Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Landschildpadden

Landschildpadden zijn leuke dieren om te houden, mede door hun rustige en zachte karakter. En een groot voordeel is dat de landschildpadden voornamelijk bladgroen en onkruid eten. Het schild is voornamelijk om de dieren te beschermen tegen vijanden. Ze doen dit door hun kop naar binnen te trekken en af te dekken met hun voorpoten maar het schild heeft meerdere functies zo isoleert het bijvoorbeeld ook goed om de schildpadden te beschermen tegen de kou. Schilpadden kunnen heel erg oud worden, het duurt alleen al tientallen jaren voordat ze volwassen zijn Het wordt niet aangeraden om je schildpad los rond te laten lopen in huis. Dit is veel te koud, schilpadden hebben veel warmte nodig. Lees meer…

lees meer
Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2
Monstera Divider Links
Papiertjes 2

Landschildpadden

De voorpoten van de landschildpad zijn bedekt met grove dikke schubben die onderdeel worden van het pantser. De meeste soorten landschildpadden komen voor in Afrika, gevolgd door centraal Amerika Europa en Azië. De continenten waar geen landschildpadden voorkomen zijn Australië en Antarctica. De grootste soort die er bestaat is de reuze landschildpad en komt alleen voor op de Galapagos. Met zijn 120cm lange schild en een gewicht van meer dan 100 kg is het een echte reus. Dit in sterk contrast met een super dwerg als de gezaagde platte landschildpad die niet groter word dan 8 cm. Er zijn diverse soorten landschildpadden die als huisdier worden gehouden. Vaak willen mensen het liefst een landschildpad die los door het huis kan lopen. Mensen denken dat schildpadden het leuk vinden om rond te lopen in de woonkamer. Dit is niet goed voor de schildpad (sterker nog: het wordt in het algemeen afgeraden!), onze vloeren zijn vaak te glad en te koud. Schildpadden kunnen, door bijvoorbeeld tocht, gemakkelijk oogontsteking en/of longontsteking oplopen die vaak moeilijk te genezen is/zijn. Natuurlijk zijn er mogelijkheden om hier en daar aanpassingen te doen in of aan je huis, zoals een beschutte plek waar ze zich altijd terug kunnen trekken. Door middel van een warmte-mat in combinatie met een warmte lamp kunt u er voor zorgen dat de ’terug-trek-plek’ aangenaam is en blijft.

Huisvesting

Zoals we eerder hebben verteld zijn landschildpadden erg leuke dieren om te houden en moet er rekening mee gehouden worden dat deze dieren grote verblijven nodig hebben om lekker in rond te kunnen lopen. De grote van het verblijf zal afhangen van de soort die je wilt houden. Een soort die ongeveer 25 cm groot word zal een minimaal verblijf nodig hebben van 150x80x60 cm en schildpadden die tussen de 40 en 60 cm groot worden hebben vaak een hele kamer nodig. Temperatuur van het verblijf zal afhangen van de soort die gekozen word, het is in ieder geval belangrijk dat er een plek word gecreëerd waar het dier zich makkelijk kan opwarmen. Het gebruik van UVb verlichting is ook zeer belangrijk. Door het gebruik van UVb lampen word de aanmaak van vitaminen D3 bevorderd en kan calcium worden opgenomen in het lichaam. Een bodemsubstraat is ook voor landschildpadden van belang. Sommige soorten willen zich graag ingraven om de nacht door te komen. Er kan gebruik worden gemaakt van zand of kokosvezel (humus). Bij sommige soorten word er gebruik gemaakt van een mengsel van beide. Belangrijk is dat het substraat niet te grof van structuur is. Hierdoor lopen dieren niet lekker stabiel. Verder het verblijf worden ingericht met stukken hout of stenen. Maar let wel op dat sommige soorten dare-devils zijn en proberen om op deze stukken te klimmen en er weer afvallen en dan op hun rug terecht komen. Dit ziet er erg zielig uit als alle vier de pootjes spartelen en de schildpad er alles aan doet om weer op z’n pootjes terecht komt. In de meeste gevallen lukt dit ook. Maar let wel op dat dit niet gebeurt onder de warmte bron.

Papiertjes 2

Voeding

Zoals eerder bestaat de voeding voor landschildpadden voornamelijk uit bladgroen (bijv. Andijvie), onkruiden en gras en soms cactus. Het is belangrijk om alle groente te voorzien van een goed vitaminen en mineralen preparaat om eventuele te korte aan te vullen. Ook al halen landschildpadden vocht uit hun voeding is het toch belangrijk om een waterbak in het terrarium te plaatsen waar de schildpad uit kan drinken of kan badderen. Let wel op dat de rand van de waterbak of voerbak niet te hoog is. Zodat de dieren er makkelijk bij kunnen komen.

Russische Vierteenschildpad

Testudo horsfieldii

Deze landschildpad is één van de meest gehouden soort die ongeveer 25 cm kan worden en staat bekend om zijn 4 grote nagels ( tenen ) waar hij goed mee kan graven. Jonge Russische vierteenschildpadden tot 10 cm hebben een terrarium nodig van minimaal 100x50x50cm, grotere dieren hebben een verblijf nodig van minimaal 150x80x60 cm. Als substraat kan het beste Lucky Reptile Tortoise bedding worden gebruikt of een mengsel van kokosvezel (humus) en zand. Voor verlichting kan er gebruik worden gemaakt van een Combinatie lamp die warmte en UVB afgeeft. Het beste is om deze soort solitair te houden. Zelfs koppels kunnen onderling vechten.

Papiertjes 2

Panterschildpadden

Stigmochelys pardalis

Deze landschildpad is een sterk soort die ongeveer 40 tot 65 cm groot kan worden. Door zijn grote is het belangrijk dat deze dieren grote verblijven nodig hebben. De soort leeft voornamelijk in warme gebieden en kunnen temperaturen onder de lamp verdragen van 45°c in de koudste hoek een temperatuur van 24°c. Belangrijk is dat deze schildpadden “niet” continu vers voer krijgen wat nog veel vocht bevat. Hierdoor krijgen ze teveel vocht binnen en kunnen ze diarree krijgen waardoor ze uiteindelijk uitdrogen. Dit is op te lossen door het voer iets te laten uitdrogen of droogvoer toe te voegen aan het dieet.

Divider Liaan 1920x200
Papiertjes 2
Click here to go to the top of the website