Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Gifkikkers

Divider 400x300 Left Blad

Gifkikkers vormen een superfamilie van meer dan 300 soorten die van oorsprong voorkomen in Midden- en Zuid-Amerika. De Nederlandse naam gifkikker of pijlgifkikker verwijst naar de giftigheid die de kikkers bezitten en het feit dat het gif van de kikkers door inheemse stammen in het regenwoud gebruikt wordt om pijlpunten voor de jacht van gif te voorzien. (Pijl) Gifkikkers zijn in allerlei verschillende kleuren en patronen te koop, dat maakt ook dat ze mooi zijn om naar te kijken. Het gif dat deze kikkers bezitten brengen ze niet over door te bijten, het gif zit in de huid en komt vrij bij bijvoorbeeld overmatige stress en is dan alleen maar gevaarlijk als het gif rechtstreeks terecht komt in de bloedbaan van de aanvaller. Echter zijn er ook maar een aantal kikkers dat beschikt over zoveel gif dat het levensbedreigend is. Eigenlijk verliezen kikkers in gevangenschap nagenoeg hun vergiftigheid. Er wordt gedacht dat dit komt door het ontbreken van een essentieel bestanddeel in hun voedsel. Lees meer…

lees meer
Papiertjes 2
Monstera Divider Links
Papiertjes 2

Gifkikkers

Gifkikkers houden is een niet zo alledaagse hobby. Je kunt bij kwekers of specialisten informeren naar de mogelijkheden en de soorten. Kikkers eten eigenlijk alleen levende en bovenal bewegende prooien, veelal insecten. Door de beweging van het eten herkent de gifkikker het als eten en zal op die manier op jacht gaan. Zorg voor een mooi en natuurlijk terrarium voor jouw gifkikkers en ze zullen zich er snel thuis voelen. Als kikkers zich thuis voelen dan zullen ze zich makkelijker voortplanten en zijn ze makkelijk te kweken. Dankzij de prachtige kleuren waarmee gifkikkers zijn uitgerust winnen deze soort kikkers aan populariteit omdat ze machtig mooi zijn om naar te kijken. Kikkers die in gevangenschap gekweekt zijn, zijn eigenlijk niet tot nauwelijks giftig. Ook gifkikkers afkomstig van wildvang verliezen na enige tijd hun giftigheid, echter kan dit wel enkele dagen duren. Het gif van de gifkikkers heeft van nature geen aanvallende functie zoals bij slangen maar gifkikkers kunnen het eventueel inzetten op zichzelf te beschermen tegen bijvoorbeeld roofdieren. De kleuren die de gifkikkers hebben dragen bij als waarschuwing in de natuur om aan te geven dat ze gevaarlijk kunnen zijn.

Gifkikker

Activiteit

De meeste gifkikkers zijn dagactief. Dat houdt in dat de kikkers overdag actief zijn en ‘s-nachts voornamelijk rusten. Dit maakt het leuke huisdieren omdat je dan overdag kan genieten van een prachtig schouwspel in je terrarium of paludarium. Laat je van tevoren goed infomeren om deze dieren een goed en fijn thuis te bieden. Denk hierbij aan de juiste bodembedekking, niet te nat en met in elk geval een droog & licht vochtig gebied. Een bodem met bijvoorbeeld bladeren is een goed alternatief. De temperatuur is essentieel om de dieren in goede conditie te houden in de wintermaanden kan er gewenst bijvoorbeeld ook nog een warmtemat neergelegd worden om te zorgen voor extra warmte. Omdat de huid van gifkikkers vrij dun is kan deze erg snel uitdrogen. Daarom in het van belang om een klein en niet te diep watergedeelte aan te leggen in je terrarium of paludarium. Het is ook belangrijk om te sproeien of een beregeningssysteem aan te leggen om de juiste luchtvochtigheid te kunnen behouden voor je gifkikkers.

In onze winkel zijn enkele soorten gifkikkers te koop en onze specialisten adviseren je graag over hoe je het beste de juiste leefomgeving kan creëren en de beste verzorging kan bieden aan de gifkikkers.

Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website