Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Knaagdieren Header Avonturia

Cavia’s

Divider 400x300 Left Blad

Als liefhebber van deze schattige knaagdieren ben je bij Avonturia de Vogelkelder aan het juiste adres. Met ons heuse Caviadorp in onze winkel in Den Haag hebben wij altijd de cavia zitten die jouw hart zeker zal veroveren. In onze winkel vind je alles wat je nodig hebt om een comfortabel thuis te creëren voor je cavia. Van ruime en veilige kooien tot voedzame voeding en knusse slaapplekjes, we hebben het allemaal. Ons deskundige team staat klaar om je te adviseren over de juiste voeding, verzorging en interactie met je nieuwe harige vriend.

lees meer
Papiertjes 2

Naam Nederlands: Cavia
Wetenschappelijke naam: Cavia porcellus
Herkomst: Zuid Amerika
Leeftijd: 6 tot 8 jaar
Lengte: Tussen de 20 en 30 cm lang
Draagtijd: 59 -75 dagen
Geboorte: Levendbarend, Nestvlieders
Nestgrootte: Meestal 3 – 6 jongen
Activiteit:  Dagactief
Wetgeving: Geen
Verblijf: ruime knaagdieren- of konijnenkooi die eerder breed dan hoog is
Minimale afmeting: 1.40×50 (LxB) voor 2 cavia’s
Voedsel: Cavia’s zijn herbivoren (Planteneters)

blad-1

Omschrijving

Cavia’s, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, hebben een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot wel 9000 jaar geleden. In het hart van Peru en Chili waren ze al lang geleden bekend bij de Inca’s, die hen zowel als offerdieren als voor voedsel hielden. De cavia’s waren een welkome aanvulling op het dagelijkse menu en werden zelfs als delicatesse geserveerd in sommige Zuid-Amerikaanse landen, een traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt.

In de 16e eeuw werd Zuid-Amerika veroverd door de Spanjaarden, en zij brachten de eerste cavia’s mee naar Europa. Hier werden ze aanvankelijk voornamelijk gebruikt als laboratoriumdieren. Pas in de 19e eeuw begon de wilde cavia steeds meer populariteit te winnen als huisdier, en zo ontstond de gedomesticeerde huiscavia die we nu zo goed kennen.

De Inca’s hadden al ontdekt dat cavia’s een soort huisdieren waren, want toen de Spanjaarden ze in Zuid-Amerika aantroffen, waren ze al redelijk tam. Ze scharrelden rondom de huizen van de inheemse bevolking. Naast hun rol als gezelschapsdieren, dienden cavia’s ook als voedselbron. Zelfs vandaag de dag is caviavlees in veel delen van Zuid-Amerika nog steeds een lekkernij.

In Europa zijn cavia’s voornamelijk bekend als geliefde huisdieren. Hun grappige uiterlijk, karakteristieke geluidjes en vriendelijke en sociale aard maken ze enorm populair als gezelschapsdieren. Mensen over de hele wereld genieten van het gezelschap van deze charmante kleine knaagdieren, die van verre landen naar onze harten zijn gereisd. De geschiedenis van de cavia getuigt van hun unieke band met de mensheid en hun veelzijdige rol in verschillende culturen.

Papiertjes 2
Cavia's Buiten Houden

Het uiterlijk van de cavia

Cavia’s zijn gemiddeld tussen de 20 en 30 centimeter lang. Hun lichaam heeft een compacte, gedrongen vorm met een brede borstkas. Ze hebben geen staart. Volwassen Cavia’s wegen tussen de 900gram en 1,5kg. Hoewel ze er misschien  wat lomp uitzien, hebben cavia’s een verrassende lenigheid en snelheid.

De cavia heeft grote, sterk gebogen neus die stomp afloopt met grote, expressieve ogen. De ogen kunnen verschillende kleuren hebben, zoals zwart, rood of roze. Cavia’s hebben vier korte, stevige poten met 4 teentjes aan de voorkant en 3 teentjes aan de achterpootjes. Cavia’s hebben een zachte en dichte vacht. Er zijn verschillende rassen met diverse vachttypes, maar over het algemeen hebben cavia’s korte haren. De vachtkleuren en -patronen zijn talrijk.

Papiertjes 2
Corner Lower Left Blad Divider Planten En Liaan Avonturia

Het gedrag van Cavia’s

Over het algemeen staan cavia’s bekend om hun zachtaardige en rustige karakter. Het zijn geen dieren die snel bijten, vooral niet als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn met mensen. Het gedrag van cavia’s is fascinerend en charmant. Ze hebben hun eigen unieke persoonlijkheden, maar er zijn enkele algemene gedragskenmerken.

Cavia’s zijn zeer sociale dieren en doen het super goed in groepen. In het wild leven ze in grotere gemeenschappen waarin ze met elkaar communiceren en elkaar verzorgen. Het is dan ook aan te raden om cavia’s minimaal met zijn tweeën te houden, zodat ze gezelschap hebben.

Cavia’s gebruiken verschillende geluiden om met elkaar te communiceren en om hun emoties uit te drukken. Een veelvoorkomend geluid dat ze maken is het “piepen” of “fluiten” als ze opgewonden of blij zijn, vooral als ze weten dat ze gevoed gaan worden. Daarnaast kunnen ze “brommen” als teken van ontevredenheid of als waarschuwing voor mogelijke gevaren.

Cavia’s zijn nieuwsgierige wezens en houden ervan om hun omgeving te verkennen en vinden het leuk om in en uit buizen te kruipen en te knabbelen aan verschillende verrijkingsmaterialen in hun verblijf.

Cavia’s hebben een goed gehoor en reageren vaak schichtig op harde of plotselinge geluiden. Ze kunnen snel schrikken en wegrennen als ze zich bedreigd voelen. Een rustige en kalme omgeving is ideaal om hen zich op hun gemak te laten voelen.

Liaan Center Left Avonturia's Kitchen Avonturia Papiertjes 2
Een Groepje Cavias Buiten Houden

Huisvesting voor Cavia’s

Cavia’s zien geen diepte en zijn met hun korte pootjes ook niet geschikt om te klimmen. Aan een hoge kooi met veel verdiepingen hebben zij dus helemaal niets.

Voor 2 Cavia’s houden we een minimale verblijfsmaat van 1.20×50, maar veel liever nog 1.40×50 (LxB) aan. Groter is natuurlijk altijd beter! Plaats de kooi op een rustige plek in huis, uit de buurt van direct zonlicht en tocht.  Het liefst in een hoek en iets van de grond af.

Cavia’s kunnen gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen, dus zorg voor een constante kamertemperatuur tussen 18°C en 23°C. Zoals al eerder gezegd kunnen cavia’s soms wat schrikkerig reageren en wegschieten. Om ze zich zo veilig mogelijk te laten voelen is het belangrijk dat er minimaal 1 huisje per cavia aanwezig is in het verblijf.

Ook speelgoed, zoals knaagstokken, hooiruiven en ballen om tegenaan te duwen, zullen hen helpen zich niet te vervelen en actief te blijven.

Meestal worden cavia’s binnen gehouden maar buiten kan ook, mits je een aantal belangrijke dingen in acht houdt.

Divider 400x300 Left Blad

Mannetje of Vrouwtje?

Een mannetjescavia heet een beer en een vrouwtje wordt een zeug genoemd. Het geslachtsonderscheid is op hele jonge leeftijd wat lastiger te zien dan op oudere leeftijd en vraagt wat ervaring. Wanneer beren volwassen zijn zie je duidelijk de balletjes zitten, maar tot de ballen ingedaald zijn kun je het alleen aan de vorm van het geslachtgebiedje zien.

Bij zeugjes zitten de anus en de geslachtsopening wat dichter bij elkaar dan bij de beer en bij beertjes zie je enkel een rondje (hier schuift de penis uit als je er voorzichtig op drukt), terwijl het bij zeugjes meer de vorm van een Y heeft. Mannelijke en vrouwelijke cavia’s kunnen enigszins verschillend gedrag vertonen.

Mannetjes kunnen soms wat dominanter zijn en territoriaal gedrag vertonen. Ze kunnen ook proberen te pronken met hun mannelijkheid door hun hoofd omhoog te houden en een “brommend” geluid te maken om vrouwtjes te imponeren. Vrouwtjes zijn meestal socialer en hebben de neiging om minder territoriaal gedrag te vertonen.

Papiertjes 2
Hoe Blijven Konijnen En Knaagdieren Koel Cavia En Hamster

Wat eet de Cavia?

Cavia’s zijn herbivoren, dit betekent dat zij enkel plantaardig materiaal eten. De wilde cavia heeft een ander dieet dan jouw cavia thuis. Terwijl de wilde cavia zich voedt met onder andere (stekelig) struikgewas, kruiden en kruidjes, bloemen, vruchtjes, gedroogd gras en allerlei soorten gedroogde planten, bladeren (zowel droog als vers), knollen, wortels, graansoorten en ander beschikbaar plantaardig voedsel, heeft jouw huisdier niet meer de vrijheid om zijn eigen voeding te kiezen

Daarom is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je cavia een gevarieerd menu krijgt. Het ideale zou zijn om ze onbeperkte toegang te geven tot weide, wat verwijst naar wilde grassen en kruiden. Als je veilige plekken buiten hebt, kun je deze zelf plukken en als basisvoeding aan je cavia’s geven. Als je echter niet in staat bent om buiten weide aan te bieden, kun je bladgroenten met een aanvulling van gedroogde kruiden als alternatief geven.

Papiertjes 2

Variatie is belangrijk om het foerageergedrag van cavia’s te stimuleren en te voorkomen dat ze selectief gaan eten. Cavia’s moeten toegang hebben tot verschillende soorten grassen en kruiden, en het is ideaal om minstens 10 soorten aan te bieden voor een zo gevarieerd mogelijk dieet.

Kun je hier niet aan voldoen of wil je gewoon graag een volledige voeding geven is het belangrijk dat je let op de kwaliteit van de voeding. Er zijn bijvoorbeeld complete voedingen zonder brok, zoals de Jr Farm grainless herbs, of Vitakraft Vita Verde Nature Dinner Kruidentuin of brokken/pellets/biks zoals we die allemaal kennen. Gemengd voer is echt alleen voor de lekker en kun je beter niet te vaak geven.

Wat voor voeding je ook geeft aan je cavia’s, het is belangrijk dat er altijd vers hooi aanwezig is.

Corner Lower Left Blad Corner Image Center Right Branch Leaves

Het belang van Vitamine C

Cavia’s hebben vitamine C nodig om eiwitten te kunnen vormen, vooral het eiwit collageen, dat het hoofdbestanddeel van bindweefsel is. Collageen houdt weefsels bij elkaar, zoals bij het genezen van wonden, het voorkomen van bloedingen en het behoud van gezonde botten, tanden, organen, huid en geslachtsorganen. Vitamine C speelt ook een rol bij het afweersysteem en de opname van ijzer en calcium, naast het beschermen van het lichaam tegen vrije radicalen als een belangrijke antioxidant.

Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, wat hen onderscheidt van andere dieren. Daarom moeten ze voldoende vitamine C via hun voeding binnenkrijgen. Groenvoer, zoals gras, kruiden, groenten en fruit, bevat vitamine C en kan een goede bron zijn voor cavia’s. Als cavia’s een verminderde weerstand hebben, ziek zijn, herstellen of als het aanbod van groenvoer niet optimaal is, kan het verstandig zijn om extra vitamine C te geven.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor cavia’s is tussen de 10 en 20 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag. Het is essentieel om vitamine C op een koele, donkere plaats te bewaren en te zorgen voor een regelmatige toevoer, omdat cavia’s geen grote opslagplaats hebben voor vitamine C.

Vitamine C kan worden gegeven via speciaal caviavoer met vitamine C, vitamine C tabletjes, druppels of poeder, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat cavia’s de benodigde hoeveelheid binnenkrijgen. Te veel vitamine C is niet schadelijk omdat het overschot via urine wordt uitgescheiden. Echter, het is altijd beter om de juiste hoeveelheid te geven om verspilling te voorkomen. Als een cavia te weinig vitamine C krijgt, moet je onmiddellijk vitamine C geven om ernstige gevolgen te voorkomen.

Papiertjes 2 Leafs 3
Guinea Pig On The Grass

Wat heb je nodig voor het houden van 2 Cavia’s?

Wat leuk dat je besloten Cavia’s te gaan houden! Maar wat heb je danallemaal nodig? Om je op weg te helpen hebben wij alvast dit handige boodschappenlijstje voor je gemaakt:

  • Verblijf (minimaal 140×50 voor 2 cavia’s)
  • Stofvrije, goed absorberende bodembedekking
  • Bodemverrijkingsmateriaal (bijvoorbeeld Discovery leaves of forest moss)
  • Minimaal 1 huisje per dier (het liefst met meer dan 1 uit/ingang)
  • Voerbakje
  • Waterbakje/flesje
  • Knaagspeelgoed
  • Voeding
  • Snacks

Divider Liaan 1920x200
Papiertjes 2
Click here to go to the top of the website