Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Knaagdieren Header Avonturia

Zoogdieren

De huid van zoogdieren bestaat uit twee lagen, de eerste heet de lederhuid. Hierin liggen de bloedvaatjes, klieren en zenuwuiteinden. de bovenste laag heet de opperhuid en bestaat uit dode cellen. Zoogdieren hebben een aantal unieke klieren die andere diergroepen niet hebben. Naast melkklieren (waar ze de jongen mee voeden) hebben ze geurklieren, waarmee veel soorten zoogdieren stofjes afscheiden om te communiceren, bijvoorbeeld om andere dieren te herkennen of hun territorium aan te geven en zweetklieren die helpen bij de regeling van de lichaamstemperatuur.

lees meer
Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2
Papiertjes 2

Zoogdieren

Het woord zoogdier is afkomstig van het feit dat het moederdier, haar jongen voedt met melk die zij zelf produceert.

Er zijn een aantal punten waar je zoogdieren (Mammalia) aan kunt herkennen:

  • Ze hebben een skelet. Dit zijn de botten die het lichaam stevigheid geven.
  • Ze ademen via hun longen
  • De meeste soorten zijn levendbarend, dit betekent dat de jongen worden geboren uit de buik van de moeder (net als bij mensen), maar er bestaan ook soorten die eieren leggen, zoals het Vogelbekdier.
  • Ze zijn altijd warmbloedig. Dit betekent dat hun lichaamstemperatuur een constante waarde kent die onafhankelijk is van de temperatuur om hen heen.
  • Bijna alle soorten hebben een vacht. Dat betekent dat de huid volledig of deels is bedekt met haren. Haren hebben een aantal belangrijke functies, zoals het vasthouden of verliezen van lichaamswarmte, camoufleren, imponeren van concurrentie en beschermen van de huid.

konijnen Moeder met babies

Huisdieren

Zoogdieren zijn dus de enige dierensoorten die zweetkliertjes hebben, maar de ene soort heeft er meer dan de ander en ook niet alle soorten kunnen daar optimaal gebruik van maken. Konijnen en knaagdieren bijvoorbeeld kunnen maar heel beperkt zweten via de zweetkliertjes die zich onder de voetzooltjes bevinden en kunnen niet voldoende afkoelen via deze weg. Een groot deel van onze huisdieren zijn zoogdieren, zo ook konijnen (haasachtigen) en knaagdieren.

Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website