Knaagdieren
knaagdieren vormen de grootste groep binnen de zoogdieren, bijna veertig procent van alle zoogdieren behoort tot de Knaagdieren. Het grootste deel van de knaagdieren leeft voornamelijk in het wild, maar er zijn ook een flink aantal soorten die door de jaren heen in bepaalde mate gedomesticeerd zijn en door de mens als huisdier worden gehouden. Alle knaagdieren zijn zoogdieren, maar hoe weet je of een zoogdier ook echt een knaagdier is? Lees meer…
Knaagdieren
Hoe herken je een knaagdier? Dat is best lastig, want er zijn maar liefst 1800 verschillende soorten knaagdieren in allerlei soorten en maten. Over het algemeen zijn knaagdieren vrij klein, maar er bestaan ook hele grote knagers. Het grootste knaagdier is de Capibara uit Zuid-Amerika, die tot wel 70kg kan wegen! Het kleinste knaagdier in Europa is de dwergmuis, deze weegt slechts 11 gram.
Toch zijn er een aantal kenmerken waaraan je kunt zien dat een dier een knaagdier is, namelijk:
- De meeste wilde knaagdieren slapen overdag en zijn voornamelijk ‘s-nachts of in de schemering actief. Dat komt omdat de roofdieren op die momenten juist minder aanwezig zijn. Overdag zijn de roofdieren het meest actief en is er een grotere kans dat je als knaagdier eindigt als lekker hapje. Ondanks dat onze huisknagers geen natuurlijke vijanden meer hebben, blijft het ritme als nachtdier bestaan, dit zit verankerd in hun DNA. Toch zijn niet alle knaagdieren nachtdieren. De Cavia bijvoorbeeld, is net als verschillende eekhoornsoorten voornamelijk gedurende de dag actief. En dan zijn er ook nog knagertjes die niet uitgesproken dag of nacht actief zijn. Die zijn vaak even aan het slapen, dan weer een uurtje wakker en gaan daarna weer even een tukkie doen. Deze leefwijze is kenmerkend voor, bijvoorbeeld, de Gerbil en de Russische dwerghamster.
- Knaagdieren planten zich razendsnel voort. Dit moet, want helaas worden knaagdieren niet zo heel oud. Hoe kleiner het diertje, hoe eerder ze komen te overlijden. Dit komt in eerste instantie omdat ze doordat ze op de menukaart van een hoop andere dieren staan, maar ook omdat het hartje van kleine diertjes harder moet werken dan dat van grotere dieren, waardoor het sneller slijt. Door heel veel en snel voort te planten zorgen ze ervoor dat hun soort niet uitsterft. De meeste knaagdieren groeien snel op en zijn al geslachtsrijp het moment dat ze het nestje verlaten en vrouwtjes kunnen vaak de dag na hun bevalling al weer zwanger worden.
- Het allerbelangrijkste kenmerk van een knaagdier is hun bijzondere gebit. Ze hebben vier grote, op beitels lijkende, snijtanden. Twee in de bovenkaak en twee in de onderkaak. Deze tanden hebben aan de voorkant een harde geel/oranje glazuurlaag en groeien levenslang door. Doordat de tanden tijdens het knagen over elkaar heen worden bewogen slijten ze af en blijven ze tegelijkertijd scherp.