Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Knaagdieren Header Avonturia

Hamsters

Divider 400x300 Left Blad

Er bestaan ongeveer 20 verschillende hamstersoorten, maar er worden er slechts 5 als huisdier gehouden. Dit zijn de Syrische hamster, Russische dwerghamster, Campbelli dwerghamster, Roborovski dwerghamster en de Chinese dwerghamster. De Syrische hamster, ook wel de goudhamster genoemd, is met zijn 130 tot 200 gram, de grootste van het 5-tal. De kleinste van het stel is de Roborovski dwerghamster, deze weegt slechts 25-40 gram. De verschillende soorten komen voor in veel verschillende kleuren. De Syrische hamster komt naast verschillende kleuren, ook voor in verschillende vacht typen. Bijvoorbeeld met een krullende of een langharige vacht.

lees meer
Papiertjes 2

Leefwijze

Hamsters zijn voornamelijk actief tijdens de avond- en nachturen. Vooral de Syrische hamster slaapt overdag, de hele dag en wil dan liever niet gestoord worden. De Russische dwerghamster heeft een iets minder vast ritme en komt ook regelmatig overdag even kijken. De Syrische hamster, Russische dwerghamster, Campbelli dwerghamster en Roborovski dwerghamster, zien geen diepte en leven vooral op en onder de grond. De Chinese dwerghamster ziet wel diepte, het is een goede klimmer en met zijn wat langere staartje zorgt hij dat hij tijdens het klimmen en klauteren zijn evenwicht niet verliest.

Papiertjes 2
Hamster soorten Cricetinae Dwerghamster Informatie weetjes verzorging

Syrische hamster en Chinese dwerghamster

De Syrische hamster en Chinese dwerghamster zijn solitair levende dieren, die je dus het beste alleen houdt. De Russische dwerghamster leeft alleen of in koppeltjes van man-vrouw. Het houden van zo’n koppeltje is echter niet zomaar iets. Je moet er rekening mee houden dat je elke 20 dagen een nestje jonge hamstertjes kunt verwachten, en waar ga je die dan laten? Het beste kun je het daarom gewoon bij één rusje houden.

 

Papiertjes 2
Campbelli dwerghamster Phodopus campbelli kopen

De roborovski dwerghamster en Campbelli dwerghamster

De Roborovski Dwerghamster en Campbelli dwerghamster leven in de natuur in kleine familiegroepjes. De Roborovski is echter wel een stuk verdraaglijker naar soortgenootjes van hetzelfde geslacht dan de Campbelli. Bij beide moet je er rekening mee houden dat er een kans bestaat dat het toch niet klikt en de hamstertjes alsnog apart gehuisvest, moeten worden. In het wild houden Syrische hamsters een winterslaap. Hun lichaamstemperatuur loopt dan terug van 37 naar 5 graden Celsius en ze voelen koud, maar wel zacht aan. Als je heel goed kijkt zie je hun snorhaartjes nog trillen. In gevangenschap doen ze dit eigenlijk nooit, omdat het in onze huizen simpelweg niet koud genoeg wordt voor een winterslaap.

 

Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website