Russische dwerghamster
De Russische Dwerghamster
De Russische dwerghamster (Phodopus sungorus), wordt ook wel Dzjoengaarse of Siberische dwerghamster genoemd. Dit schattige hamstertje is een kleine knaagdiersoort die oorspronkelijk afkomstig is uit Siberië en delen van Noordoost-China en Mongolië. Deze hamstersoort staat bekend om zijn schattige uiterlijk en vriendelijke karakter. Ze hebben een gedrongen lichaam met een kort staartje, een zachte vacht en grote ogen. Russische dwerghamsters zijn populair als huisdieren vanwege hun kleine formaat en relatief gemakkelijke verzorging.
Naam Nederlands: Russische dwerghamster
Wetenschappelijke naam: Phodopus sungorus
Herkomst: Het steppegebied van Noord-Kazachstan en Mantsjoerije en het zuidwesten en midden van Siberië
Leeftijd: 1,5 – 2 jaar
Lengte: 7 – 10 cm
Draagtijd: 19-21 dagen
Geboorte: Levendbarden
Nestgrootte: ong. 5-6 jongen
Activiteit: Schemer- en Nachtactief
Wetgeving: geen
Verblijf: Terrarium, Aquarium of Knaagdierkooi
Minimale afmeting: 80x50cm
Voedsel: De voeding van de Russische dwerghamster bestaat uit de zaden van zeker 51 verschillende plantensoorten en insecten.
Het uiterlijk van de Russische dwerghamster
De Russische dwerghamster zit qua grootte precies tussen de Campelli- en roborovski dwerghamster in.
Hij wordt gemiddeld zo’n 7 tot 10 cm lang en weegt gemiddeld zo’n 50 gram.
De wildkleur Russische dwerghamster is donkerbruin met een dikke aalstreep over zijn rug en kop, deze is donkerder dan de rest van zijn vacht. De buik van de rus is lichtbruin en aan beide zijden heeft hij een duidelijke driebogen lijn.
Het unieke aan de Russische dwerghamster is dat deze de enige hamsters zijn die een wintervacht kunnen aanmaken tijdens de winter. Ze worden dan helemaal wit. Ze vallen dan minder op in hun omgeving, die ook helemaal wit wordt in de wintermaanden.
Het gedrag van de Russische Dwerghamster
De Russische dwerghamster is makkelijker te hanteren dan de Roborovski dwerghamster en tammer dan de Campbelli dwerghamster. Rusjes zijn wel hele goede, maar ook luie gravers en ze doen het ook niet zo graag! Ze pikken veel liever een oud holletje in dan dat ze er zelf één moeten graven.
Grappig is dat veel hamsters vooral omwoelen en niet perse graven om een gang te maken. Je herkent dit doordat ze vooral de bodembedekking aan de kant gooien om eronder te kijken. Een hamster kan ondiep woelen maar ook dieper in de bodem. Dit gedrag wordt meestal gezien bij dieren die eten rondgestrooid krijgen in plaats van op een vaste plaats in een voerbakje.
De Russische dwerghamster houdt geen winterslaap zoals andere hamsters dat kunnen doen, maar ze kunnen wel in een soort rustfase terechtkomen, ook wel winterrust of torpor genoemd. De hartslag, ademhaling, lichaamstemperatuur en stofwisseling dalen dan naar een absoluut minimum en de hamster voelt slap en koud aan. Hij eet en drinkt wel, maar een stuk minder.
Rusjes zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief al willen ze overdag ook wel wakker worden en komen kijken als ze iets horen. Ze zijn van nature erg actief, nieuwsgierig en onderzoekend en zijn daarom superleuk om naar te kijken!
Huisvesting
De russische hamster houdt je bij voorkeur alleen. De enige andere optie is een koppeltje te houden, bestaande uit een mannetje en een vrouwtje. Bedenk dan wel dat je ongeveer elke 20 dagen een nestjes jongen kunt verwachten.
In het wild leven Russische dwerghamsters in koppels van een mannetje en een vrouwtje, semi-solitair, in een gebied dat minimaal zo’n 1000m2 groot is. Binnen dit gebied is het mannetje overigens niet monogaam, maar kan hij verschillende vrouwtjes dekken. Als twee mannetjes elkaar tegenkomen zullen ze elkaar proberen te verjagen omdat ze geen concurrentie dulden in hun gebied.
Vrouwtjes daarentegen hebben vrij toegang tot het territorium van het mannetje, maar zien elkaar als concurrenten. Zij vormen namelijk een bedreiging voor elkaars jongen en zijn daarom vaak zelfs feller tegen elkaar dan mannetjes. Hoe minder andere vrouwen en jongen er zijn, hoe meer eten en aandacht MIJN jongen en ik krijgen.
De voorpootjes van de Russische dwerghamster hebben vier teentjes en zijn daardoor perfect om lekker mee te graven, maar niet om mee te klimmen. Rusjes zijn daarom ook hele slechte klimmers. Naast dat ze er gewoon niet voor gebouwd zijn, zien ze ook geen diepte. Een hoge tralie kooi is daarom ook absoluut niet geschikt, ze zullen uit nieuwsgierigheid wel gaan klimmen, maar zullen zichzelf laten vallen en kunnen dan heel verkeerd terecht komen.
Om lekker te kunnen graven hebben ze een flinke laag, minimaal 20cm, bodembedekking nodig. Een terrarium waarbij de deurtjes aan de voorkant en wat hoger zitten is het meest geschikt, omdat je de gangetjes die ze graven dan ook echt kunt zien! Maar een aquarium of (fijn getraliede) kooi met diepe onderbak is ook geschikt.
Als minimale afmeting voor een Rusje adviseren wij: 80x50cm. groter is natuurlijk altijd beter!
Mannetje of Vrouwtje?
Hoe kun je zien of jouw Russische dwerghamster een mannetje of een vrouwtje is? Om dat te kunnen zien moet je de hamster even op zijn rug draaien. Een vrouwelijke Russische dwerghamster kun je hieraan herkennen; De geslachtsopening en de anus zitten heel dicht op elkaar. Hierdoor ontstaat er klein kaal gebied.
Hoe herken je een vrouwtje?
De achterkant van een vrouwtjes hamster is mooi rond, dit zie je het beste wanneer je de hamster van boven bekijkt. Vrouwelijke Rusjes hebben duidelijk zichtbare tepeltjes is in een V-vorm van de geslachtsopening omhoog lopen.
Hoe herken je een mannetje?
Het geslachtsorgaan van een mannetjes hamster zit wat verder bij de anus vandaan dan die van het vrouwtje. De haartjes vormen hiertussen een streepje. Bij volwassen mannetjes is de balzak duidelijk zichtbaar. Van bovenaf gezien loopt het kontje van een mannetjes Russische dwerghamster wat meer in een puntje.
Wat eet de Russische dwerghamster?
Hamsters eten ongeveer 10% van hun lichaamsgewicht per dag, dit komt neer op zo’n 5 gram per hamster.
Hamsters zijn voornamelijk zaadeters (granivoren). De voeding van de Russische dwerghamster bestaat uit verschillende 51 verschillende plantensoorten waar hij voornamelijk de zaden van eet.
Ook insecten zijn een groot onderdeel van de voeding van de Rus.
Hamsterpellets of Gemengd Hamster Voer?
Er bestaan een heleboel verschillende hamstervoeders. Sommige bestaan enkel uit pellets. Dat wil zeggen dat elk brokje exact dezelfde ingrediënten en voedingswaarde bevat. Hierdoor kan de hamster niet alleen de lekkere zaadjes eruit halen en krijgt de Rus altijd voldoende voedingsstoffen binnen.
Er zijn ook voeders die zijn samengesteld uit allemaal verschillende zaden en pitten, dit wordt gemengde of mixvoeding genoemd. Bij deze voeding heeft de hamster wat meer afwisseling en kan hij zelf kiezen wat hij eerst eet en wat hij eventueel voor later bewaard. Het voordeel is dat dit meer lijkt op de natuurlijke voeding van de Russische dwerghamster. Het risico met gemengde voeding is echter dat de hamster alleen de zaadjes eruit zoekt die hij het lekkerst vind en de rest laat staan.
Is gemengde voeding dan altijd slecht? Nee, zeker niet! Mixvoeding is net zo goed als hamsterpellets, maar wij moeten de hamster niet teveel verwennen! Als je de Russische dwerghamster elke dag een volle bak voer geeft om uit te kiezen, zal hij dat zeker doen, maar voer jij je Rusje slechts 2 á 3 theelepeltjes voeding per dag (meer heeft hij niet nodig) zal hij netjes alles opeten.
Je kunt het ook prima afwisselen door je Russische dwerghamster, bijvoorbeeld door de weeks hamsterpellets te geven en in het weekend een gemende voeding of de ene dag mix en de andere dag pellets.
Jonge Russische Dwerghamsters
Jonge Russische dwerghamsters zijn natuurlijk heel schattig, maar het is niet aan te raden zomaar een mannetje en een vrouwtje samen te zetten en hopen dat dat goed gaat.
Je hebt er een hoop ervaring en kennis van hamsters voor nodig en daarbij is het opvoeden van jonge hamstertjes een tijdrovende klus en moet er ook nog voor alle jonge rusjes een nieuw huisje gevonden worden.
Mocht je toch een keertje een nestje van jouw Russische dwerghamster willen, is het belangrijk te weten dat rusjes al vruchtbaar zijn vanaf de leeftijd van 4 weken. Dit is natuurlijk nog veel te jong om moeder te zijn. Je kunt het beste wachten tot je hamstervrouwtje 3 maanden oud is, op dit moment is ze namelijk pas uitgegroeid.
Russische Dwerghamsters Koppelen
Dan is het tijd voor de kennismaking met de toekomstige vader! Het beste laat je de hamsters kennis maken op neutraal terrein. Eerst zet je het mannetje in de koppelruimte en voordat je het vrouwtje erbij zet laat je hem even aan haar achterkant ruiken. Zo weet het mannetje dat het hamstertje dat je erbij zet een vrouwtje is.
Belangrijk! Blijf erbij tijdens de kennismaking. je moet kunnen ingrijpen als de hamstertjes gaan vechten. De koppeling is geslaagd als de hamstertjes na een tijdje uitgesnuffeld zijn aan elkaar en hun eigen ding gaan doen.
het vrouwtje is elke 4 á 5 dagen ongeveer 12 uur willig. Dat betekent dat ze het mannetje accepteert. Mocht de koppeling de eerste keer niet lukken, kun je het gerust de 5 dagen daarna opnieuw proberen, tot ze het mannetje wel toelaat, de paring zelf is meestal ’s nachts.
De Zwangerschap van een Russische Dwerghamster
De draagtijd van de Russische dwerghamster is ongeveer 19 tot 21 dagen.
Tijdens de dracht kan je hamster wat prikkeliger en nerveuzer worden. Ze komt ongeveer 13 gram aan in haar zwangere periode en vooral in de laatste dagen voor de bevalling en de eerste periode daarna heeft ze behoefte aan wat extra eiwitjes. Deze kun je geven in de vorm van wat extra meelwormpjes of eventueel een paar hondenbrokjes.
Zorg ervoor dat je vlak voor de uitgerekende datum, het verblijf hebt verschoond en wat extra nestmateriaal hebt toegevoegd.
Hoera! We hebben een nestje jonge Russische Dwerghamsters
Hamsters zijn zoogdieren en baren hun jongen levend, net als mensen. De meeste dwerghamstertjes bevallen ’s nachts of vroeg in de ochtend.
Na elk babytje ruimt ze op en gaat naar een ander plekje in de kooi om het volgende babytje op de wereld te zetten. Wanneer het laatste hamstertje geboren is, brengt moederhamster ze allemaal naar het nestje en dekt ze toe met bodembedekking.
Het is heel belangrijk dat je het nestje met rust laat! Als je de jonge hamstertjes aanraakt krijgen ze een andere geur, waarna moederhamster ze niet meer herkent.
Gemiddeld krijgt een hamster 5 á 6 jongen die naakt, blind en doof geboren worden. Ze wegen bij de geboorte niet meer dan 2 gram en zijn ongeveer een centimeter groot.
Wat heb je nodig voor een Russische Dwerghamster
Wat leuk dat je besloten hebt dat de Russische dwerghamster jouw huisdiertje wordt! Wat heb je allemaal nodig? Om je op weg te helpen hebben wij alvast dit handige boodschappenlijstje voor je gemaakt:
• verblijf (80×50)
• bodembedekking
• nestmateriaal
• loopwiel (ø 20cm)
• minimaal 1 huisje
• voerbakje
• waterbakje/flesje
• zandbakje + badzand
• knaagmateriaal
• voeding
• snacks