Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Knaagdieren Header Avonturia

Chinese dwerghamster

Knaagdierenwinkel Knaagdierenwereld Knaagdierenafdeling Knaagdier Kopen Konijn
Liaan2 Corner Image Center Left
Chinese Dwerghamster Cricetulus griseus informatie hamster kopen

Chinese dwerghamster

De Chinese dwerghamster (Cricetulus griseus) is, in tegenstelling tot de andere gedomesticeerde dwerghamsters, een langstaart dwerghamster. De chinees komt van nature uit het noorden van China. Daar leven de hamsters op zeer diverse plekken van kale vlaktes tot dichtbeboste gebieden.

Naam Nederlands: Chinese dwerghamster
Wetenschappelijke naam: Cricetulus griseus
Herkomst: Noord-China en Mongolië
Leeftijd: 2,5 – 4 jaar
Lengte: 9-13cm

Draagtijd: 20-22 dagen

Geboorte: Levendbarend

Nestgrootte: ong. 5-7 jongen
Activiteit: Schemer- en Nachtactief
Wetgeving: geen
Verblijf: Terrarium, Aquarium (met deksel) of Knaagdierkooi
Minimale afmeting: 80x50x50cm

Voedsel: De voeding van de Chinese dwerghamster bestaat uit verschillende zaden, kruiden, grassen, granen en insecten.

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves Monstera Divider Links

Het uiterlijk van de Chinese dwerghamster

De Chinese dwerghamster is langer, slanker en wat meer gestrekt dan dat van de mollige, kortstaart-dwerghamsters. Hij wordt zo’n 10-13 cm en heeft een staart die ongeveer 2- 2,5 cm lang is. Het volwassen gewicht is gemiddeld 45 gram.

De vacht is fijn, zacht en ligt glad naar achter. De wildkleur is de oorspronkelijke kleur van de Chinese dwerghamster. De rug is bruingrijs met donkere puntjes en een donkere aalstreep over de gehele lengte. De buikkleur is grijswit.

Andere kleuren die voorkomen bij de Chinees zijn wit met zwarte ogen en gevlekt.

Chinese Dwerghamster Cricetulus griseus

Het gedrag van de Chinese dwerghamster

Chinese dwerghamsters zijn vooral tijdens de schemering, maar ook ’s nachts actief. Dit betekent dat de dieren overdag slapen en zich dus weinig laten zien. De Chinese dwerghamster is, naast een goede graver, in tegenstelling tot de andere dwerghamsters ook een uitstekende klimmer en doet dit ook graag. Met het staartje dat hij heeft houdt hij tijdens het klimmen en klauteren zijn balans. Chineesjes zijn solitair levende dwerghamsters. Vooral vrouwtjes Chinese dwerghamsters zijn zeer territoriaal en onverdraagzaam naar soortgenoten en zullen een confrontatie met een andere hamster zeker niet uit de weg gaan. Het is daarom ook nooit aan te raden de Chinese dwerghamster samen met een soortgenoot te houden. Ondanks de Chinese dwerghamster niet tolerant is tegen soortgenoten is hij dat zeker wel tegen mensen. Als de Chinees rustig benaderd wordt zal hij bijna nooit bijten. Zelfs oudere hamstertjes zijn nog vrij makkelijk tam te maken.

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Huisvesting

Zoals eerder gezegd zijn Chinese dwerghamsters zowel hele goede gravers als goede klimmers. Naast een flinke laag bodembedekking willen ze dus ook de hoogte in. Het is aan te raden ze in een traliekooi met een diepe (glazen) onderbak te houden, maar een terrarium of aquarium (met deksel) en flink wat takken en klimmateriaal is ook zeer geschikt!

De minimale afmeting voor het verblijf van één Chineesje is 80x50x50cm, groter is altijd beter.

Hamsters houden hun vacht schoon en gezond door regelmatig een zandbad te nemen. Plaats daarom een bakje met knaagdier zand in het verblijf, zodat de hamster hier lekker in kan rollen.

Wist je dat een hamster s-avonds en s-nachts wel kilometers aflegt in zijn zoektocht naar voedsel? Om dit gedrag na te kunnen bootsen in het hamsterverblijf, mag een loopwiel ook zeker niet ontbreken!

De minimale diameter voor een Chinese dwerghamster is 28cm.

Divider Gras Half
beste Hamstervoer kopen Hamstereten

Wat eet de Chinese dwerghamster

Chinese dwerghamsters eten ongeveer 10% van hun lichaamsgewicht per dag, dit komt neer op zo’n 4 tot 7 gram voeding per hamster.

Chinese dwerghamsters hebben een zeer gevarieerde voedingsbehoefte. Deze bestaat uit verschillende zaden, kruiden, grassen, granen en insecten. Het aandeel dierlijk voedsel is ongeveer 30%, kleine zaden ongeveer 50% en plantendelen ongeveer 20%.

Fruit is niet zo geschikt voor de Chinees omdat dit niet echt voorkomt in hun natuurlijke voeding en hun spijsverteringsstelsel de suikers die fruitsoorten bevatten niet zo goed kan opnemen.

Papiertjes 2

Mannetje of Vrouwtje?

Het verschil tussen vrouwtje en mannetjes Chinese dwerghamsters is makkelijk te herkennen. Een mannelijke Chinese dwerghamster is eenvoudig te herkennen aan de balletjes die ongeveer een derde van zijn lichaamslengte zijn. Hij is dan ook niet mooi afgerond als het vrouwtje maar zijn lichaam eindigt in een punt.

Een vrouwtjes Chinese dwerghamster heeft een mooi afgerond lichaam.

Divider Gras Half
Click here to go to the top of the website