in een toestand van verminderde activiteit.

De diepte van het hol helpt de schildpad zich te isoleren tegen extreme koud van de winter en stelt hem in staat om de ideale lichaamstemperatuur tijdens de winterslaap te behouden. Tijdens de winterslaap vertraagt de stofwisseling van de schildpad drastisch, wat resulteert in een minimalisatie van de behoefte aan voedsel en energie.

Liaan2 Corner Image Center Left Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

De Winterslaap in Gevangenschap

Wanneer je een Russische vierteenschildpad als huisdier hebt, sta je voor de keuze of je jouw schildpad een winterslaap wilt laten houden. De winterslaapperiode brengt enige risico’s met zich mee, vooral voor jonge en verzwakte schildpadden die deze niet altijd overleven.

De winterslaap is een natuurlijk gedrag van je schildpad, en als je wilt kweken met je schildpadden, is het aan te raden de winterslaap op te nemen als onderdeel van de natuurlijke voortplantingscyclus. Tijdens de winterperiode rijpen de eitjes van het vrouwtje, en bij het mannetje wordt sperma aangemaakt.

Landschildpadden die buiten gehouden worden

Als je ervoor kiest om je schildpad buiten te houden, zal hij van nature neigen naar een winterslaap vanwege de verandering in temperatuur. Rond oktober zal je merken dat je schildpad zich voorbereidt op de winterslaap. Hij eet minder, wordt minder actief en zoekt een geschikte plek om te overwinteren.

Je kunt je schildpad helpen door hem een stabiele, vorstvrije ruimte te bieden, bijvoorbeeld een goed geventileerde box gevuld met een dikke bodem waar hij zich in kan graven. Deze dikkere bodem van bijvoorbeeld een goede laag aarde, stro of hooi beschermt je schildpad en houdt hem warm.

Als je schildpad een eigen binnen hok heeft, creëer dan plekken waar ze zich kunnen terugtrekken. Zorg er wel voor dat deze plek veilig is afgeschermd van andere dieren zoals ratten en muizen.

Sommige mensen kiezen ervoor om hun schildpad in de tuin te laten ingraven, wat natuurlijk gedrag is, maar deze aanpak brengt risico’s met zich mee omdat je de omstandigheden niet volledig kunt controleren. En je jouw schildpad niet kun beschermen tegen roofdieren en weersinvloeden.

 

Landschildpadden die binnen gehouden worden

Als jouw schildpad binnen woont en je wilt hem een winterslaap geven, kun je ervoor kiezen om hem in een geschikte box te plaatsen op een vorstvrije en stabiele plek, zoals de schuur, kruipruimte (zorg ervoor dat deze niet onder water staat) of balkon.

Een andere optie, die de meeste controle biedt, is een koelbare broedstoof. Hiermee kun je nauwkeuriger de omgevingstemperatuur regelen en zo de ideale omstandigheden voor de winterslaap van je schildpad creëren.

Liaan2 Corner Image Center Left Papiertjes 2 Divider Planten En Liaan Avonturia
Russische Vierteen

Tips voor een Veilige Winterslaap

 • Weeg je Schildpad voordat hij in winterslaap gaat.
 • Houd regelmatig toezicht op je schildpad tijdens de winterslaap
 • Zorg voor een constante en geschikte temperatuur voor de winterslaap, idealiter tussen 2 en 5 graden Celsius.
 • Meten is weten, houdt de omgevingstemperatuur in de gaten met een thermometer.
 • Plaats je schildpad in een vorstvrije omgeving om bevriezing te voorkomen.
 • Zorg voor voldoende ventilatie in de overwinteringsruimte om frisse lucht te garanderen.
 • Vul de overwinteringsruimte met een dikke laag bodembedekking zoals droog stro en hooi.
 • Plaats je schildpad in een goed geventileerde box, afgeschermd van andere dieren.
 • Overweeg de schuur, een koele kruipruimte, balkon of een speciaal ontworpen koelbare broedstoof als veilige locatie voor de winterslaap.
Divider Liaan Flip 1920x200
Monstera Corner Image Links Top Corner Upper Right Planten2 Kadowereld Avonturia Monstera Divider Links Divider 400x300 Left Blad

Een Stappenplan voor de Winterslaap

Wil je jouw Russische vierteen voorbereiden op de winterslaap? Gebruik dan een stappenplan dat ongeveer 4 weken in beslag neemt. Er zijn natuurlijk meerdere manieren om jouw landschildpad voor te bereiden op zijn winterslaap.

Week 1 : Aanpassing van Temperatuur en Verlichting

In de eerste week ga je van start om de verlichting en de temperatuur af te bouwen.

 • Verminder de warmtelamp tot slechts 4 uur per dag.
 • De temperatuur op deze plek mag nog 30 graden zijn.
 • Bouw de verlichting af naar 8 uur per dag, om dag- en nachtritme te behouden.
 • Nachttemperatuur van het terrarium voor je landschildpad moet onder de 13 graden.

Week 2 : Voedselafbouw en Koudere Omgeving

Je schildpad past zich lichamelijk aan op de omgeving veranderen die je hebt gedaan in de eerste week, hierdoor heeft hij minder voeding nodig.

 • Ga van start met het geven van minder voeding.
 • Verplaatst je schildpad minimaal 12 uur per dag naar een koudere ruimte die een nachttemperatuur van 10 graden heeft.
 • De overige tijd mag hij in zijn terrarium zitten waar de warmtelamp maar 4 uur hoeft te branden.

Week 3: Stoppen met Voedsel en Verdere Temperatuurafbouw

In deze fase, stop je volledig met het voeren van je schildpad en ga je over tot verdere temperatuurafbouw.

 • Stop volledig met het geven van voeding.
 • Nachtelijk moet de temperatuur onder de 10 graden blijven.
 • Zorg nog voor maar slechts 4 uur per dag daglicht.
 • De warmtelamp wordt nu beperkt tot 2 uur, wel binnen het raamwerk van de 4 uur daglicht.

Week 4: Badderen en Laatste Voorbereiding

In deze week tref je de laatste voorbereiden om te zorgen dat je schildpad met een (bijna) leeg darmstelsel zijn winterslaap ingaat.

 • Gedurende 4 dagen badder je je schildpad 2 maal daags 15 minuten in lauwwarm water.
 • Het lauwwarme water stimuleert de darmen om voedselresten uit te scheiden.
 • Nachttemperatuur onder de 10 graden houden, overdag 4 uur licht + 2 uur warmtelamp.
 • Wanneer je schildpad aan het einde van deze 4 dagen, na zijn badje geen ontlasting meer heeft kan je verder gaan tot de winterslaap.

Deze geoptimaliseerde stappen moeten helpen bij een succesvolle voorbereiding op de winterslaap van je Russische vierteenschildpad.

 

Divider Liaan Flip 1920x200
Monstera Corner Image Links Top Corner Upper Right Planten2 Kadowereld Avonturia Papiertjes 2
Het Natuurlijke Dieet Russische Vierteen

Het Natuurlijke Dieet

Het natuurlijke dieet van de Russische vierteenschildpad is plantaardig en bestaat uit vezelrijke planten en grassen.

In hun inheemse habitat, dat zich uitstrekt over de droge steppen en woestijnen van Centraal-Azië, voeden deze schildpadden zich met diverse soorten laagblijvende vegetatie, waaronder paardenbloemen, klaver, weegbree en verschillende grassoorten. Dit dieet, natuurlijk laag in vetten en proteïnen, past perfect bij hun herbivore levensstijl.

Tijdens regenbuien voorzien ze zichzelf van water door te drinken uit de plassen die ontstaan. In periodes van droogte en in gebieden met beperkte watervoorziening kunnen deze schildpadden hun waterbehoefte deels aanvullen door gebruik te maken van het water dat vrijkomt tijdens metabolische reacties in hun lichaam.

Liaan2 Corner Image Center Left Papiertjes 2

Het Natuurlijke Dieet in Gevangenschap nabootsen

Om tegemoet te komen aan de natuurlijke voedingsbehoeften van je Russische Vierteen is het essentieel om ze een vezelrijk dieet te geven, bestaande uit diverse groenten, bloemen en kruiden.

Aangezien we in gevangenschap nooit de volledige diversiteit van voedingsstoffen kunnen nabootsen die een landschildpad in het wild krijgt, is het belangrijk om dit basisdieet aan te vullen met speciaal samengesteld schildpaddenvoer en calciumsupplementen.

Als basisvoeding kun je jouw landschildpad voorzien van groenten zoals andijvie, taugé, witlof, boerenkool, paardenbloem, paprika en wortelen.

Voor speciaal landschildpaddenvoer kun kiezen voor de Lucky Reptile Testudo mixen of de Arcadia Earth Pro Optimised52 Landschildpadden voeding bestaand uit maar liefst 60 soorten grassen, onkruiden en planten die ze in de natuur ook zouden eten.

Toevoegen van extra Calcium

Landschildpadden bestaan voor een groot gedeelte uit een prachtig schild dat gezond en sterk gehouden moet worden met calcium. In het wild krijgen ze voldoende calcium binnen door het eten van calciumrijke vegetatie, die meestal groeit op kalkrijke bodems.

Om in gevangenschap aan deze behoefte te voldoen, is het nodig om calciumsupplementen aan hun voeding toe te voegen. Sepia kan ook dienen als een aanvullende calciumbron, waarbij het ruwe, eetbare oppervlak helpt bij het onderhouden en trimmen van de bek.

 

Divider 400x300 Left Blad
Divider Liaan Flip 1920x200
Monstera Divider Links
Monstera Corner Image Links Top Corner Upper Right Planten2 Kadowereld Avonturia
Russische Vierteenschildpad

Het Uiterlijk

De Testudo horsfieldii, ook wel bekend als de Russische vierteenschildpad is met zijn volwassen schildlengte van 13 tot 25cm een kleine tot middelgrote schildpadsoort.

Volwassen schildpadden hebben een compact, koepelvormig schild met een uniek patroon van donkere, straalsgewijze tekeningen. Het schild varieert in kleur van geelbruin tot lichtgeel, met een mix van bruine, gele en zwarte tinten op zowel hun schild als huid.

Dankzij de hoge bouw van het schild heeft de vierteenschildpad de mogelijkheid om zijn ledematen wat vrijer te bewegen. Dit zorgt ervoor dat ze in staat zijn om opvallend goed te bewegen over oneffen terrein, te graven en te klimmen in vergelijking met andere landschildpadsoorten.

Monstera Divider Links Divider 400x300 Left Blad

Hoe groot wordt een Russische Vierteen?

De Russische Vierteen is een kleine tot middelgrote landschildpad, met een grootte variërend van 13 tot 25 cm.

Mannetjes hebben doorgaans een gemiddelde grootte van 13 tot 20 cm. Vrouwtjes worden iets groter met afmetingen tussen 15 en 25 cm om plaats te bieden aan eieren.

Bij de geboorte meet de Russische vierteenschildpad ongeveer 32-34 mm. Hun groei verloopt langzaam, waarbij ze seksuele volwassenheid bereiken op 10-jarige leeftijd en pas als volgroeid worden beschouwd tussen 20 en 30 jaar.

De groeisnelheid van elke individuele landschildpad kan variëren, zelfs als ze uit hetzelfde nest komen. Een gezonde groei kenmerkt zich door gestage vooruitgang, en het is belangrijk dat de schildpad in een consistent tempo blijft doorgroeien.

 

Divider Liaan 1920x200
Monstera Corner Image Links Top Corner Upper Right Planten2 Kadowereld Avonturia
Jonge Landschildpadden

Hoe oud wordt een Russische Vierteen?

Russische Vierteenschildpadden hebben een opmerkelijk lange levensduur, met een variatie tussen 40 en 80 jaar.

Deze indrukwekkende levensverwachting wordt beïnvloed door diverse factoren, waaronder genetica, leefomstandigheden, voeding en algemene gezondheidszorg. Met de juiste zorg, een gebalanceerd dieet en een geschikte leefomgeving die aansluit bij hun natuurlijke behoeften, kunnen deze schildpadden moeiteloos een hoge leeftijd bereiken.

Het houden van een Russische Landschildpad vereist daarom aanzienlijke toewijding. Door hun aanzienlijke levensduur worden deze schildpadden vaak doorgegeven van generatie op generatie binnen families, waardoor het verzorgen van deze bijzondere dieren een langdurige betrokkenheid en verantwoordelijkheid met zich meebrengt.

Monstera Divider Links Divider 400x300 Left Blad

Hou oud is mijn Russische vierteen?

Het bepalen van de leeftijd van een Russische Vierteenschildpad is geen eenvoudige taak, aangezien deze informatie niet direct afleesbaar is aan de schildpad zelf.

Vrouwtjes worden over het algemeen groter dan mannetjes, en het geslacht van de schildpad is pas later vast te stellen. Hierdoor blijft de daadwerkelijke leeftijd vaak een schatting.

In Nederland is de Russische Vierteen geclassificeerd als een CITES-B dier, wat betekent dat bij de aanschaf van een schildpad altijd overdrachtspapieren worden verstrekt. Op deze documenten staat essentiële informatie, waaronder de geboortedatum van de schildpad, waardoor eigenaren de mogelijkheid hebben om de exacte leeftijd van hun Russische Vierteen te achterhalen.

Divider Liaan 1920x200
Monstera Corner Image Links Top Corner Upper Right Planten2 Kadowereld Avonturia Papiertjes 2
Cites Poster

De Russische vierteen en CITES

Als toekomstige eigenaar van een Russische Vierteenschildpad in Nederland zijn er belangrijke regels waaraan je moet voldoen. Een overdrachtsverklaring, die je bij aanschaf moet ondertekenen, dient als bewijs van legale herkomst.

CITES is het “Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora.” Deze internationale overeenkomst heeft tot doel de handel in bedreigde wilde dieren en planten te reguleren en te controleren.

Dit draagt bij aan het beschermen van deze unieke soort en zorgt ervoor dat de handel in overeenstemming is met de voorschriften van CITES. Als eigenaar speel je een cruciale rol in het behoud van de Russische Vierteenschildpad-populatie.

Divider Liaan 1920x200
Divider 400x300 Left Blad Liaan Center Left Avonturia's Kitchen Avonturia
Russische Vierteen Schildpad

Het geslacht bepalen bij een Russische Landschildpad

In tegenstelling tot veel zoogdieren hebben schildpadden geen uitwendige geslachtsdelen. Dit maakt het moeilijker om het geslacht van Russische vierteenschildpadden vast te stellen, maar het is niet onmogelijk.

Het geslachtsverschil bij de Russische Vierteen wordt pas echt goed zichtbaar vanaf 10 jaar. Vaak kan je al wel bij jongere schildpadden zien dat mannetjes hun staart overduidelijk zijwaarts dragen, helaas geeft dit geen garantie!

Mannen: Mannetjes zijn kleiner dan vrouwtjes, en hebben meestal langere staarten van ongeveer 6cm die zijwaarts zijn geklapt, evenals langere klauwen.

Vrouwen: Vrouwtjes hebben daarentegen een kortere, dikkere staart van ongeveer 2cm lang en kortere klauwen in vergelijking met mannetjes.

 

Liaan2 Corner Image Center Left Lianen Divider Rechts

Kan je Russische Viertenen samen houden?

Landschildpadden kunnen het beste alleen gehouden worden!

Als je ze toch echt samen wilt hoeden kies dan voor een volledige vrouwengroep met meer dan 3 vrouwen of één man met meerdere vrouwtjes.

We neigen ertoe onze menselijke gevoelens op schildpadden te projecteren en denken dat ze gezelschap willen. Het is echter belangrijk te beseffen dat schildpadden niet dezelfde gevoelens hebben als wij en prima alleen kunnen zijn.

Het is niet altijd eenvoudig om op jonge leeftijd het geslacht van een landschildpad te bepalen. Als je begint met meerdere jonge schildpadden, is het een beetje een gokspel waarbij je het risico loopt dat er meerdere mannetjes tussen zitten.

Mannetjes zijn van nature dominanter en territoriaal, en in gevangenschap is de ruimte beperkt, wat confrontaties moeilijk te vermijden maakt. Als mannetjes samen worden gehouden, is de kans dus groot dat ze ruzie krijgen en gaan vechten. En ondanks hun schattige uiterlijk kunnen schildpadden elkaar helaas flink verwonden.

Corner Lower Left Blad Divider Planten En Liaan Avonturia

Russische Viertenen toch samen houden

Overweeg je om toch Russische landschildpadden samen te houden? Bedenk dan dat deze schildpadden erg territoriaal zijn en dat er risico’s aan verbonden zijn. Onthoudt dat er voor jouw landschildpad geen voordelen zitten aan het samen leven met een andere landschildpad.

Om de beste kans op succes te hebben, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten, hoewel dit nog steeds geen garantie biedt:

 1. Zorg ervoor dat de schildpadden ongeveer dezelfde leeftijd of grootte hebben.
 2. Zorg voor voldoende ruimte voor meerdere schildpadden.
 3. Zorg voor meerdere voeder, verstop en zonplekken om concurrentie te voorkomen.

Volledige Vrouwengroep: Kies voor een volledige vrouwengroep met minimaal 3 vrouwtjes om te voorkomen dat één landschildpad voortdurend wordt lastiggevallen. Vrouwen kunnen elkaar onderling ook flink lastigvallen, en het houden van meerdere schildpadden zorgt ervoor dat dit gedrag eerlijker wordt verdeeld waardoor niet 1 schildpad continue de pineut is.

Man met meerdere Vrouwen: Of kies voor voor een man met meerdere vrouwtjes. Dit voorkomt dat de vrouw voortdurend wordt lastiggevallen door het mannetje dat wil paren. In gevangenschap kan overmatig paren de gezondheid van het vrouwtje ernstig beïnvloeden en zelfs tot de dood leiden.

Divider Liaan 1920x200
Monstera Corner Image Links Top Corner Upper Right Planten2 Kadowereld Avonturia Papiertjes 2
Voortplanting Landschildpadden

De Voortplanting van de Russische Vierteen

Wanneer de Russische Vierteen ontwaakt uit zijn winterslaap in de vroege lente (maart-mei), begint de zoektocht naar een geschikte partner.

Ze voeren een uniek balts- en paringsritueel uit, waarbij het mannetje om het vrouwtje heen cirkelt, om vervolgens te stoppen en haar recht aan te kijken. Hij strekt zijn nek uit en fixeert zijn blik op haar terwijl hij zijn kop snel op en neer beweegt. Dit ritueel gaat soms gepaard met bijten en stoten van het mannetje naar het vrouwtje. En de paring gaat weer gepaard met een reeks hoge piepende en kakelende geluiden.

Als het vrouwtje bevrucht is, is ze binnen 30 tot 60 dagen klaar om haar eieren te leggen. Ze legt gemiddeld zes eieren en kan nog twee (mogelijk drie) legsels produceren in hetzelfde seizoen.

Zorg ervoor dat er een plek is met een diepe, licht vochtige bodem, die het vrouwtje voldoende ruimte geeft om haar eieren te leggen. Vrouwtjes zijn uiterst kieskeurig bij het selecteren van de juiste nestplaats. Echter, zodra de eieren eenmaal zijn gelegd, verliest ze compleet de interesse in haar nakomelingen.

Papiertjes 2 Monstera Divider Links Lianen Divider Rechts

Broedproces

Nadat de eieren zijn gelegd, start een spannende fase: het broedproces. Een grondige voorbereiding is hierbij van cruciaal belang!

Voor het opgraven van de eieren, is het handig om een geschikt braplast-bakje klaar te hebben. Dit bakje moet ruim genoeg zijn voor de eieren en je vult deze bijvoorbeeld met vermiculiet.

Graaf de eieren voorzichtig op, waarbij je ervoor moet zorgen dat je ze niet omdraait, aangezien het per ongeluk draaien van het ei kan leiden tot het overlijden van het embryo.

Plaats de eieren halfweg in vochtig vermiculiet in het bakje. Bedek ze met een vochtig stuk keukenpapier of enkele strengen vochtig sphagnum mos, en leg het deksel er losjes op.

Controleer of de broedstoof op de juiste temperatuur is; het wordt aanbevolen om de eieren op een constante temperatuur tussen de 29°C en 35°C te houden.

Geslachtsbepaling is temperatuurafhankelijk, waarbij lagere temperaturen resulteren in mannetjes en hogere temperaturen in vrouwtjes. Het is echter belangrijk om te voorkomen dat de temperatuur te hoog wordt, omdat dit misvormingen, zoals extra schubben, kan veroorzaken.

Als alles volgens plan verloopt, komen de eieren na 8-12 weken uit.

Divider Liaan 1920x200
Russische Vierteenschildpad Landschildpad kopen Testudo horsfieldii

Gezondheidsproblemen en Ziektes

Hoewel Russische Vierteenschildpadden over het algemeen robuuste en veerkrachtige huisdieren zijn, kunnen ze nog steeds last krijgen van gezondheidsproblemen. Deze problemen kunnen erfelijk zijn, of ontstaan wanneer er niet voorzien wordt in hun natuurlijke behoefte.

Schildpadden behoren tot de oudste dieren op aarde en hebben zich door de tijd heen bijzonder wijze aangepast aan de hun leefomgeving. Wanneer wij een landschildpad als huisdier willen houden is het van cruciaal belang te zorgen voor optimale natuurlijke leefomstandigheden.

Een verstoring in een van de factoren zoals licht, UV-straling, warmte, temperatuur, substraat, luchtvochtigheid of voeding kan resulteren in ernstige op gezondheidsproblemen.

Enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij Landschildpadden

Hier zijn enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij landschildpadden waar je op moeten letten:

Divider Liaan 1920x200
Monstera Corner Image Links Top Corner Upper Right Planten2 Kadowereld Avonturia Papiertjes 2 Monstera Divider Links Divider 400x300 Left Blad

Het Belang van een Bad

Het badderen van Russische vierteen schildpadden is cruciaal voor hun gezondheid. Het helpt hen gehydrateerd te blijven en heeft gezondheidsvoordelen, zoals het verwijderen van vuil uit de ogen en het stimuleren van de darmen.

Daarom wordt sterk aanbevolen om naast het waterbakje in het verblijf je landschildpad ook enkele keren per week 15 tot 20 minuten te laten badderen in een lauwwarm bad.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat landschildpadden niet kunnen zwemmen. Daarom moet het water in het badje slechts een ondiep laagje zijn.

Voor pasgeboren en jonge landschildpadden is het dagelijks badderen noodzakelijk, wat kan worden verminderd tot om de dag naarmate ze ouder worden. Oudere jonge schildpadden zouden 2-3 keer per week moeten worden gebaad, terwijl volwassen schildpadden nog maar wekelijks een bad moeten nemen.

Gebruik alleen vers water en voeg geen reinigingsmiddelen toe. Vermijd het gebruik van oliën of glansmiddelen op het schild, omdat deze de poriën kunnen verstoppen, deze middelen komen in de natuur immers ook niet voor.

Divider Liaan 1920x200
Monstera Corner Image Links Top
Russische Vierteen Landschildpad Als Huisdier Houden

Een Russische Landschildpad als huisdier houden

Russische landschildpadden zijn fascinerende en leuke huisdieren die, mits goed verzorgd, hoge leeftijden van wel 60 tot 80 jaar kunnen bereiken.

Deze landschildpadden zijn niet heel moeilijk om te houden als je ervoor zorgt dat je voorziet in hun natuurlijke behoefte.

Zo is het belangrijk dat je start met het juiste formaat terrarium zodat er genoeg ruimte is voor je landschildpad.

Naast het juiste formaat is het van essentieel belang om een geschikte omgeving te creëren. Hierbij spelen factoren zoals de juiste temperatuur, luchtvochtigheid en inrichting een grote rol.

Een evenwichtig dieet is essentieel voor de gezondheid van je landschildpad. Bied een gevarieerde mix van groenten, bloemen en kruiden, aangevuld met speciaal landschildpaddenvoer en calciumsupplementen.

Lianen Divider Rechts 2

Een geschikt Terrarium

Begin met het creëren van de juiste omgeving voor je schildpad door deze te huisvesten in een geschikt terrarium. Voor een jonge schildpad is een terrarium van 100x50x50 cm voldoende, maar naarmate ze ouder worden, is een minimum van 120x50x50 cm aan te bevelen. Bij voorkeur zou het terrarium zelfs groter moeten zijn, bijvoorbeeld 150x50x50 cm, hoe groter des te beter!

Natuurlijke Omgeving Temperatuur

Nabootsen van de natuurlijke omgeving is essentieel, met de juiste temperatuur, UV-straling en lichtintensiteit. Hiervoor zijn een warmtelamp en een UV-lamp nodig, waarbij de intensiteit en het wattage afhankelijk zijn van het terrarium en de plaatsing ervan.

In de zomer heeft je schildpad minimaal 12 tot 14 uur licht en warmte per dag nodig. In de winter moet dit worden verminderd als je schildpad niet in winterslaap gaat.

Overdag moet de gemiddelde temperatuur in het terrarium tussen de 24 en 29 graden Celsius liggen, terwijl je ’s nachts de temperatuur kunt laten zakken tot tussen de 18 en 22 graden Celsius.

Creëer aan één kant van het terrarium een extra warme zonneplek met een temperatuur tussen de 33 en 35 graden Celsius. Hier kun je strategisch platte stenen plaatsen waar je schildpad kan zonnen. Zorg ervoor dat je schildpad kan kiezen tussen de warmere en koelere gebieden.

Luchtvochtigheid

Russische Vierteenschildpadden zijn van nature afkomstig uit een droge habitat, maar ze brengen aanzienlijk veel tijd door in holen, die hogere vochtigheidsniveaus hebben dan de omringende omgeving.

Daarom is het essentieel dat je schildpad, naast een omgeving met de juiste vochtigheid, altijd toegang heeft tot een vochtige schuilplaats. Dit kun je bereiken door deze aan het koele uiteinde van het verblijf te plaatsen en te bekleden met vochtig substraat om zo een vochtig microklimaat te creëren.

De luchtvochtigheid moet overdag tussen de 40-75% liggen, terwijl ’s nachts een iets hoger niveau acceptabel is. Om het vochtniveau te behouden, kun je dagelijks een Back Zoo Nature Mistmaker gebruiken om het substraat vochtig te maken.

Meten is weten!

Meten is weten: met de juiste meetapparatuur zoals een thermo- en hygrometer kun je de omstandigheden nauwlettend in de gaten houden en aanpassen indien nodig.

Met een thermocontrol kun je zelfs het meet- en aanpassingsproces automatiseren op basis van de ingestelde temperaturen, waardoor je volledige controle hebt over de omgeving van jouw geliefde landschildpad.

Bodembedekking om te Graven

Russische vierteen schildpadden zijn van nature fervente gravers en genieten ervan om zich ’s nachts in te graven voor hun slaap. Daarom wordt aanbevolen om een dikke laag bodembedekking van minimaal 20 cm te verstrekken. De ideale mix voor de bodem bestaat uit Reptielen Zand en Back Zoo Nature Bark Bedding.

Zorg ervoor dat één kant van het terrarium iets vochtiger is om een goede luchtvochtigheid te behouden, en dit biedt tevens de ideale omgeving voor de groei van planten en zaadjes.

Russische Landschildpad

Natuurlijke Omgeving Nabootsen

Om een natuurlijke omgeving na te bootsen, maak gebruik van echte planten en zaai verschillende zaden om een continu groeiende voedselbron voor je schildpad te bevorderen.

Hoewel echte planten wat onderhoud vergen, dragen ze bij aan een natuurgetrouwe omgeving en vormen ze een gezonde aanvulling op het dieet van de schildpad.

Vermijd het gebruik van kunstplanten waar je schildpad bij kan. Landschildpadden eten graag planten en zullen geen onderscheid maken tussen echte en kunstmatige planten, met alle risico’s van dien.

Als je toch kunstplanten wilt gebruiken, hang ze dan op een manier dat je schildpad er niet bij kan.

 

Voorzien in Schuilplaatsen

Zorg ervoor dat je schildpad ook toegang heeft tot schuilplaatsen. Deze schuilplaatsen kunnen worden gecreëerd door stukken kurk, hout of teakwood in het verblijf te plaatsen. Of door stenen op een veilige manier op elkaar te stapelen. Wees echter voorzichtig met de plaatsing van deze elementen, zodat je schildpad er niet onder kan graven, wat risico’s met zich meebrengt.

Waterbak en de mogelijkheid om te Badderen

Zorg voor een ondiepe waterbak waar je schildpad volledig in kan passen, aangezien dit essentieel is voor zijn welzijn. Het laten badderen van je schildpad is een belangrijk onderdeel om ze goed gehydrateerd te houden.

Gezien het een landschildpad betreft, moet het bakje ondiep genoeg zijn zodat ze er niet in kunnen verdrinken en gemakkelijk in en uit kunnen stappen. Hierin kan je schildpad baden, wat een positieve invloed op zijn welzijn heeft. Zo helpt het bij het reinigen van viezigheid uit de ogen en stimuleert ook de darmactiviteit.

Voerbak

Zorg voor een specifieke plek waar je jouw landschildpad van voedsel kunt voorzien. Je kunt hiervoor een platte steen of een speciale voederbak gebruiken.

In het wild moeten schildpadden actief op zoek gaan naar voedsel, een gedrag dat bekend staat als foerageren. Hoewel dit in gevangenschap dus niet meer nodig is, kun je dit wel stimuleren door bijvoorbeeld verse planten te planten, zaadjes te zaaien en af en toe voedsel iets hoger op te hangen zodat de schildpad moeite moet doen om erbij te komen.

Voeding

Het natuurlijke dieet van een Russische vierteen bestaat uit diverse groente, bloemen en kruiden. Als basisvoeding kun je jouw landschildpad voorzien van groenten zoals andijvie, taugé, witlof, boerenkool, paardenbloem, paprika en wortelen.

Dit vul je aan met speciaal landschildpadden voer zoals de Lucky Reptile Testudo mixen of de Arcadia Earth Pro Optimised52 Landschildpadden voeding en speciale calciumsupplementen en sepia.

Divider Liaan 1920x200
Corner Upper Right Planten Kadowereld Avonturia Papiertjes 2 Monstera Divider Links

Alles wat je nodig hebt om aan een Landschildpad te beginnen

Voordat je aan het houden van een Russische Vierteenschildpad als huisdier begint, is het van groot belang ervoor te zorgen dat je alle benodigde spullen in huis hebt.

 1. Terrariumafmetingen:
  • Voor een jonge landschildpad: 100x50x50 cm is geschikt.
  • Voor een volwassen schildpad: 120x50x50 cm of 150x50x50 cm – Groter is altijd beter!
 2. UV-verlichting:
  • Zorg voor een UVB-lamp om de natuurlijke zonlichtomstandigheden na te bootsen.
 3. Warmtelamp:
  • Een Warmtelamp is belangrijk voor het verstrekken van een warmtebron. Stem de wattage af op de behoeften van de schildpad en monitor de temperatuur in het terrarium.
 4. Thermometer:
  • Gebruik een digitale thermometer om de temperatuur op verschillende plaatsen in het terrarium te meten en zorg voor een geschikte thermische gradient.
 5. Hygrometer:
  • Investeer in een digitale hygrometer om de luchtvochtigheid te meten. Landschildpadden hebben meestal een luchtvochtigheid van ongeveer 50-70% nodig.
 6. Thermocontrol:
  • Een thermostaat kan worden gebruikt om de temperatuur in het terrarium automatisch te regelen.
 7. Extreme Mistmaker:
  • Gebruik deze fijne nevel om de omgeving dagelijks te bevochtigen.
 8. Zonneplaats:
  • Creëer een speciale plek met de warmtelamp waar de schildpad kan zonnen. Zorg ervoor dat de temperatuur in dit gebied hoog genoegis.
 9. Substraat:
  • Overweeg een mengsel van zand en Back Zoo Nature bark bedding voor een geschikte ondergrond. Controleer regelmatig op de juiste vochtigheid.
 10. Planten:
  • Gebruik echte planten die niet giftig zijn voor schildpadden. Dit helpt bij het bevorderen van een natuurlijke omgeving, biedt schuilplaatsen en is een mooie aanvulling op hun natuurlijke dieet.
 11. Schuilplaats:
  • Zorg voor vochtige schuilplaatsen waar de schildpad zich kan terugtrekken.
 12. Voeding:
  • Vergeet niet om het dieet van de schildpad aan te passen op basis van de leeftijd en soort. Dit is van cruciaal belang voor hun gezondheid.
 13. Calcium supplement:
  • Voeg een calcium supplement toe aan het dieet van de schildpad. Calcium is essentieel voor een gezond skelet en schildpad schild.
 14. Weegschaal:
  • Gebruik een nauwkeurige weegschaal om je schildpad regelmatig te wegen. Het monitoren van het gewicht kan helpen bij het tijdig signaleren van eventuele gezondheidsproblemen.
 15. Lage waterbak:
  • Plaats een lage waterbak in het terrarium die groot genoeg is voor de schildpad om te badderen.
 16. Braplast bak voor lauwe badjes:
  • Een aparte Braplast bak kan worden gebruikt om lauwe badjes te geven aan je schildpad.
Divider Liaan 1920x200
Divider Right Monstera
Monstera Corner Image Links Top Divider Planten En Liaan Avonturia
Reptielenwereld Reptielenafdeling Reptielenwinkel Reptiel kopen Reptielengrot

Wij helpen je graag verder!

Als je op zoek bent naar een betrouwbaar adres om een Russische Vierteen aan te schaffen, hoef je niet verder te zoeken. Bij Avonturia de Vogelkelder in Den Haag heten we toekomstige Russische Vierteen-eigenaren van harte welkom.

Met een expertise van meer dan 45 jaar zijn we gespecialiseerd in exotische huisdieren en staan we klaar om je te adviseren en te begeleiden bij het starten van je Russische Vierteen-avontuur.

Ongeacht of je nieuw bent in de wereld van exotische huisdieren of al enige ervaring hebt, wij zijn er om je te ondersteunen. Ons doel is om ervoor te zorgen dat je goed geïnformeerd bent en de juiste kennis hebt om uitstekend voor je nieuwe metgezel te zorgen.

Divider Liaan 1920x200
Monstera Corner Image Links Top Corner Upper Right Planten2 Kadowereld Avonturia Papiertjes 2 Divider 400x300 Left Blad
Click here to go to the top of the website