Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Knaagdieren Header Avonturia

Syrische hamster

Knaagdierenwinkel Knaagdierenwereld Knaagdierenafdeling Knaagdier Kopen Konijn
Liaan2 Corner Image Center Left
Syrische hamster goudhamster kopen Mesocricetus auratus informatie weetjes verzorging

Syrische hamster

De Syrische hamster, wordt ook wel een Goudhamster genoemd. Dit komt omdat wilde Syrische hamsters een goudkleurige vacht hebben. De Goudhamster is naast de Russische dwerghamster, de meest gehouden hamster in gevangenschap. Helaas komt hij in het wild niet veel meer voor.

Naam Nederlands: Syrische hamster of Goudhamster
Wetenschappelijke naam: Mesocricetus auratus
Herkomst: De steppegebieden en woestijnen van Syrië en Zuid Turkije
Leeftijd: 2-3 jaar
Lengte: 13-18 cm

Draagtijd: ongeveer 16 dagen

Geboorte: Levendbarend

Nestgrootte: ongeveer 7 jongen
Activiteit: Schemer- en Nachtactief
Wetgeving: geen
Verblijf: Terrarium, Aquarium of Knaagdierkooi
Minimale afmeting: 100x50cm

Voedsel: De voeding van de Syrische hamster bestaat voornamelijk uit granen en zaden, maar ook noten, grassen en insecten.

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves Monstera Divider Links

Het uiterlijk van de Syrische hamster

De Syrische hamster is met een gemiddelde lengte van 15cm de grootste als huisdier gehouden hamster.

Ze wegen tussen de 130 en 200 gram, waarbij de vrouwtjes wat groter zijn dan de mannetjes.

De standaardkleur (wildkleur) is oranje/goud met een grijze buik. Er loopt een donkere band van de wang naar de nek. Ook de vacht op de rug en voorhoofd hebben donkere uiteinden.

Naast de wildkleur zijn er nog een aantal kleurvarianten:
Roest, Geel, Sepia, Grijs, Oranje, Lilac, Wit met rode ogen, Wit met donkere ogen, Donker sepia, Zilver sepia, Creme met rode ogen, creme met donkere ogen, Zwart, Chocolade, Champagne, Koper en Dove. Ook bestaan er nog een aantal vachtpatronen: witband, roan, gevlekt en schildpad.

Syrtjes zijn van nature glad en kortharig, maar de volgende vachttypen komen ook steeds meer voor: Langharig (teddy/angora), satijn en rex.

A Hamster Close Up Eats Cheese Near Its Wooden House.

Het gedrag van de Syrische hamster

Wilde Syrische hamsters zijn solitair levende dieren. Dat betekent dat ze het grootste gedeelte van hun leven alleen doorbrengen. In het wild zoeken ze hun soortgenootjes alleen op om te paren, daarna jaagt het vrouwtje het mannetje weer weg. Moederhamster brengt haar jongen in haar eentje groot en met ongeveer 4 weken gaan zij ook ieder hun eigen weg.

Je kunt Goudhamsters dus absoluut niet met meerdere in hetzelfde verblijf houden. Vanaf het moment dat de hormonen gaan opspelen zullen ze gaan vechten en dit zullen ze net zo lang doen tot een van de hamsters het opgeeft. In een kooi kan het verliezende dier nergens heen en zijn de hamsters genoodzaakt om hun strijd voort te zetten tot een van de dieren overlijd en dat is voor niemand leuk!

 

Papiertjes 2

Nachtdieren

Syrische hamsters zijn echte nachtdieren, overdagen slapen ze en hebben er een hekel aan om wakker gemaakt te worden. Zodra het gaat schemeren worden ze langzaam wakker en s’nachts zijn ze op hun actiefs. Een wilde hamster legt s’nachts aardig wat kilometers af in zijn zoektocht naar voedsel. Om dit gedrag na te kunnen bootsen in het hamsterverblijf, mag een loopwiel zeker niet ontbreken! Kies altijd voor een gesloten loopwiel zonder spijlen zodat de hamster niet knel kan komen te zitten met zijn pootjes. Het loopwiel voor de Syrische hamster moet een minimale doorsnee hebben van 28 cm, zodat hij niet met een kromme rug loopt. Hamsters houden hun vacht schoon en gezond door regelmatig een zandbad te nemen. Plaats daarom een bakje met knaagdierzand in het verblijf, zodat de hamster hier lekker in kan rollen.

Syrische hamster Goudhamster slapen Mesocricetus auratus

Hoe herken je een hamster in winterslaap?

Als de tempratuur in het oorspronkelijke leefgebied een tijdje onder de tien graden celsius blijft, gaan Syrische hamsters in een winterslaap. Bij onze huisdier hamstertjes komt een winterslaap eigenlijk nooit voor omdat wij in de winter lekker de verwarming aan hebben en het binnenshuis daardoor nooit zo koud wordt. Is uw hamster toch in winterslaap gegaan en wilt u hem er uit halen, warm hem dan heel langzaam op door hem in een washandje dicht bij je te dragen. Een hamster in winterslaap ligt half opgerold met de voorpootjes vooruit en voelt koel, maar wel zacht aan. Om zeker te weten of je hamster in winterslaap is, kun je voorzichtig aan een pootje en snorhaartjes trekken. Uit reflex zal de hamster deze weer intrekken (let op! dit gaat heel traag!). Geeft de hamster echt geen reactie kun je er bij zeker van zijn dat toch is overleden.

 

Papiertjes 2

Huisvesting

Syrische hamsters hebben genoeg ruimte nodig om, naast het gebruik van hun loopwiel, voldoende te kunnen bewegen. Syren hebben een minimaal verblijf nodig van 100×50 cm. Een verdieping is fijn zodat het oppervlak van de kooi wordt vergroot, maar hamsters zien geen diepte dus let er op dat het hoogte verschil niet te groot is.

Goudhamsters kunnen gehouden worden in een traliekooi, terrarium of een aquarium. Van nature zijn hamsters geen klimmers maar gravers en een verblijf waar een flinke laag bodembedekking in kan is daarom het meest aan te raden. Het liefst geven we de hamster een dikke laag, goed absorberende en stofarme bodembedekking van minimaal 20 centimeter.

Gebruik zo min mogelijk plastic huisjes of speelgoed. Door hieraan te knagen ontstaan er scherpe randjes waaraan de hamster zich kan verwonden. Kies liever voor natuurlijke materialen waar veilig aan geknaagd kan worden.

Door het creëren van een, zo veel mogelijk, natuurlijke leefomgeving en het gebruik van natuurlijke materialen stimuleer je het natuurlijke gedrag van de Syrische hamster. Het nabootsen van de natuurlijke omgeving heet ook wel Rodentscaping.

Mannetje of vrouwtje?

Kies je voor een mannetje of een vrouwtjes Goudhamster? Om die beslissing te kunnen nemen moet je eerst weten wat de verschillen zijn. Een vrouwtjes Goudhamster herken je door te checken wat de afstand is tussen beide geslachtsopeningen. Deze zitten bij dames vrijwel direct tegen elkaar aan. Ook zijn de tepeltjes zichtbaar en heeft ze een duidelijk afgerond achterkantje. Qua karakter zijn dames over het algemeen wat avontuurlijker en pittiger. Ze hebben meestal een duidelijk eigen willetje en weten dit goed te laten merken. Elke vier dagen in het vrouwtje gewillig. Dit betekent dat ze klaar is om te paren. Ze ruikt dan een beetje zoet en weeïg. Bij sommige vrouwtjes ruik je dit sterker dan bij andere. Mannetjes hebben geen duidelijke tepeltjes. Tussen de geslachtsopeningen zit wat meer ruimte dan bij de vrouwtjes en vaak zijn de testikels duidelijk zichtbaar. De billen van een mannetjes Goudhamster zijn ook niet mooi afgerond, maar lopen iets meer in een puntje. Het karakter van een mannetje is meestal wat gemoedelijker dan dat van de dames. Ze zijn meestal wat rustiger en luier. Het nadeel hiervan is dat je ze vaak ook wat minder bezig ziet in het verblijf, ze slapen liever tot wat later op de avond.

Monstera Divider Links
papiertjes
beste Hamstervoer kopen Hamstereten

Wat eet de Goudhamster?

De Syrische hamster, is officieel een granivoor (zaadeter), maar net als alle hamsters in de praktijk veel meer een omnivoor (alleseter). Syrische hamsters hebben een heel gevarieerd dieet dat bestaat uit verschillende soorten zaden en granen, maar ook dierlijke eiwitten. Wilde hamsters vangen geregeld kleine insecten en daarom is het belangrijk dat hun voeding ook bij ons thuis dierlijke eiwitten bevat, dit is goed voor hun stofwisseling. De snijtanden van hamsters blijven doorgroeien, daarom is het belangrijk dat de voeding niet te zacht is zodat de tanden op een natuurlijke manier kunnen slijten. Het laten pellen van zaden en noten is daar een goed voorbeeld van. Ook hebben hamsters is hele kleine blindedarm en kunnen niet zo goed ruwe vezels verwerken, het beste kies daarom een voeding waarin het ruwe vezelgehalte onder de 10% blijft. Wist je dat hamsters net als konijnen hun eigen nachtkeuteltjes opeten? Dit doen ze echt! hierdoor kunnen ze nog beter om plantaardige voedingsstoffen op nemen en op deze manier krijgen ze de belangrijke Vitamine B12 binnen die pas in de darmen ontstaat. Hamsters, en zo ook de Goudhamsters, staan er om bekend hun voer te verzamelen en te verstoppen in hun voorraadkamertje. Dit verzamelen doen zij in hun wangzakken en wordt ook wel hamsteren genoemd. Wangzakken kun je het beste zien als twee plastic tasjes aan de binnenkant van de mond van de hamster, het voer dat in deze wangzakken wordt vervoerd blijft namelijk helemaal droog! De wangzakken lopen door tot net achter de voorpootjes.

Hamsterpellets of gemengde voeding?

Er bestaan een heleboel verschillende hamstervoeders. Sommige bestaan enkel uit pellets. Dat wil zeggen dat elk brokje exact dezelfde ingrediënten en voedingswaarde bevat. Hierdoor kan de hamster niet alleen de lekkere zaadjes eruit halen en krijgt de hamster altijd voldoende voedingsstoffen binnen.

Er zijn ook voeders die zijn samengesteld uit allemaal verschillende zaden en pitten, dit wordt gemengde of mixvoeding genoemd. Bij deze voeding heeft de hamster wat meer afwisseling en kan hij zelf kiezen wat hij eerst eet en wat hij eventueel voor later bewaard. Het voordeel is dat dit meer lijkt op de natuurlijke voeding van de Syrische hamster. Het risico met gemengde voeding is echter dat de hamster alleen de zaadjes eruit zoekt die hij het lekkerst vind en de rest laat staan.

Is gemengde voeding dan altijd slecht? Nee, zeker niet! Mixvoeding is net zo goed als hamsterpellets, maar wij moeten de hamster niet teveel verwennen! Als je je Syr elke dag een volle bak voer geeft om uit te kiezen, zal hij dat zeker doen, maar voer jij je hamster slechts 1 eetlepel voeding per dag (meer heeft hij niet nodig) zal hij netjes alles opeten.

Je kunt het ook prima afwisselen door je Syrische hamster, bijvoorbeeld de ene dag hamsterpellets te geven de andere dag een gemende voeding. of misschien alleen in het weekend een mixvoeding aan te bieden.

Papiertjes 2

Wat heb je nodig voor de Goudhamster

Wat leuk dat je besloten hebt dat de Syrische hamster jouw huisdiertje wordt! Wat heb je allemaal nodig? Om je op weg te helpen hebben wij alvast dit handige boodschappenlijstje voor je gemaakt:

• verblijf (minimaal 100×50 cm)
• bodembedekking
• nestmateriaal
• loopwiel (ø 28cm)
• minimaal 1 huisje
• voerbakje
• waterbakje/flesje
• zandbakje + badzand
• knaagmateriaal
• voeding
• snacks

Divider Gras Half
Click here to go to the top of the website