Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Waterschildpadden

Waterschildpadden zijn schitterende dieren om te zien. Van de sierlijke lederschildpad met zijn imposante grote van maar liefst 2.5 meter die door het zeewater lijkt te glijden tot de kleinste Noord-Amerikaanse Mühlenbergs schildpad met z’n grote van 10 cm. Dit zijn voorbeelden van extreme dieren die wij gelukkig niet tegen komen in de hobby. In de hobby gaat het voornamelijk over de wat meer ”standaard” soorten. Echter is het wel belangrijk om de juiste informatie te hebben over het verzorgen van deze dieren. Schildpadden zijn hele leuke dieren om naar te kijken, een aquarium met schilpadden kan er heel gezellig uitzien.

lees meer
Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2
Monstera Divider Links
Papiertjes 2

Waterschildpadden

Er zijn soorten die geheel egaal van kleur zijn en soorten met mooie tekeningen en patronen. Gelukkig worden hobbyisten steeds meer bewust dat het houden van waterschildpadden een behoorlijke verantwoording is. Waterschildpadden hebben namelijk grote verblijven nodig waar ze kunnen zwemmen, zonnen, eten en indien mogelijk eieren kunnen leggen. Waterschildpadden zijn behoorlijke eters en zullen alles proberen op te eten. Dus pas op voor je vingers. Zoals bij elk dier komt alles wat word opgegeten ook weer als ontlasting naar buiten. Daarbij eten schildpadden ook graag in het water waardoor er vaak resten overblijven. Het is belangrijk dat dit ook zo snel mogelijk uit verblijf word gefilterd. Hiervoor is een sterk filter nodig die de totale inhoud van het verblijf meerdere keren per uur filtert en zorgt dat het water schoon en helder blijft. Het is nodig om het water te verwarmen via een aquariumverwarmingselement, zorg er wel voor dat deze goed vast zit en niet kan loskomen. Het beste kan je er voor zorgen dat de dieren niet bij het element kunnen komen.

Huisvesting

Waterschildpadden kunnen oud worden, denk hierbij aan een gemiddelde van 35 jaar. Het is verstandig om hieraan te denken voordat er een waterschildpad gekocht word. Belangrijk is dat de dieren ruimen verblijven hebben waar ze goed in kunnen rondzwemmen. Denk hierbij aan verblijven van zeker 10x de grote van een volwassen dier. Een schildpad heeft dan een verblijf waar hij/zij haar volledige leven in kan blijven. Waterschildpadden die in een te klein aquarium worden gehouden zullen zeker kleiner blijven, maar dit is voor het dier alles behalve goed. Dieren zullen vergroeiingen krijgen terwijl de ingewanden door blijven groeien. In het ergste geval zullen dieren hierdoor vroegtijdig overlijden. Controleer altijd van te voren de ruimte die je hebt om een waterschildpad te huisvesten. Meestal worden er kleine baby waterschildpadjes aangeboden in dierenwinkels, helaas is bij deze kleine diertjes nog niet te zien wat mannen en vrouwen zijn. Dit is opnieuw iets om rekening mee te houden. Baby’s kunnen zonder problemen bij elkaar gehouden worden, maar meerdere mannen kunnen niet bij elkaar gehouden worden. Geslacht is pas na een aantal jaren te zien en zodra de mannen in de pubertijd komen bestaat de kans dat deze met elkaar gaan vechten. Deze moeten echt uit elkaar gehaald worden. Er moet dan een tweede aquarium worden neergezet. Het verschil in geslacht is meestal te zien door de lengte van de staart of lengte van de nagels. Volwassen mannen hebben een langere staart, bekeken vanaf de cloaca of langere nagels.

Papiertjes 2

Voeding

Er zijn een heleboel verschillende producten op de markt om te voeren aan waterschildpadden. Er zijn verschillende soorten voor zoals staafjes, korrels, zinkend en drijvend voer. Het type is afhankelijk van de soort schildpad dat u heeft. Voor de meeste waterschildpadpadden kan een drijvend type voer gegeven worden. Maar voor bijvoorbeeld de muskusschildpad (Sternotherus) wilt u een zinkend voer gebruiken. Dit zijn ook voornamelijk vlees eters en zullen groenvoer laten liggen. Zorg dat de dieren wel voldoende mineralen binnen krijgen, een tekort kan er voor zorgen dat het schild zacht word. Waterschildpadden hebben geen tanden en kiezen maar hun bek bestaat uit een aantal platen die over elkaar sluiten. Het beste kan je het vergelijken met een schaar.

Divider Liaan 1920x200
Papiertjes 2
Click here to go to the top of the website