Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Russische Vierteen Schildpad

Een Landschildpad als Huisdier

Een Landschildpad als huisdier houden

Bij huisdieren denken we vaak aan kwispelende of knorrende dieren, waarbij reptielen niet meteen in gedachten komen. Toch winnen landschildpadden de laatste tijd aan populariteit als verrassend leuke exotische huisdieren.

Landschildpadden zijn namelijk ondanks hun kalme uitstraling erg actieve en nieuwsgierige dieren, elk met een unieke persoonlijkheid. En hierdoor zijn het leuke dieren om te houden als huisdier.

Daarbij kan het houden van landschilpadden als huisdier verrassend eenvoudig zijn, zolang je maar voldoet aan hun natuurlijke behoeften.

Ontdek in deze blog hoe je moeiteloos kunt genieten van het gezelschap van deze fascinerende reptielen terwijl je tegemoetkomt aan hun eenvoudige maar essentiële eisen.

Welke Landschildpadden zijn geschikt als huisdier?

Er zijn verschillende soorten landschilpadden geschikt om als huisdier te houden. Denk hierbij aan de Russische Vierteen, Griekse Landschildpad, Dooslandschildpad en de Kolenbrander.

Landschildpadden Schildpad soorten Informatie verzorging weetjes

Als het gaat om het kiezen van een geschikte landschildpad als huisdier, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals grootte, leefomgeving en verzorgingseisen.

Als beginnende landschilpadden eigenaar raden wij je aan om te kiezen voor een Russische Vierteen Landschildpad.

Vierteen Schildpad

De Russische vierteen landschildpad, wetenschappelijk bekend als Testudo horsfieldii, is een populaire keuze als huisdier.

De Russiche vierteen staat bekend om zijn actieve levensstijl en heeft zijn naam gekregen vanwege zijn opvallende vier tenen.

Met een kleine tot gemiddelde grootte, zijn vriendelijke temperament en relatief eenvoudige verzorging is deze schildpad geschikt voor beginners.

Het Huisvesten van een Landschildpad

Landschilpadden kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Om je landschildpad binnen te houden wordt er vaak gebruik gemaakt van een ruim terrarium of een speciale landschildpaddentafel. Bij het bepalen van de grootte van het verblijf is het raadzaam minimaal 6 keer de schildlengte van de landschildpad aan te houden.

Voor een jonge schildpad kom je dan uit op een terrarium van 100x50x50cm en wanneer ze volwassen zijn op 120x50x50cm of nog beter 150x50x50cm. Onthoud dat landschildpadden actieve dieren zijn, en hierdoor is des te groter des te beter.

Het creëren van een geschikte omgeving is essentieel, waarbij factoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid, inrichting en lichtintensiteit een grote rol spelen. Deze variëren per landschildpadsoort.

Voor de Russische Vierteen bijvoorbeeld, zijn de ideale omstandigheden als volgt:

  • Dagtemperatuur: 24° – 29°C
  • Luchtvochtigheid overdag: 40 – 75%
  • Nachttemperatuur: 18 – 22°C
  • Luchtvochtigheid ’s nachts: 80 – 90%

Door deze omstandigheden te handhaven, bied je een comfortabele leefomgeving die tegemoetkomt aan de specifieke behoeften van de Russische Vierteen landschildpad.

Binnenverblijven, zoals een terrarium of speciale schildpaddentafel, moeten minimaal 6 keer de schildlengte van de volwassen schildpad omvatten. Het handhaven de juiste temperatuur en luchtvochtigheid zorgt voor een comfortabele leefomgeving die voldoet natuurlijke behoefte.

Geschikte Leefomgeving

Naast de juiste temperatuur en luchtvochtigheid speelt de inrichting een cruciale rol bij het huisvesten van landschildpadden.

Vanwege het natuurlijke graafgedrag van de meeste landschildpadden is het aan te raden een dikke bodem van minimaal 15 cm te bieden, zodat ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.

Voor het creëren van een natuurlijke omgeving is het gebruik van echte planten en het zaaien van verschillende zaden gunstig, waardoor een continue voedselbron voor je schildpad ontstaat.

Russische Viertenen Landschildpad

Voor een optimale huisvesting is een dikke bodem van minimaal 15 cm essentieel. Creëer een natuurlijke omgeving met echte planten en gezaaide zaden voor een aanvullende voedselbron.

Russische Landschildpad Graven


In het landschildpadden verblijf is het cruciaal om twee specifieke zones te creëren:

  • Een met een dikke en vochtigere bodem, perfect voor graafactiviteiten.
  • En een zijde met een minder dikke en drogere bodem, geschikt voor zonnebaden.

Voor de graafzijde, waar voldoende ruimte en structuur is om te graven en die tevens goed vocht vasthoudt, raden we aan een combinatie te gebruiken van Back Zoo Nature Humus en Back Zoo Nature Bark bedding.

De zonnebadzijde kan minder dik zijn, en hier kun je speciaal reptielenzand gebruiken om een drogere bodem te creëren die effectief warmte vasthoudt.

Naast het feit dat landschildpadden graag in holen onder de grond vertoeven, is ook belangrijk om hen toegang te geven tot schuilplaatsen boven de grond. Dit kan eenvoudig worden gerealiseerd door gebruik te maken van stukken kurk, hout of teakwood, waarin je schildpad zich veilig kan terugtrekken.

Van holen onder de grond tot schuilplaatsen boven de grond, landschildpadden floreren in een gebalanceerde omgeving. Gebruik stukken kurk, hout of teakwood om veilige schuilplaatsen te creëren, stevig geplaatst om verwondingen te voorkomen.

Zorg ervoor dat de schuilplaatsen stevig geplaatst zijn, en vermijd situaties waarin je schildpad zich kan bezeren tijdens het ingraven. Hierdoor creëer je een gebalanceerde en veilige omgeving die het natuurlijke gedrag van je landschildpad bevordert.

Het Belang van Badderen

Een ondiepe waterbak waar je schildpad volledig in past, is essentieel!

De waterbak moet ondiep genoeg zijn zodat ze er niet in kunnen verdrinken en gemakkelijk in en uit kunnen stappen.

Het laten badderen van je landschildpad is namelijk van groot belang om ze goed gehydrateerd te houden.

Daarbij heeft het baden een positief effect op hun welzijn, zoals het reinigen van viezigheid uit de ogen en het stimuleren van darmactiviteit.

Door regelmatig de mogelijkheid tot badderen te bieden, draag je bij aan de gezondheid en het comfort van je landschildpad.

Landschildpadden Badderen

Een ondiepe waterbak is essentieel voor je landschildpad, waardoor ze veilig kunnen badderen. Dit niet alleen om hen goed gehydrateerd te houden, maar ook voor hun welzijn, zoals het reinigen van de ogen en het stimuleren van darmactiviteit.

Wat eet een Landschildpad?

Het natuurlijke dieet van een landschildpad bestaat uit diverse vezelrijke planten, grassen, kruiden en bloemen.

Om het natuurlijke dieet in gevangenschap na te bootsen, is het essentieel om ze een vezelrijk dieet te geven, bestaande uit diverse groenten, bloemen en kruiden.

Als basisvoeding kan je groenten zoals andijvie, taugé, witlof, boerenkool, paardenbloem, paprika en wortelen geven.

Voor een gezond en evenwichtig dieet van een landschildpad is het nabootsen van hun natuurlijke voeding cruciaal. Dit omvat vezelrijke planten, grassen, kruiden en bloemen. Basisvoeding zoals andijvie, taugé, witlof, boerenkool, paardenbloem, paprika en wortelen vormen de kern, aangevuld met speciaal schildpaddenvoer en calciumsupplementen.

Om tegemoet te komen aan de natuurlijke diversiteit is het belangrijk om de voeding aan te vullen met speciaal samengesteld schildpaddenvoer.

Kies voor een complete voeding zoals de Lucky Reptile Testudo mixen of Arcadia Earth Pro Optimised52 Landschildpadden.

Daarbij is het essentieel om speciale calciumsupplementen en sepia toe te voegen aan het dagelijkse dieet om ervoor te zorgen dat je landschildpad alle benodigde voedingsstoffen krijgt voor een gezond en evenwichtig dieet

Kan je Landschildpadden samen houden?

Van nature zijn landschildpadden solitaire dieren die de voorkeur geven aan een solitair leven, waarbij ze alleen samenkomen voor paringsdoeleinden. Hierdoor raden wij aan om je landschildpad alleen te houden.

Hoewel het begrijpelijk is dat we menselijke emoties op hen willen projecteren, is het essentieel om te begrijpen dat schildpadden niet dezelfde sociale behoeften hebben als mensen.

Landschildpadden zijn van nature solitaire dieren die het liefst alleen leven, hierdoor wordt het sterk aanbevolen om ze individueel te houden.

Als je er toch voor kiest om landschildpadden samen te houden, overweeg dan een groep volledig bestaande uit vrouwtjes, bij voorkeur met meer dan drie vrouwtjes, of één man met meerdere vrouwtjes.

Russische Vierteen Landschildpad

Hoe zie je het geslacht bij Landschildpadden?

Het identificeren van het geslacht bij landschildpadden kan een uitdaging zijn, maar er zijn enkele aanwijzingen die je kunt volgen.

Bij veel soorten is het mannetje over het algemeen kleiner met een iets hollere buik, terwijl het vrouwtje vaak groter is met een plattere buik.

Mannetjes hebben meestal ook een langere staart en de cloaca (opening voor reproductie en uitscheiding) bevindt zich meer naar het einde van de staart.

Bij vrouwtjes is de cloaca dichter bij het lichaam en de achterpoten.

Let op deze subtiele verschillen en raadpleeg een expert als je zekerheid wilt over het geslacht van je landschildpad.

Wij helpen je graag verder!

Met een expertise van meer dan 45 jaar zijn we gespecialiseerd in exotische huisdieren! En staan we klaar om je te adviseren en te begeleiden bij het beginnen aan een landschildpad.

Reptielengrot3
Divider Liaan Flip 1920x200

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit

Nieuwsbrief inschrijving

Click here to go to the top of the website