Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Knaagdieren Header Avonturia

Roborovski dwerghamster

Knaagdierenwinkel Knaagdierenwereld Knaagdierenafdeling Knaagdier Kopen Konijn
Liaan2 Corner Image Center Left
Dwarf Roborovski (phodopus Roborovskii) Hamster Isolated On White Background

De Roborovski dwerghamster

De Roborovski dwerghamster (Phodopus roborovskii), wordt ook wel Robo, Robbie of woestijn dwerghamster genoemd. Robo’s zijn de kleinste dwerghamsters die ook als huisdier gehouden worden.

Naam Nederlands: Roborovski dwerghamster
Wetenschappelijke naam: Phodopus roborovskii
Herkomst: De (half)woestijnen van China, Rusland, Mongolie en Manchuria
Leeftijd: 2,5 – 3 jaar
Lengte: 5 – 7 cm

Draagtijd: 19-21 dagen

Geboorte: Levendbarend

Nestgrootte: ong. 5-6 jongen
Activiteit: Schemer- en Nachtactief
Wetgeving: geen
Verblijf: Terrarium, Aquarium of Knaagdierkooi
Minimale afmeting: 70x40cm voor een koppeltje, maximaal 80x50cm

Voedsel: De voeding van de Roborovski dwerghamster bestaat voor 80% uit verschillende verschillende gras- en kruidenzaden, daarnaast eten ze kleine insecten en andere plantdelen.

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves Monstera Divider Links

Het uiterlijk van de Roborovski dwerghamster

Roborovski dwerghamsters zijn de kleinste dwerghamsters die ook als huisdier gehouden worden.Ze worden zo’n 5-7 cm lang en wegen slechts 25-40gr.

De originele wildkleur Roborovski dwerghamster is geel/zandkleurig met een grijze onderlaag. De buik en snoet zijn wit. Ook heeft de Robo een witte vlek boven elk oog, hierdoor lijkt het net of hij wenkbrauwtjes heeft.

Er zijn een aantal andere kleuren die voorkomen bij Robbies:

– Cinnamon
Dit is net een tint lichter dan de wildkleur. Grappig is dat de jonge Cinnamon hamstertjes altijd geboren worden met rode ogen, maar na een paar dagen zijn ze al bijna zwart.
– White Face
Deze Roborovski’s hebben een volledig witte kop, verder is de kleur en aftekening gelijk aan de wildkleur.
– Blauw
Dit zijn Robo’s met een effen grijs/blauwe kleur en een witte buik. bij deze kleur heeft de hamster geen wenkbrauwen.
Snowbear
Deze hamster is volledig wit met alleen een vlekje op zijn hoofd.
– Bont
Dit is een witte hamster met vlekken. Bont komt zowel voor in wildkleur, als Cinnamon en Blauw.

Roborovski Dwerghamster Phodopus Roborovskii 1

Het gedrag van de Roborovski dwerghamster

Mede door hun kleine formaat zijn Roborovski dwerghamsters sneller en moeilijker te hanteren dan andere hamstersoorten. Het oerinstinct als prooidier is nog duidelijk te merken en ze zullen proberen te vluchten als je ze op wilt pakken. Gelukkig wordt dit een stuk minder als je voldoende tijd neemt om de hamster tam te maken en regelmatig te hanteren. Roborovski’s leven in het wild in kleine groepjes en koppeltjes. Binnen een groepje wordt er een alfakoppeltje bepaald dat samen jongen mag voortbrengen. Na het bepalen van het alfa koppel ontstaat er een natuurlijk balans en kent ieder hamstertje zijn/haar plaats binnen de groep. Dit evenwicht kan worden verstoord doordat de groep te groot wordt, nieuwe hamstertjes die niet in de groep passen, of het ouder worden van de dominante Robo’s. Dit kan helaas betekenen dat hamsters die al heel lang goed samen leven ineens gaan vechten en elkaar niet meer accepteren. Robo’s zijn hele goede en fanatieke gravers en ze doen het ook heel graag! Waar de Russische dwerghamster liever een oud holletje inpikt, blijft de Roborovski dwerghamster zijn burcht constant uitbreiden. De Roborovski dwerghamster houdt geen winterslaap (zoals Syrische hamsters) of winterrust/torpor (zoals de Russische dwerghamster). Roborovski’s zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief al willen ze overdag ook wel wakker worden en komen kijken als ze iets horen. Ze zijn van nature erg actief, nieuwsgierig en onderzoekend en zijn daarom superleuk om naar te kijken!

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Huisvesting

De Robo is van nature een echt groepsdier. In het wild leven Roborovski dwerghamsters dan ook altijd in kleine groepjes en koppeltjes waarin een strikte rangorde heerst.

Hamsters houden hun vacht schoon en gezond door regelmatig een zandbad te nemen. Omdat de Robo een echte woestijnbewoner is wordt aangeraden minimaal 1/3e van het verblijf te voorzien van een zandgedeelte. Dit kan badzand, terrarriumzand of een combinatie zijn. Terrariumzand is vaak wat vochtiger zand waardoor er hele mooie tunnels gegraven kunnen worden. Kies je voor dit zand of een andere, graafbare, bodembedekking is het belangrijk ook nog een ruime bak met badzand in het verblijf te zetten.

In verband met hun slechte gezichtsvermogen (ze zien geen diepte) en gebrek aan klimtalent is het niet aan te raden ze in een traliekooi te huisvesten omdat ze daar heel verkeerd in kunnen vallen als ze uit nieuwsgierigheid wel proberen te klimmen.

Om lekker te kunnen graven hebben ze een flinke laag, minimaal 20cm, bodembedekking nodig. Een terrarium waarbij de deurtjes aan de voorkant en wat hoger zitten is het meest geschikt, omdat je de gangetjes die ze graven dan ook echt kunt zien! Maar een aquarium of voornamelijk dichte kooi met diepe onderbak (duna) is ook geschikt.

Wist je dat een hamster s-avonds en s-nachts wel kilometers aflegt in zijn zoektocht naar voedsel? Om dit gedrag na te kunnen bootsen in het hamsterverblijf, mag een loopwiel ook zeker niet ontbreken! De minimale diameter voor een Roborovski dwerghamster is 15cm. Het is verstandig 2 wieltjes te plaatsen bij koppeltjes, zodat ze hier geen ruzie over kunnen maken.

Als minimale afmeting voor een koppeltje Robo’s adviseren wij: 70x40cm.

 

Monstera Divider Links

mannetje of vrouwtje?

Hoe kun je zien of jouw Roborovski dwerghamster een mannetje of een vrouwtje is? Om dat te kunnen zien moet je de hamster even op zijn rug draaien. Een vrouwelijke Robo kun je herkennen aan de geslachtsopening en de anus zitten heel dicht op elkaar. Het lijkt hierdoor of er maar 1 gaatje is. De achterkant van een vrouwtjes hamster is mooi rond, dit zie je het beste wanneer je de hamster van boven bekijkt.

Het geslachtsorgaan van een mannetjes hamster zit wat verder bij de anus vandaan dan die van het vrouwtje. Bij volwassen mannetjes is de balzak duidelijk zichtbaar. Van bovenaf gezien loopt het kontje van een mannetjes Roborovski dwerghamster wat meer in een puntje.

 

papiertjes
Roboeet

Wat eet de Roborovski dwerghamster?

Hamsters eten ongeveer 10% van hun lichaamsgewicht per dag, dit komt neer op zo’n 2,5 tot 4 gram per hamster. Hamsters zijn voornamelijk zaadeters (granivoren). Robo’s zijn geen grote eters. Zij komen van oorsprong uit de woestijn, hier is geen overvloed aan voedsel en water en ze hebben hier dan ook niet veel van nodig. De voeding van Roborovski’s bestaat uit verschillende verschillende gras- en kruidenzaden. In het wild beslaat dit 80% van hun voeding, daarnaast eten ze kleine insecten en andere plant delen.

Hamsterpellets of gemengde voeding?

Er bestaan een heleboel verschillende hamstervoeders. Sommige bestaan enkel uit pellets. Dat wil zeggen dat elk brokje exact dezelfde ingrediënten en voedingswaarde bevat. Hierdoor kan de hamster niet alleen de lekkere zaadjes eruit halen en krijgt de hamster altijd voldoende voedingsstoffen binnen.

Er zijn ook voeders die zijn samengesteld uit allemaal verschillende zaden en pitten, dit wordt gemengde of mixvoeding genoemd. Bij deze voeding heeft de hamster wat meer afwisseling en kan hij zelf kiezen wat hij eerst eet en wat hij eventueel voor later bewaard. Het voordeel is dat dit meer lijkt op de natuurlijke voeding van de Roborovski dwerghamster. Het risico met gemengde voeding is echter dat de hamster alleen de zaadjes eruit zoekt die hij het lekkerst vind en de rest laat staan.

Is gemengde voeding dan altijd slecht? Nee, zeker niet! Mixvoeding is net zo goed als hamsterpellets, maar wij moeten de hamster niet teveel verwennen! Als je de Robo elke dag een volle bak voer geeft om uit te kiezen, zal hij dat zeker doen, maar voer jij je roborovski slechts 2 theelepeltjes voeding per dag (meer heeft hij niet nodig) zal hij netjes alles opeten.

Je kunt het ook prima afwisselen door je Roborovski dwerghamster, bijvoorbeeld de ene dag hamsterpellets te geven de andere dag een gemende voeding. of misschien alleen in het weekend een mixvoeding aan te bieden.

Papiertjes 2

Wat heb je nodig?

Wat leuk dat je besloten hebt een koppeltje of groepje robo’s te nemen! Wat heb je allemaal nodig? Om je op weg te helpen hebben wij alvast dit handige boodschappenlijstje voor je gemaakt.

 • verblijf (minimaal 70×50)
 • bodembedekking
 • nestmateriaal
 • minimaal 2 loopwieltjes (ø 15cm)
 • minimaal 2 huisjes
 • minimaal 1 voerbakje
 • minimaal 1 waterbakje/flesje
 • flinke zandbak + badzand
 • knaagmateriaal
 • voeding
 • snacks
Divider Gras Half
Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website