Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Knaagdieren Header Avonturia

Ratten en Muizen

Divider 400x300 Left Blad

Ratten en Muizen worden, door veel mensen, nog altijd als ongedierte gezien maar net is minder waar! het zijn juist ontzettend slimme en schone dieren die superleuk zijn als huisdiertje. Lees meer…

lees meer
Papiertjes 2
Papiertjes 2

Ratten en Muizen

De bruine rat (Rattus norvegicus) is ook wel bekend als Noorse rat, rioolrat, waterrat of stadsrat. Deze wilde rat is een is een van de succesvolste zoogdieren ter wereld en komt tegenwoordig over bijna de hele wereld voor, zelfs tot in de binnenlanden van Afrika. Van origine komt de bruine rat waarschijnlijk uit een deel van Noord-China.

Door selectief fokken met de bruine rat is in de jaren 1890 de albinokleurige laboratoriumrat ontstaan. Nog steeds worden laboratoriumratten gebruikt voor medische, psychologische en biologische experimenten.
Vanuit de laboratoriumrat is de tamme rat (Rattus norvegicus Domestica) zoals wij deze kennen, ontstaan. Alle hedendaagse lijnen stammen af van de eerste laboratoriumratten. Door de domesticatie zijn het uiterlijk en het gedrag zeer ingrijpend veranderd. Zo zijn er niet alleen verschillen in haarstructuren ontstaan, maar ook in tekening, kleur en bouw.

Domborat

Gevangenschap

Muisjes worden al duizenden jaren door mensen gehouden in gevangenschap, onder meer in het Oude Griekenland, Chinese keizerrijk en Japan. Er zijn eeuwenoude Chinese geschriften gevonden over het fokken van muizen.
Na generaties lang fokken werden de muizen steeds tammer. Bovendien ontstonden er nieuwe kleuren en vachttypen.
In de 19e eeuw werd in Engeland de eerste officiele muizenfokkersclub opgericht, de National Mouse Club. De kleurmuis werd daar aangeduid als fancy mouse (luxe muis) om aan te geven dat het om een bijzonder gekweekt dier ging en niet zomaar een “gewone” muis.

Divider Liaan 1920x200
Papiertjes 2
Click here to go to the top of the website