
Gestreepte gifkikker



Gestreepte gifkikker
Naam Nederlands: Gestreepte gifkikker
Wetenschappelijke naam: Phyllobates vittatus
Herkomst: Midden-amerika
Leeftijd: 7 tot 15 jaar
Lengte: 25 – 35 mm
Dagtemperatuur: 22 – 26°C
Luchtvochtigheid: 60-80%
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Cites B
Klimaat: Tropisch regenwoud
Verblijf: Terrarium (paludarium)
Warmteplaats: 28°c
Nachttemperatuur: 16 – 20°c
Nachtluchtvochtigheid: 80 – 100%
Minimale afmeting: 50x50x50 cm



Omschrijving
Deze middelgrote gifkikker is een wat schuwer soort in vergelijking met anderen soorten gifkikkers. Maar door zijn schitterende fluit sessies die klinken als het gezang van een kanarie is dit wel een leuk soort om te houden. De vittatus is een zwarte kikker met op de rug 2 rood tot oranje lengtestrepen die vanaf de neus over de ogen doorlopen tot ver over de rug. De kleur van de poten kan het beste omschreven worden als groen blauw en deze kleur gaat door tot een lichte gevlekte tekening op de flanken. Oorspronkelijk komen deze gifkikkers voor in het westen van Costa Rica waar ze leven in de buurt van een langzaam stromende beekjes tussen keien en gevallen bladeren.

Huisvesting
Er kunnen 3 volwassen Phyllobates vittatus gehouden worden in een paludarium van 50x50x50cm. De bodem word opgebouwd uit turfplaten, grillige stukken hout en tropische planten waar de dieren zich goed kunnen verschuilen. De temperatuur overdag ligt tussen de 24 en 28°C en mag in de avond afzakken tot maximaal 20°C. De luchtvochtigheid overdag ligt rond de 70% en mag in de avond oplopen. Om dit voor elkaar te krijgen moeten er wel regen/ sproei systemen aangeschaft worden.


Geslacht & Voortplanting
Het is moeilijk om te bepalen welk geslacht het de gifkikker heeft, de vrouwen zijn iets groter en steviger dan de mannen. Maar helaas zal dit niet altijd even duidelijk zijn. Wanneer dit wel is, is wanneer het dier gaat fluiten. Dan weet je in ieder geval dat je zeker een man hebt.

