Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Muskusschildpad

Reptielenwereld Reptiel Reptielen kopen Reptielenafdeling Reptielenwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left
Muskusschildpad neus kop Sternotherus odoratus kleine Waterschildpad mini schildpad

Muskusschildpad

Naam Nederlands: Muskusschildpad
Wetenschappelijke naam: Sternotherus odoratus
Herkomst: Verenigde Staten
Leeftijd: 30 – 40 jaar
Lengte: 15 Cm
Dagtemperatuur: 25 – 27°c Watertemperatuur
Geboorte: Ei leggend.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Geen
Klimaat: Tropisch moeras
Verblijf: Aquarium
Warmteplaats: 30-32°c
Minimale afmeting: 90x45x45 cm

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

De muskusschildpad is één van de kleinere waterschildpadden die redelijk makkelijk te verkrijgen is in de hobby. Deze waterschildpad staat ook bekend als Stinkpotje. In tegenstelling tot de meeste waterschildpadden zijn deze dieren meer bodemwandelaars dan zwemmers. Op de bodem zijn ze continu opzoek naar voedsel of schuilplekjes. Het zijn zeker geen schildpadden die het leuk vinden om opgepakt te worden en zullen dan vaak proberen om te bijten.

Muskusschildpad neus kop Sternotherus odoratus kleine Waterschildpad mini schildpad

Uiterlijk

Jonge dieren zien er leuk uit, maar vergeet niet dat jonge schildpadden ook groter worden. Volwassen dieren kunnen ongeveer 15 cm groot worden. Het schild wordt donker van kleur en hoort mooi glad en bol te zijn. Baby’s en jonge muskusschildpadden hebben een iets verhoogde rugkam die later zal verdwijnen. Het buikschild (plastron) is in verhouding kleiner dan bij andere waterschildpadden. De kop wordt in verhouding redelijk groot en grof en loopt spits naar de neus. Aan de zijkant van hun kop hebben ze een aantal gele horizontale strepen lopen die achter in de nek beginnen en doorlopen tot de neus. Deze kunnen bij oudere dieren bijna verdwijnen. De naam muskusschildpad (stinkpotje) hebben zij te danken aan het feit dat ze, wanneer bedreigt, een muskusgeur kunnen afgeven. Mannen zijn in de regel iets groter dan de vrouwtjes en hebben een langere en verdikte staart.

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Natuurlijke habitat

De Muskusschildpad komt in een groot gedeelte van Noord Amerika voor, van Florida (Verenigde Staten) tot Ontario (Canada). Ze kunnen worden teruggevonden in langzaam stromende gedeelte van rivieren, meren en vijvers. Hier zijn ze continu aan het graven onder dingen waar voedsel onder kan liggen. Muskusschildpadden komen niet graag uit het water en zijn op het land dan ook erg onhandig. Toch kunnen deze dieren redelijk goed klimmen en zijn ze in bepaalde gebieden te vinden tegen het onderste gedeelte van een boom die in het water staat. Mocht er gevaar zijn dan zullen ze zich direct in het water laten vallen.

Divider Liaan 1920x200

Inrichting en verzorging

Er kunnen twee volwassen dieren gehouden worden in een aquarium van 90x45x45 cm. Belangrijk om te weten is dat dit niet twee mannen kunnen zijn. Zij zullen uiteindelijk met elkaar een concurrentie strijd krijgen. Het is helaas bij jonge dieren niet te zien wat de geslachten zijn, dus er is altijd kans als je een jong dier koopt dat er dieren gescheiden moeten worden.

Als substraat wordt zand geadviseerd waar dieren makkelijk in kunnen graven. Let dan wel op dat zware objecten stabiel liggen en niet kunnen kantelen als de schildpadden eronder graven. Verder kan er gebruik gemaakt worden van stukken hout die omhoog staan en die in het water drijven.

Afhankelijk van de hoeveelheid water wat in het terrarium zit, adviseren we om gebruik te maken van een extern filter. Dit zorgt ervoor dat er geen sterke stroming in het aquarium ontstaat. Het water kan het makkelijkst verwarmd worden door een aquariumverwarming. Voor jonge dieren kan de watertemperatuur het best op 26°C worden gezet. Voor volwassen dieren mag de temperatuur op 23°C worden gezet.

Ook wordt het aangeraden om een warmtelamp te gebruiken om een hotspot te creëren. Onder deze spot mag de temperatuur oplopen tot 29°C. Voor een optimale leefomgeving wordt het aangeraden gebruik te maken van UVB verlichting. Dit heeft een positief effect op de muskusschildpad en kan niet schadelijk zijn.
Voeren wordt 1 tot 2 keer per dag gedaan, maar zorg ervoor dat al het voer binnen vijf minuten op is. Voer wat niet wordt opgegeten zorgt voor extra vervuiling en rotting.

Papiertjes 2
Muskusschildpad neus kop Sternotherus odoratus neus kop kleine Waterschildpad mini schildpad

Voeding

Voeren wordt één tot twee keer per dag gedaan, maar zorg ervoor dat al het voer binnen vijf minuten op is. Voer wat niet wordt opgegeten zorgt voor extra vervuiling en rotting.

In het wild eten muskusschildpadden onder andere wormen en insectenlarven. In gevangenschap wordt daarom aangeraden om vergelijkbaar voer te geven zoals regenwormen en muggenlarven, maar ook stukjes vlees en vis. Bovendien kunnen insecten zoals sprinkhanen en krekels aan de muskusschildpad worden gegeven. Ondanks dat deze schildpad overwegend carnivoor is, kan het dier ook weleens iets plantaardigs meepakken. Dit kunnen waterplanten zijn zoals waterpest of eendekroos, maar ook slasoorten en bladgroenten zijn een geschikte optie. Tegenwoordig zijn er ook verschillende soorten compleetvoeding te verkrijgen, zoals van Zoo Med.

Click here to go to the top of the website