Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Driekleurige gifkikker

Reptielenwereld Reptiel Reptielen kopen Reptielenafdeling Reptielenwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left
Anthony's Poison Arrow Frog, Epipedobates Anthonyi, In Front Of White Background

Driekleurige gifkikker

Naam Nederlands: Driekleurige gifkikker
Wetenschappelijke naam: Epipedobates anthonyi
Herkomst: Zuid-Amerika
Leeftijd: 7 tot 10 jaar
Lengte: 1.5 – 2.5 cm
Dagtemperatuur: 22-26 graden
Luchtvochtigheid: 70-80%
Geboorte: Ei leggend.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Cites B, verdrachtverklaring is verplicht
Klimaat: Tropisch regenwoud
Verblijf: Terrarium
Warmteplaats: max. 28°c
Nachttemperatuur: De nacht temperatuur mag zakken tot minimaal 15°c
Nachtluchtvochtigheid: 80 – 100%
Minimale afmeting: 50x50x50 cm

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

De driekleurige gifkikker (epipedobates tricolor) is een kleine gifkikker die max 2.5 cm kan worden. Jonge dieren zijn donkerrood van kleur met drie lichtgroene lengtestrepen op hun rug. Deze strepen zijn soms ook doorbroken. Als de dieren ouder worden zal het donkerrood steeds feller rood worden en worden ze steeds mooier. De epipedobates tricolor is een zeer goede beginnersgifkikker omdat ze redelijk makkelijk te verzorgen zijn. Bovendien is deze kikkersoort zeker niet schuw. Wat deze soort erg leuk maakt is dat de mannen fluiten als een kanarie. Oorspronkelijk komen de driekleurige gifkikkers voor in Ecuador en Peru, waar ze leven op verschillende hoogtes van 300 tot 1800 meter boven zeeniveau. De dieren leven langs beekjes en rivieren met lichte tot dichte begroeiing. De tricolor wordt zelfs gevonden op plantages en in lege colablikjes die zijn achtergelaten.

Driekleurige gifkikker Epipedobates tricolor

Huisvesting

Een groepje van vijf tot zes driekleurige gifkikkers doen het goed in een terrarium van 50x50x50 cm. Hierbij mogen meerdere mannen aanwezig zijn. De temperatuur in het paludarium mag voor deze soort tussen de 22 en 27°C zitten. De nachttemperatuur mag niet onder de 15°C komen. De temperaturen mogen bij de driekleurige gifkikker wat lager zitten dan bij andere gifkikkersoorten.

Het paludarium kan op verschillende manieren en stijlen worden ingericht, dit hangt af van je eigen voorleur. Zorg voor een vochtige bodem van bijvoorbeeld turfplaten en plaats hierop een aantal stukken hout. Let hierbij wel op het soort hout dat je gebruikt, zoals kurk, spiderwood of teakhout. Hierop kunnen planten en bromelia’s worden bevestigd. De achterwand kan worden beplakt met varenwortel (dicksonia fibrosa) plaatjes. Hieraan kunnen planten zich makkelijk hechten en als deze plaatjes vochtig worden gehouden is er een kans dat hier varens of mossen uit groeien.

Divider Liaan 1920x200
Papiertjes 2

Geslacht en voortplanting

Zodra de mannen volwassen zijn zullen ze tegen elkaar in fluiten. Als een vrouwtje interesse toont dan zal ze hem benaderen en het mannetje zal dan op de rug van het vrouwtje kruipen, dit wordt amplexus genoemd. Het vrouwtje zal dan haar eitjes afzetten op een blad van een bromelia en het mannetje bevrucht deze. Het vrouwtje zal haar eieren achterlaten en de verzorging hiervan aan het mannetje overlaten. Hij zal de eieren ongeveer twee weken verzorgen door ze regelmatig te bevochtigen.

Als de eieren uitkomen zal het mannetje tussen de eieren in gaan zitten en zullen de kikkervisjes op de rug klimmen. Als er genoeg kikkervisjes op de rug zitten dan zal hij een waterpoeltje opzoeken en in het water gaan zitten. De kikkervisjes zullen dan de rug verlaten en zijn ze op zichzelf aangewezen. Na ongeveer 60 dagen zullen de kikkervisjes ontwikkeld zijn tot jonge gifkikkers en het water verlaten en het land op gaan.

 

Divider 400x300 Left Blad
Fruitvliegjes

Voeding

Het voer voor de driekleurige gifkikkers (epipedobates tricolor) bestaat uit kleine en grote fruitvliegen, springstaartjes, erwtenluis, tropische pissebedden en eventueel stofkrekels. Het beste is om het voer twee keer per week te bepoederen met een goed vitaminen preparaat. Dit is echt nodig om de juiste vitaminen binnen te krijgen. Omdat gifkikkers een snelle spijsvertering hebben is het verstandig om iedere dag te voeren, maar let op dat de kikkers geen obesitas krijgen.

Click here to go to the top of the website