Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Skinny Guinea Pig On The White

Skinny cavia

Wanneer we denken aan cavia’s, zien we vaak schattige, pluizige bolletjes voor ons die piepend rondhuppelen in hun verblijf. Maar er bestaat een bijzondere variant van deze geliefde knaagdieren die je misschien niet zo snel zou verwachten: de naaktcavia ook wel skinny cavia genoemd. Ja, je leest het goed—een kale cavia! Hoewel ze minder vaak voorkomen dan hun harige neefjes, veroveren ze steeds meer harten wereldwijd. Maar wat maakt deze kale wezentjes zo speciaal?

Het uiterlijk

Naaktcavia’s, vallen natuurlijk direct op door hun gebrek aan vacht. In plaats van een zachte pels, hebben ze een dunne, elastische huid die soms een beetje doet denken aan die van een klein nijlpaardje. Ondanks hun naam zijn ze niet volledig kaal. Vaak hebben ze nog wat plukjes haar op hun snuit, pootjes of rug, wat hun uiterlijk extra speels maakt. Dit kale uiterlijk is te danken aan een genetische mutatie, waardoor ze geen volledige vacht ontwikkelen.

Guinea Pig

Naaktcavia’s laten ons zien hoe divers en bijzonder de dierenwereld is.

Maak kennis met..

Naast hun bijzondere uiterlijk hebben naaktcavia’s ook een geweldige persoonlijkheid. Ze zijn vaak net zo nieuwsgierig, speels en sociaal als hun harige soortgenoten. Cavia’s zijn van nature groepsdieren, en dat geldt zeker ook voor de Skinny cavia’s. Ze genieten van gezelschap—zowel van andere cavia’s als van mensen. Ze maken lieve geluidjes, rennen rondjes van enthousiasme, en kunnen net zo goed een band met je opbouwen als elke andere cavia.

Hun kale huid betekent wel dat ze iets gevoeliger zijn voor temperatuurschommelingen. Ze hebben meer warmte nodig dan hun harige familieleden, en kunnen het snel koud krijgen in een koele ruimte. Dat betekent dat je extra goed moet opletten waar je hun kooi plaatst en ervoor zorgt dat ze lekker warm blijven.

Verzorging

Hoewel de gedachte aan een kale cavia misschien bijzondere verzorging suggereert, valt het in werkelijkheid best mee. Naaktcavia’s vereisen vooral dezelfde basiszorg als andere cavia’s: een ruim hok, voldoende beweging, vers hooi en groenten, en voldoende schoon drinkwater. Toch zijn er wel een paar extra dingen waar je op moet letten. Door het ontbreken van een beschermende vacht kunnen naaktcavia’s bijvoorbeeld sneller last krijgen van huidaandoeningen. Een schone omgeving en goede voeding zijn daarom essentieel om hun huid gezond te houden.

Daarnaast hebben ze vaak wat extra calorieën nodig omdat ze meer energie verbruiken om warm te blijven. Ze kunnen dus een grotere eetlust hebben dan je gewend bent bij andere cavia’s. Gelukkig zijn ze geen kieskeurige eters en genieten ze van een breed scala aan groenten en caviavoer.

Guinea Pig Rodent Domestic Animal

Voeding

Hooi en water is de basis van het dieet van elke cavia, en dat geldt ook voor naaktcavia’s. Het houdt hun spijsvertering goed op gang en zorgt voor een gezond gebit. Daarnaast is een dagelijkse portie verse groenten essentieel. Denk hierbij aan paprika’s, komkommers, wortels en spinazie. Deze groenten zijn rijk aan vezels en vitamine C, een stof die cavia’s niet zelf kunnen aanmaken en die ze dus via hun voeding moeten binnenkrijgen.

Omdat cavia’s gevoelig zijn voor vitamine C-tekort, kun je overwegen om supplementen toe te voegen aan hun dieet. Vooral bij naaktcavia’s is dit belangrijk, omdat ze vanwege hun hogere metabolisme een verhoogde behoefte kunnen hebben aan dit vitamine.

Naast hooi en groenten hebben naaktcavia’s ook baat bij goed caviavoer

Hoewel ze misschien een “acquired taste” zijn qua uiterlijk, zijn naaktcavia’s onmiskenbaar fascinerend. Mensen die voor deze bijzondere huisdieren kiezen, doen dat vaak omdat ze van hun unieke verschijning houden en hun speelse karakter waarderen. Er zit iets vertederends in hun naaktheid; ze zijn kwetsbaar, puur en toch vol leven. Bovendien is het onderhouden van een band met een Skinny cavia iets speciaals—ze zijn vaak aanhankelijk en kunnen echt een eigen persoonlijkheid laten zien.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit

Nieuwsbrief inschrijving

Click here to go to the top of the website