Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Russische Vierteenschildpad Landschildpad kopen Testudo horsfieldii

Russische vierteenschilpad

De Russische vierteenschilpad  een van de bekenste soorten. De Latijnse naam voor de  Russische vierteenschilpad is Testudo Horsfieldii, maar laten we het niet te moeilijk maken.

Wat je verwacht van een vierteenschildpad is dat de schildpad vier tenen heeft. Dat klopt. Andere schildpadden hebben er vijf. En van een Russische schildpad verwacht je dat de schildpad uit Rusland komt. Dat klopt ook, maar op nog meer plekken op de wereld. Eigenlijk een veel groter gebied in Zuidoost en midden Azië. Zoals Afghanistan, Oezbekistan, maar ook Iran en Pakistan.

Het zijn gebieden met warme tot hete zomers en vaak strenge winters. Steppe achtige gebieden, met zand en rotsen, maar wel in de buurt van water. Halfwoestijn en hierom houden vierteenschildpadden in het wild een winterslaap en als het erg warm word zelfs een zomerslaap. In het wild kan de winterslaap wel negen maanden duren. In een terrarium duurt dit acht tot zestien weken.

Kunnen vierteenschildpadden buiten gehouden worden?

Tijdens de zomermaanden kan dat. Van mei tot september en de temperatuur daalt niet onder ongeveer 10 tot 15 graden kan een vierteenschildpad zich buiten prima redden.

Zij kunnen temperaturen onder vriespunt wel overleven, maar dat is alleen wanneer ze in winterslaap gaan. Dan maken ze zelf een soort antivries aan, maar niet in de zomermaanden.

Er zijn nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Vierteenschildpadden kunnen goed graven en klimmen, dus zorg dat ze niet kunnen ontsnappen
 • Zorg voor een plek waar de schildpadden kunnen schuilen.
 • Kijk uit dat er geen honden, katten of andere roofdieren bij kunnen

Russische vierteenschildpadden zijn vriendelijke dieren en zijn daarom goed te houden in een terrarium. Doorgaans leven vierteenschildpadden alleen, maar als ze jong bij elkaar gezet worden kunnen ze ook samen leven. De mannetjes kunnen wel agressief naar elkaar worden wanneer ze volwassen zijn in de paartijd. Vreemde mannetjes bij elkaar zetten is geen goed idee. Als je toch meerdere schildpadden wilt houden neem dan twee vrouwtjes. Wist je dat de mannetjes kleiner zijn dan de vrouwtjes?

 

Waar moet ik rekening mee houden in een terrarium voor een Russische schildpad?

 • Een Russische schildpad wordt ongeveer 14 tot 24 centimeter groot. Dus de afmetingen van een terrarium moet minstens 100x60x60 cm groot zijn. Groter is altijd beter.
 • De gemiddelde temperatuur moet 28 graden zijn. Met speciale lampen creëer je een zon plek voor de schildpad. Daar mag het rond de 32 worden. 
 • De vierteenschildpad heeft ongeveer 12 tot 14 uur licht en warmte per dag nodig. Tijdens de wintermaanden mag dat wel 2 uur minder zijn.
 • Let op de juiste hoogte van de lampen zodat de schildpad zich niet kan branden.
 • Een UVB lamp is essentieel. Deze hebben de dieren nodig om vitamine D3 aan te maken. Zeer belangrijk om metabole ziekte (mbd) te voorkomen.
 • De luchtvochtigheid moet 70 – 80 % zijn. Een luchtbevochtiger is dus nodig.
 • Zorg dat er altijd een gevulde schone waterbak aanwezig is. Groot genoeg dat de schildpad erin kan liggen.
 • Zorg ook voor een schuilplek. Deze zijn kant en klaar te koop, maar kan je ook maken van steen of hout. Zet alles wel stevig vast.
 • Zorg voor voor een goede bodembedekking van minstens 15 cm afhankelijk van de grootte van de schildpad. Grote dieren hebben wel 30 cm of meer nodig. De vierteenschildpad houdt ervan zich in te graven. Onderop moet het substraat vochtig zijn en hoger meer droog.

Wat eet een Russische vierteenschildpad?

Russische schildpadden zijn echte planteneters. Ze zijn niet heel kieskeurig, want in het wild hebben ze maar een korte tijd om zich vol te vreten voor de winterslaap. Vierteenschildpadden eten dus graag andijvie als basis voedsel, maar het is belangrijk om dit aan te vullen met verschillende soorten plantaardig voedsel voor de afwisseling:

 • Groenten (met uitzondering van spinazie of koolsoorten)
 • Fruit (Niet te veel. En zeker géén citrus fruit)
 • Planten (o.a. brandnetel, distel, klaver)
 • Bloemen (Hibiscus, paardenbloem, rozen, viooltjes)
 • Bladeren
 • Grassen

In gevangenschap hebben de schildpadden altijd nog toevoeging nodig van mineralen, vitamines en calcium. Dat moet minstens één keer per week toegevoegd worden aan het voedsel. Bij jonge dieren iedere dag. Om genoeg calcium binnen te krijgen is het verstandig om te zorgen dat er altijd sepia schaal aanwezig is in het terrarium.

Natuurlijk is er ook voldoende speciaal voer verkrijgbaar voor schildpadden op onze reptielenwereld in de vorm van pellets en gedroogd fruit, bloemen en planten. Er is dus voldoende keus om voor afwisseling van het voedsel te zorgen. Er komt dus nog heel wat kijken bij het houden van een Russische vierteenschildpad. Laat je dus voor aanschaf goed informeren door een specialist.

Er komen vanzelfsprekend wel wat kosten bij kijken, maar als je het leuk vind om deze dieren te houden en onderhouden dan kun je heel lang plezier hebben van jouw schildpad. 

Landschildpadden Schildpad soorten Informatie verzorging weetjes

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit

Nieuwsbrief inschrijving

Click here to go to the top of the website