Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Knaagdieren Header Avonturia

Campbelli dwerghamster

Knaagdierenwinkel Knaagdierenwereld Knaagdierenafdeling Knaagdier Kopen Konijn
Liaan2 Corner Image Center Left
Campbelli dwerghamster Phodopus campbelli kopen

Campbelli dwerghamster

De Campbelli dwerghamster (Phodopus campbelli) is verwant aan de Russische dwerghamster en komt van nature voor in de steppegebieden van de Altai, Tuva, Noord Mongoliė en Mansjoerije.

Naam Nederlands: Campbelli dwerghamster
Wetenschappelijke naam: Phodopus campbelli
Herkomst: Het steppengebied van de Altai, Tuva, Noord-Mongolië, Noord-China en Mantsoerije
Leeftijd: 1,5 – 2 jaar
Lengte: 10-12 cm

 

Draagtijd: ong. 18 dagen

Geboorte: Levendbarend

Nestgrootte: ong. 5 jongen
Activiteit: Schemer- en Nachtactief
Wetgeving: geen
Verblijf: Terrarium, Aquarium of Knaagdierkooi
Minimale afmeting: 80x50cm voor 1 of Campbelli of 100×50 voor 2 Campbelli’s

Voedsel: De voeding van de Campbelli dwerghamster bestaat uit zaden, pitten, insecten, kruiden en bloemen. Hun spijsverteringsstelsel kan slecht tegen (fruit)suikers. Probeer deze daarom zo veel mogelijk te vermijden.

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves Monstera Divider Links

Het uiterlijk van de Campbelli dwerghamster

De Campbelli dwerghamster lijkt qua uiterlijk heel erg op de Russische dwerghamster. je moet goed kijken om de verschillen te kunnen zien.

Toch zijn deze verschillen er wel degelijk! Zo is de Campbelli dwerghamster iets groter dan de Russische dwerghamster en weegt ongeveer tussen de 50 en 70 gram.

De vacht van de Campbelli dwerghamster is een beetje warrig en geel/bruin van kleur met een dunne scherp afgetekende aalstreep. Ook de voetzooltjes van de Campbelli zijn behaard. Dit is bij de Russen niet het geval.

De Campbelli dwerghamster kent ook meer kleurslagen dan de Russische dwerghamster. De volgende kleurslagen zijn, naast de wildkleur, het meest voorkomend: Zwart, Umbrous, Argente, Black-Eyed Argente, Opal, Grijs, Chocola, Solid Blue, Dove, Gevlekt, Platinum en Blauw Beige.

Campbelli dwerghamster Phodopus campbelli kopen

Het gedrag van de Campbelli dwerghamster

Campbelli dwerghamsters staan erom bekend dat ze wat feller zijn naar mensen toe dan andere dwerghamsters. Vooral de vrouwtjes kunnen heel territoriaal zijn. Buiten de kooi zijn ze meestal wel liever en makkelijker te hanteren. Mannetjes zijn vaak wat rustiger en relaxt.

Campbelli’s leven in het wild in kleine groepjes en daarbinnen weer in koppeltjes. De koppeltjes zijn veelal monogaam en voeden samen de nestjes op. Hierna blijven de vrouwtjes in de familie groep en gaan de mannetjes op zoek naar hun eigen vrouwtjes. In een kooi is dit uiteraard niet mogelijk en is het verstandiger twee (of meer diertjes) van hetzelfde geslacht te houden.

Papiertjes 2

Huisvesting

Campbelli dwerghamsters zijn goede gravers en hebben hier een flinke laag, minimaal 20cm, bodembedekking voor nodig. Het is aan te raden ze in een kooi met een diepe onderbak te houden, maar een terrarium of aquarium is ook zeer geschikt omdat je de gangen die ze graven dan ook echt kunt zien! De minimale afmeting voor een koppeltje Campbelli’s  100×50 cm.

Hamsters houden hun vacht schoon en gezond door regelmatig een zandbad te nemen. Plaats daarom een bakje met knaagdierzand in het verblijf, zodat de hamster hier lekker in kan rollen.

Wist je dat een hamster s-avonds en s-nachts wel kilometers aflegt in zijn zoektocht naar voedsel? Om dit gedrag na te kunnen bootsen in het hamsterverblijf, mag een loopwiel ook zeker niet ontbreken! De minimale diameter voor een Campbelli dwerghamster is 20cm.

Mannetje of vrouwtje

Een vrouwtjes Campbelli dwerghamster kun je hieraan herkennen :

  • De geslachtsopening en de anus zitten heel dicht op elkaar. Hierdoor ontstaat er klein kaal gebiedje.
  • De achterkant van een vrouwtjes hamster is mooi rond, dit zie je het beste wanneer je de hamster van boven bekijkt.

Zo herken je een mannetjes Cambelli dwerghamsters:

  • Het geslachtsorgaan van een mannetjes hamster zit wat verder bij de anus vandaan dan die van het vrouwtje. De haartjes vormen hiertussen een streepje.
  • Bij volwassen mannetjes is de balzak duidelijk zichtbaar
  • In het midden van de buik heeft de Mannelijke Campbelli dwerghamster een zichtbare geurklier waarmee hij andere hamsters laat weten dat hij daar geweest is
  • Van bovenaf gezien loopt het kontje van een mannetjes Russische dwerghamster wat meer in een puntje.
Monstera Divider Links
papiertjes
beste Hamstervoer kopen Hamstereten

Wat eet de Campbelli dwerghamster?

Campbelli dwerghamsters eten ongeveer 10% van hun lichaamsgewicht per dag, dit komt neer op zo’n 3 tot 6 gram voeding per hamster.

Hamsters zijn voornamelijk zaadeters (granivoren) en eten in het wild de zaden van ongeveer 50 verschillende plantensoorten, maar ze hebben ook zeker dierlijke eiwitten nodig in hun dieet. Deze dierlijke eiwitten kunnen worden toegevoegd in de vorm van (gedroogde) insecten.

Dwerghamsters zijn gevoelig voor diabetes en het is daarom aan te raden niet vaker dan 1x per week een stukje fruit te geven aan de Campbelli.

Kleine stukjes groente vinden ze ook heel lekker, zorg er wel voordat het stukje dat je geeft niet groter is dan een maiskorreltje en dat je alles wat niet opgegeten is op tijd weghaalt, zodat dit niet gaat rotten in het verblijf.

Hamsterpellets of gemengde voeding?

Er bestaan een heleboel verschillende hamstervoeders. Sommige bestaan enkel uit pellets. Dat wil zeggen dat elk brokje exact dezelfde ingrediënten en voedingswaarde bevat. Hierdoor kan de hamster niet alleen de lekkere zaadjes eruit halen en krijgt hij altijd voldoende voedingsstoffen binnen.

Er zijn ook voeders die zijn samengesteld uit allemaal verschillende zaden en pitten, dit wordt gemengde of mixvoeding genoemd. Bij deze voeding heeft de hamster wat meer afwisseling en kan hij zelf kiezen wat hij eerst eet en wat hij eventueel voor later bewaard. Het voordeel is dat dit meer lijkt op de voeding die de Campbelli dwerghamster in het wild eet. Het risico met gemengde voeding is echter dat de hamster alleen de zaadjes eruit zoekt die hij het lekkerst vind en de rest laat staan.

Is gemengde voeding dan altijd slecht? Nee, zeker niet! Mixvoeding is net zo goed als hamsterpellets, maar wij moeten de hamster niet teveel verwennen! Als je de Cambelli dwerghamster elke dag een volle bak voer geeft om uit te kiezen, zal hij dat zeker doen, maar voer jij je Campbelli slechts 2 á 3 theelepeltjes voeding per dag (meer heeft hij niet nodig) zal hij netjes alles opeten.

Je kunt het ook prima afwisselen door, bijvoorbeeld, door de weeks hamsterpellets te geven en in het weekend een gemende voeding of de ene dag mix en de andere dag pellets.

Divider Gras Half
Papiertjes 2

Wat heb je nodig voor het houden van 1 of 2 Campbelli dwerghamsters

Wat leuk dat je besloten hebt te gaan zorgen voor 1 of 2 Campbelli dwerghamsters! Wat heb je allemaal nodig? Om je op weg te helpen hebben wij alvast dit handige boodschappenlijstje voor je gemaakt:

• verblijf (80×50)
• bodembedekking
• nestmateriaal
• minimaal 1 loopwiel (ø 20cm)
• minimaal 2 huisjes
• voerbakje
• waterbakje/flesje
• zandbakje + badzand
• knaagmateriaal
• voeding
• snacks

Divider Gras Half
Divider Liaan Flip 1920x200
Click here to go to the top of the website