Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Slangen

Slangen worden al eeuwen vereerd en verafschuwd het is bijzonder om te zien hoe de slang in verschillende landen verschillende betekenissen heeft. Voor sommige blijven slangen fascinerend door hun manier van leven. Slangen komen op bijna elk continent voor met uitzondering van Antarctica. Er zijn ongeveer 2700 soorten slangen op de wereld met wervels van 160 tot 435 stuks in hun lichaam. Slangen houden is een niet alledaagse hobby waarbij een hoop kennis vereist is. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten slangen in verschillende formaten en kleuren. Slangen moeten in principe levend gevoerd worden, realiseer dit je goed voordat je een slang aanschaft. Lees meer…

lees meer
Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2
Monstera Divider Links

Slangen

Slangenliefhebbers zijn vaak onder de indruk van de manier waarop slangen leven. Slangen komen op bijna elk continent voor met uitzondering van Antarctica, eigenlijk leeft er bijna overal wel een soort slangen. Er zijn ongeveer 2700 soorten slangen op de wereld met wervels van 160 tot 435 stuks in hun lichaam. De biotopen waarin slangen voor komen is ook divers van woestijn tot diep in jungle. Er zijn soorten die alleen op de bodem leven en soorten die hoog in de bomen voor komen. Er is zelfs een soort die enigszins kan vliegen van boom naar boom, maar er zijn ook giftige soorten zoals wurgslangen. Wat alle soorten wel met elkaar gemeen hebben is dat alle soorten geen ooropening en geen trommelvlies hebben wat dus inhoud dat ze doof zijn. Ze hebben wel een warmtegevoelig orgaan zodat slangen zeer kleine warmteverschillen in hun omgeving kunnen waarnemen. Hierdoor kunnen ze dan ook zelfs in het donker makkelijk hun prooi waarnemen. Dankzij het vierkante beentje tussen beide kaken kan een slang zeer grote prooien inslikken. Prooien zoals kleinere knaagdieren, vissen, regenwormen en amfibieën worden hierdoor dan ook makkelijk naar binnen gewerkt.

 

Papiertjes 2
Foto Slang kopen Avonturia Den Haag

Huisvesting

De maat van een terrarium is afhankelijk van de slang die je aan wil schaffen. Zo kan het zijn dat het ene soort een hoog terrarium nodig heeft en de ander een laag en breed terraria. Het is ten alle tijden belangrijk dat er voor de aanschaf goede informatie wordt ingewonnen zodat je weet hoe de gewenste slang gehouden moet worden. Zorg voor een goede bodembedekking zoals bark, humus (gemalen kokos), zand of een mix van bepaalde producten door elkaar om een bioactieve bodem te creëren. Om het terrarium in te richten zijn er verschillende producten nodig, zoals een schuilplaats waarin de slang zich ieder moment in kan terugtrekken en een zware waterbak zodat de slang hem niet om kan gooien. Verder kan het terrarium worden ingericht met takken, lianen, stukken hout of stenen en (kunst)planten. Ook hierbij is het weer belangrijk dat je weet uit welke biotoop de slang vandaan komt. Let op voldoende ventilatie en zorg niet dat ze kunnen ontsnappen. Om dit laatste te voorkomen verkoopt Avonturia speciale slotjes.

Voeding

Het dieet voor de meeste slangen zal bestaan uit knaagdieren, maar er zijn ook soorten die zich gespecialiseerd hebben in insecten (opheodrys aestivus – groene grasslang), amfibieën of vissen (nerodia ssp, natrix ssp en thamnopis ssp). Reuzenslangen zoals tijgerpythons (molurus bivittatus), netpythons (malayopython reticulatus) en groene anaconda’s (eunectes murinus) zullen uiteindelijk veel grotere prooien nodig hebben dan ratten. De knaagdiereneters zullen vaak voldoende hebben aan één prooi per week en zullen er een aantal dagen over doen om deze prooi te verteren voordat ze weer honger krijgen. De reuze slangen kunnen er in sommige gevallen weken over doen om hun prooi te verteren. Hoe snel de prooi verteerd wordt hangt af van de omgevingstemperatuur en de grootte van de prooi. De insectenetende slangen zullen sneller behoefte hebben aan voer, omdat deze sneller hun voer kunnen verteren. Wurgslangen zullen een prooi bijten en hun lijf om de prooi wikkelen om deze te verstikken. Als de prooi dood is zullen ze het dier loslaten en via reuk opzoek gaan naar de kop. Ze beginnen dan bij het dunste gedeelte. Als de prooi enigszins in de bek zit dan zal eerst de bovenkaak een stukje over de prooi schuiven, waarna de onderkaak hetzelfde zal doen. Tijdens het eten is de bek volledig gevuld met de prooi. Om toch adem te kunnen halen kunnen slangen hun luchtpijp verlengen zodat er net wat ruimte ontstaat om te kunnen ademen.

 

Papiertjes 2

Bekijk hieronder

Deze soorten zijn te koop bij onze Reptielenwereld, en geeft je alvast een indicatie over het soort

Pantherophis Guttata

Rattenslangen (pantherophis)

Deze slangen zijn zeer geschrikt voor beginners. De populairste is de rode rattenslang – patherophis guttatus , een vrij slanke slang met een grote diversiteit in kleurmogelijkheden zoals: missing black, missing red, albino, snowcorn, oketee, hypomelanistic en zo zijn er nog een meer. Bovendien komen er regelmatig nieuwe kleurslagen bij.

De gemiddelde lengte van een rode rattenslang is 150 cm. Deze slangen leven in het zuiden en westen van de Verenigde Staten maar ook in het Noord-Mexico. En dus ook te bezichtigen bij ons in de winkel.

Papiertjes 2
Prairie Kingsnake

Koningsslangen (lampropeltis)

Dit zijn alleen al om te zien zeer mooie slangen en komen in veel verschillende maar natuurlijk kleuren en tekeningen voor: van egaal gekleurd tot geband met drie verschillende kleuren. De minimaal zeven ondersoorten zijn er ook in diverse kleuren. Deze niet giftige soort is erg mooi en wordt tegenwoordig ook in veel verschillende kleuren en patronen gekweekt. Onder de koningsslangen bevindt zich één ondersoort die de melkslang wordt genoemd (lampropeltis triangulum). Deze soort blijft kleiner en heeft drie verschillende kleuren, namelijk rood, zwart en geel die gebandeerd op een bepaalde volgorde aan elkaar geschakeld zijn. Nu is er een zeer giftige soort die heel erg op de melkslang lijkt, namelijk de koraal slang. Om deze goed uit elkaar te halen is er een Engels rijmpje in het leven geroepen: “Red to black, venom lack. Red to yellow, kills a fellow!” De lampropeltis leeft in een gebied vanaf het zuiden van Canada tot Mexico

Anacondas Snake On A White Background.

Reuzenslangen (boidae)

Reuzenslangen zijn een maatje groter dan de boven beschreven slangen. Ze hebben dan ook vanzelfsprekend een groter terrarium nodig. Het is raadzaam als deze reuzenslangen gehouden worden dat eventuele verzorging wel met twee personen wordt gedaan.

Mocht de slang bijten en vasthouden dan is dit moeilijk los te krijgen, zeker als de slang langer is dan twee meter. Overweeg daarom ook altijd goed of dit het type slang is waar je voor wilt gaan.

Papiertjes 2
Burmese Python Snake On White

Tijgerpython (python molurus bivittatus)

Deze zeer mooi getekende slangen kunnen wel zes meter lang worden. Dit betekent dus wel dat er met ruimte in huis rekening moet worden gehouden. Ook is het voer wat deze slang krijgt veel groter. De tijgerpython heeft in de meeste gevallen een goedaardig karakter en zal zich redelijk goed laten hanteren. Door zijn enorme lengte is het verstandig om deze niet te hanteren als je in je eentje bent.

Koningspython kopen Python regius Informatie verzorging weetjes slang

Koningspython (python regius)

Deze zeer populaire en rustige slang wordt niet gek groot. En is te verkrijgen in veel verschillende kleurslagen. De python regius staat ook bekend als bal python. Dit heeft er mee te maken dat de python zich oprolt als een bal met z’n kop in het midden om deze te beschermen. Deze soort kan wel slecht tegen veranderingen en het kan zijn dat ze voor een langere periode voer weigeren.

Papiertjes 2
Regenboog Boa kopen Epicrates cenchria Informatie verzorging weetjes slang

Afgodslang (boa constrictor)

De boa telt maar één soort met vele ondersoorten waaronder de “roodstaartboa” uit het noordoosten van Zuid-Amerika. Ieder gebied heeft weer zijn eigen lokaliteit en kan een andere kleur of tekening hebben. Sommige soorten zijn kleiner of slanker. In tegenstelling tot pythons zijn boa’s eierlevendbarend (ovoviviparie), wat inhoudt dat er wel eieren ontwikkeld worden in het lichaam, maar de jongen na ongeveer acht maanden levend geboren worden.

Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website