Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
reptielen_dierenpagina_avonturia

Roodoogmakikikker

Reptielenwereld Reptiel Reptielen kopen Reptielenafdeling Reptielenwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left
Roodoogmakikikker Agalychnis Callidryas Boomkikker

Roodoogmakikikker

Naam Nederlands: Roodoogmakikikker
Wetenschappelijke naam: Agalychnis callidryas
Herkomst: Midden-Amerika
Leeftijd: 10 – 15 jaar
Lengte: mannen tot 5 cm, vrouwen tot 7 cm
Dagtemperatuur: 24 – 28°c
Luchtvochtigheid: 70 – 80%
Activiteit: Nachtactief
Wetgeving: Cites B
Klimaat: Tropisch regenwoud
Verblijf: Terrarium (paludarium)
Warmteplaats: 30°c
Nachttemperatuur: 20 – 22°c
Nachtluchtvochtigheid: 80 – 90%
Minimale afmeting: 60x45x90

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

Deze prachtige boomkikker doet zijn naam eer aan door zijn schitterende bloed-rode ogen die tevoorschijn komen als hij wakker word. De roodoogmakikikker leeft voornamelijk in de bomen en vertrouwt erop verborgen te zijn voor vijanden door zijn kleur die wegvalt tegen het groen van de bladeren. Als ze slapen dan trekken roodoogmakikikkers hun poten strak tegen het lichaam aan waarmee ze hun kleur zoveel mogelijk verbergen. Het lijf is voornamelijk licht groen, de binnen kant van de poten zijn oranje gekleurd. De flanken kunnen verschillende kleuren blauw zijn, dit is bepalend door de habitat waarin zij leven, deze kleuren zijn met de tijd veranderd naar schutkleuren van de leefomgeving waarin ze leven. Als de avond invalt word de kikker langzaam wakker en gaan zijn rode ogen langzaam open en zal hij op jacht gaan naar voedsel. Met hun lange poten klimmen ze als kleine aapjes van blad naar blad en als de afstand te groot is, dan springen ze.

 

Roodoogmakikikker Agalychnis Callidryas Boomkikker

Huisvesting

Roodoogmakikikkers hebben een ruim verblijf nodig om in te leven. Voor een volwassen koppel is het aan te raden om minimaal een 60x45x90 cm terrarium te gebruiken. Gebruik als bodem een mix van fijn en grof gemixt kokosvezel, met hier doorheen sphagnum mos, vermiculite en actieve kool. Stamp deze bodem aan om te zorgen dat de kikkers geen substraat binnen krijgen. Gebruik takken of lianen en planten met grote bladeren zoals Scindapsus, philodendron voor de inrichting om de natuur na te bootsen. Op de bodem kan er een grotere waterschaal worden geplaatst die iedere dag ververst moet worden.

De gemiddelde temperatuur in het terrarium kan het beste gehouden worden rond de 24°C gemiddeld en boven in het terrarium mag het 2° tot 3°C warmer zijn. De luchtvochtigheid kan het beste tussen de 65 en 75% worden gehouden. Zorg wel dat er voldoende luchtcirculatie aanwezig is om schimmel en bacterie groei tegen te gaan. Hiervoor kan eventueel een kleine ventilator gebruikt worden. Het gebruik van UVB verlichting is aan te raden en de kikkers zullen hiervan zeker gebruik maken.

Papiertjes 2

Geslacht & Voortplanting

Het geslacht is bij roodoogmakikikkers vrij makkelijk te bepalen. Vrouwen worden groter en hebben een bredere en stompere kop dan de mannen.

Roodoogmakikikker Agalychnis Callidryas Boomkikker

Voeding

Het voedsel bestaat voornamelijk uit insecten zoals wasmotten, wasmotlarven, krekels, sprinkhanen en vliegen. Het is belangrijk dat er wel afwisselend gevoerd word en niet te éénzijdig, dus niet alleen maar één soort voedseldier maar dat dit wordt afgewisseld. De voedseldieren moeten wel bepoederd worden met een goed mineralen en vitaminen preparaat.

Monstera Divider Links
Divider Liaan 1920x200
Divider Right Monstera
Click here to go to the top of the website