Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Wateragaam

Reptielenwereld Reptiel Reptielen kopen Reptielenafdeling Reptielenwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left
Wateragaam Physignathus Cocincinus

Wateragaam

Naam Nederlands: Wateragaam
Wetenschappelijke naam: Physignathus cocincinus
Herkomst: Van Zuid-China tot Thailand
Leeftijd: Ruim 18 jaar
Lengte: 60-80cm
Dagtemperatuur: 25-30 C
Luchtvochtigheid: 50 – 80%
Geboorte: Eieren komen uit na 65-101 dagen
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Geen
Klimaat: Tropisch regenwoud
Verblijf: Terrarium
Warmteplaats: 32°c
Nachttemperatuur: 20 – 22°c
Nachtluchtvochtigheid: 80 – 90%

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

De wateragaam is een grof gebouwde hagedis. Het lichaam is aan de zijkant iets platter en het dier heeft een stekel kam over zijn rug en staart. De wateragaam is groen van kleur, met hier en daar soms wat grijs of rood. Een wateragaam kan donkerder en lichter van kleur worden, een donkerdere kleur betekent vaak dat ze zich niet helemaal goed op hun gemak voelen.

Wateragamen groeien erg snel en kunnen binnen 2 jaar al volgroeid zijn. Dit groeien is goed te zien omdat de dieren in stukjes vervellen, niet in 1x zoals bij een slang. Bij goede verzorging en de juiste omgeving kan een wateragaam ruim 18 jaar oud worden! De wateragaam leeft normaliter in Zuidoost Azië en delen van China, daar zul je ze altijd in de buurt van water vinden. Ze zitten graag in bomen langs het water om te relaxen. Wateragamen zullen niet zo snel bijten en zijn makkelijk te hanteren. Ze hebben echter wel erg scherpe nagels, deze mogen absoluut niet geknipt worden! Deze nagels heeft het dier nodig om goed te kunnen klimmen.

Chinese Water Dragon Indochinese wateragame

Huisvesting

De Wateragaam heeft een groot terrarium nodig. Voor een paartje is dit minimaal 200x100x200 cm. Mannetjes kunnen niet samen, mocht je meer dan 2 dieren willen, kan dit het beste met 1 man meerder vrouwtjes of alleen vrouwtjes. De Wateragaam heeft 12 tot 14 uur licht en warmte nodig per dag. De gemiddelde temperatuur overdag zit tussen de 25 en 30 graden. De hotspot mag oplopen tot wel 45 graden. S ’nachts mag de temperatuur dalen tot ongeveer 20 graden. De luchtvochtigheid moet vrij hoog zijn voor de wateragaam. Het terrarium mag dagelijks gesproeid worden, ook de wateragaam zelf kan besproeid worden. Een hoge luchtvochtigheid is goed voor het dier. De bodembedekking kan bestaan uit: cocohusk, terrarium bark of grof zand. De laag bodembedekking moet ongeveer 10-20 cm hoog zijn, zodat dieren ook hierin eieren kunnen leggen.

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Geslacht & Voortplanting

Een mannetjes wateragaam heeft vergeleken met een vrouwtje een grotere kam op zijn rug en staart. Ook heeft hij een dikkere staartwortel, een groetere keelzak en grotere poriën. Daarnaast is de buik van een mannetje vaak feller gekleurd.

De paring kan het gehele plaatsvinden, maar vindt meestal vindt het in de winter plaats. In het voorjaar (rond maart/april) worden dan zes tot twintig eieren gelegd.
De eieren van een wateragaam dienen uitgebroed te worden in een broedstoof bij een temperatuur van 27 tot 32 graden en een hoge luchtvochtigheid. Net uitgekomen dieren zijn inclusief de staart ongeveer 14cm lang. De kam ontbreekt dan nog. Na ongeveer 6 maanden zijn de jongen iets groter en begint ook het territoriumgedrag. Geslachtsrijpheid begint vanaf een jaar of 2 a 3, de mannetjes moeten dan apart van elkaar gehuisvest worden.

Wateragaam

Voeding

Wateragamen zijn alleseters. Het grootste gedeelte van hun dieet moet echter wel uit dierlijk voedsel bestaan. Dit kunnen de volgende voedseldieren zijn: krekels, sprinkhanen, verschillende wormen, kakkerlakken en andere insecten. Ook kan je eventueel nest muisjes voeren. Daarnaast kunnen er ook verschillende fruitsoorten en groenten gevoerd worden, vrijwel alles mogen ze hebben. De vraag is alleen of jouw wateragaam alles aanneemt. Sommigen hebben voorkeur naar een bepaald voer. Volwassen dieren kunnen 3x per week gevoerd worden. Jongen kunnen elke dag eten. Denk hierbij aan de grootte van de bek van de wateragaam, het voer mag niet groter zijn dan hun bek. Al het voedsel moet gevoerd worden met een goed mineralen en vitaminen preparaat eroverheen.

Monstera Divider Links
Divider Liaan 1920x200
Click here to go to the top of the website