Grijze Roodstaart
Grijze Roodstaart
Naam Nederlands: Grijze roodstaart
Wetenschappelijke naam: Psittacus erithacus erithacus
Herkomst: Afrika
Leeftijd: 50-70 jaar (Afh. van hoe de vogel gehouden wordt)
Lengte: Ongeveer 33 cm
Geboorte: Ei leggend (circa 2 tot 5 eitjes per nest). Deze komen na ongeveer een maand uit.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: CITES A Het is verplicht dat de vogel een vaste voetring heeft met unieke identificatie of een chip. Daarnaast moet de vogel een EU-certificaat hebben.
Klimaat: Van nature woestijnklimaat tot (sub)tropisch klimaat.
Verblijf: Een grote kooi of volière met losse java boom of speelplaats.
Minimale afmeting: 120x80x100cm. ‘’Hoe groter, Hoe beter’’.
Omschrijving
De grijze roodstaart is met zijn lichaamslengte van ongeveer 33 cm zeker niet de grootste papegaai die we kennen, maar dat doet niet onder aan zijn intelligentie. Een grijze roodstaart heeft het verstand heeft van een kind van 5 jaar oud. Een grijze roodstaart is dus niet een vogel die in een kooi gestopt moet worden en waar niet naar omgekeken wordt. Deze vogel heeft echte uitdaging nodig en zal deze zeker bij jou komen zoeken.
Omdat de grijze roodstaart zo’n prachtige vogel is heeft dat geleid tot veel illegale handel en stroperij. Hierdoor dreigt de grijze roodstaart uit te sterven. Er is daarom voor gekozen om de grijze roodstaart met ingang van 2 januari 2017 op de CITES Appendix I te zetten en kort daarna (4 februari 2017) ook in een EU Verordening Bijlage A. CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna) is een internationale overeenkomst die in 1974 is gesloten tussen 182 landen en de Europese Unie. In deze overeenkomst hebben deze 183 partijen afspraken gemaakt over de internationale handel van bedreigde dier- en plantensoorten. De CITES kent 3 Appendixen I,II en III. In Appendix I waar de grijze roodstaart onder valt staan alle dieren die met uitsterven worden bedreigd.
Omdat de dieren met uitsterven worden bedreigd, mag er niet mee gehandeld worden als ze uit het wild onttrokken zijn. Ook als een koppel grijze roodstaarten die uit het wild gehaald is en in gevangenschap een jong krijgen (dit noem je een F1, oftewel een eerste generatie nakweek) mag hier niet mee gehandeld worden, ook niet met deze jongen.
EU-Certificaat en Ring verpicht!
Het is belangrijk om te weten dat de grijze roodstaart op de CITES Appendix I en EU Bijlage A staat als je zelf een grijze roodstaart hebt. Het is namelijk verboden om zonder het geldige EU-certificaat de vogel te vervoeren en/of te verhandelen. Daarnaast is het verplicht dat het dier een gesloten pootring heeft met markeringen. Dit moeten CITES-ringen zijn en kunnen dus niet ringen zijn met enkel het jaar erop of de kwekerscode. Dit mag dus ook geen ring zijn met een naad erin (Knijpring). Een naad wijst er meestal op dat de ring niet gelijk na de geboorte is aangebracht, maar dat deze ring op latere leeftijd is aangebracht. Ook is het van belang dat deze pootring de juiste maat heeft (11,0 mm en voor de kleinere Timneh ondersoort 10,0 mm).
Mocht het zo zijn dat jouw grijze roodstaart geen pootring heeft, dan is het advies om de vogel te laten chippen. Ons advies is om dit altijd te laten doen door een vogeldierenarts. De chip moet namelijk in de borstspier geplaatst worden en niet onderhuids zoals wel gedaan wordt bij een hond of kat. Een vogelarts weet hoe dit moet en welke methode hiervoor het beste is. Meer weten over deze wetgeving? Bezoek dan eens de website van de RVO.
Let op!
Ben je van plan om een grijze roodstaart te kopen? Laat je dan niet misleiden door de verkoper. Helaas gebeurt het vaak dat de verkoper belooft om ‘’op een later tijdstip’’ of ‘’binnenkort’’ de CITES-papieren / EU-certificaat naar je op te sturen. Trap hier niet in! De papieren moeten samen met de overdracht van de vogel in jouw handen zijn. Er is namelijk een kans dat de vogel die je op deze manier wordt aangeboden niet legaal is gekweekt, maar uit het wild is gevangen/geroofd. Of er is geen geldige documentatie en deze kan alleen aangevraagd worden door degene die de vogel in bezit had vóór 2017, waar bewijs voor nodig is bij de aanvraag.
Ook al zijn de praatjes van de verkoper nog zo mooi en zelfs al heeft de vogel een gesloten voetring koop hem net als je niet direct de papieren meekrijgt. De voetring kan namelijk ook geplaatst worden bij jongen die uit het nest zijn geroofd bij ouders uit het wild. Deze jongen worden dan illegaal met de hand grootgebracht en verkocht als zijnde ‘’legaal’’. Op het moment dat je akkoord gaat met de verkoper en denkt: ‘’ die papieren komen wel’’ kan het zo zijn dat de verkoper met de noorderzon is vertrokken. Of de verkoper kan niet aantonen dat de vogel vóór 2 januari 2017 in zijn bezit was en kan dus geen papieren aanvragen. Denk er aan: op dat moment ben je zelf ook strafbaar! Bij twijfel is ons advies: koop de vogel niet!
Let er wel op dat je, als je een aanvraag wilt doen voor CITES- papieren en/of een EU-certificaat, wel moet kunnen aantonen dat de vogel voor 2 januari 2017 in jouw bezit was. Dus heb je een grijze roodstaart en beschikt deze nog niet over geldige papieren? Ga dan zo snel mogelijk naar onderstaande link voor meer informatie hoe je deze kunt aanvragen:
Geslacht
Als we meer willen weten over het geslacht van een grijze roodstaart kunnen we kijken naar het uiterlijk van de vogel. Deze methode is niet geheel waterdicht en kan er voor zorgen dat de eigenaar toch fout zit als hij het geslacht van de vogel wil bepalen op uiterlijke kenmerken. Enkele van deze kenmerken kunnen ook in meerdere of mindere mate beïnvloed worden door de herkomst van de vogel. Zo kunnen er verschillen zijn tussen grijze roodstaarten als de voorouders uit verschilde delen van Afrika komen. Wil je echt zekerheid, dan kan je het beste een DNA-onderzoek laten doen. De uiterlijke kenmerken zullen we hieronder verder bespreken.
Een Popje
De kenmerken die we zien bij een pop (een vrouwelijke vogel):
- Het hoofd van een vrouwelijke grijze roodstaart is wat ronder van vorm dan dat van een mannelijk exemplaar.
- De snavel van een vrouwelijke grijze roodstaart is wat kleiner dan die van een mannelijk exemplaar.
- De bouw van een vrouwelijke grijze roodstaart is wat smaller/kleiner dan die van een mannelijk exemplaar.
- De bevedering van een vrouwelijke grijze roodstaart is iets lichter van kleur dan die van een mannelijk exemplaar.
Een Mannetje
De kenmerken van een man:
- Het hoofd van een mannelijke grijze roodstaart is wat meer ovaal/eivormig dan dat van een vrouwelijk exemplaar.
- De snavel van een mannelijke grijze roodstaart is wat groter dan die van een vrouwelijk exemplaar. Dit moet niet verward worden met een te lange snavel die kan ontstaan door incorrecte voeding en slecht onderhoud.
- De bouw van een mannelijke grijze roodstaart is wat voller/groter dan die van een vrouwelijk exemplaar.
- De bevedering van een mannelijke grijze roodstaart is iets donkerder van kleur dan die van een vrouwelijk exemplaar.
Jongen
Grijze roodstaarten zijn op een leeftijd van ongeveer 4 a 5 jaar geslachtsrijp. Een vrouwelijke grijze roodstaart legt ongeveer 2 tot 5 eitjes per nest die na ongeveer een maand uitkomen. Na ongeveer 3 maanden verlaten de jongen het nest. Na 103 dagen mogen de grijze roodstaart jongen pas gescheiden worden van de ouders. Dit is bepaald in het ‘’Besluit houders van dieren’’ dat 1 juli 2014 van kracht is geworden. Dit is zo besloten omdat het voor een jonge papegaai essentieel is om lang genoeg bij zijn ouders te blijven zodat hij goed kan leren wat er allemaal bij komt kijken om een goede grijze roodstaart te worden. Zo leren ze hoe ze moeten eten, waar ze het eten kunnen vinden, wat normaal gedrag is, hoe andere vogels eruit zien enzovoort.
Vroeger werden vogels soms veel te vroeg bij de ouders weggehaald en met de hand groot- gebracht. Onder het mom van dan ‘’krijg je een vogel die meer gericht is op de mens’’. Dit is door het nieuwe ‘’Besluit houders van dieren’’ dat 1 juli 2014 van kracht werd gelukkig verboden. Veel vogels die te vroeg bij de ouders worden weggehaald krijgen namelijk vaak gedragsproblemen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de mens gaan zien als voortplantingspartner. Dit is voor de vogel frustrerend en deze kan dit (omdat de drang niet bevredigd wordt) afreageren op de mens.
Gedrag
De grijze roodstaart is over het algemeen een erg sociaal dier. In de natuur leven ze dan ook in grote groepen. De grijze roodstaart is in de natuur een echte boombewoner. Als hij een partner vindt is het voor het leven. Samen maken ze een holte in de boom of zoeken ze naar een reeds bestaand gat in de boom om zich te nestelen. Het is dus ook niet verwonderlijk dat de grijze roodstaart ook bij ons in de huiskamer er niet echt van houdt om alleen te zitten. Vaak wordt er gekozen om een soort- genoot erbij te zetten.
Andere combinaties kunnen ook maar het heeft hoe dan ook de voorkeur dat de grijze roodstaart die al in huis zit zelf het maatje kan/mag kiezen. ‘’Het zijn net mensen’’ en het moet dus wel klikken tussen de twee. Als je zelf de keuze maakt en het klikt niet dan kan dit tot flinke oorlog leiden in huis. Dus neem de tijd en kijk goed wat past bij jouw eigen grijze roodstaart. Soms zijn er papegaaien die helemaal niet zitten te wachten op een maatje. Ze kunnen er zelfs van in de stress raken, dus maak een afgewogen besluit voordat je een maatje voor jouw vogel aanschaft.
Voeding
Goede voeding voor een grijze roodstaart is van essentieel belang. In de natuur kan het dieet van een grijze roodstaart voor wel 80% bestaan uit vettige palmnoten. Dit betekent alleen niet dat je hetzelfde moeten geven aan jouw eigen papegaai die niet zoveel beweging heeft als zijn wilde soortgenoten in de vrije natuur. Het klopt wel dat de grijze roodstaart in gevangenschap net zoals zijn in het wild levende broertjes en zusjes een wat vetter dieet heeft dan sommige andere vogelsoorten. Dus een palmnootje hier en daar kan zeker geen kwaad.
Ons advies is om een goed uitgebalanceerd dieet te geven aan jouw grijze roodstaart. Wij raden aan om ongeveer 70% van het dieet van jouw papegaai te laten bestaan uit Pellets en/of Nutri-Berries in combinatie met ongeveer 30% zaden, fruit, groente en noten. Er zijn vele soorten pellets op de markt en er zit veel verschil tussen qua smaak, vorm, voedingswaarde enzovoort.